Доступність посилання

ТОП новини

До стану боротьби з корупцією в Україні є запитання – сенатор США


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Кожен провал коштує нам конкретних сотень мільйонів неотриманих грошей»

Без реформування правового сектору й боротьби з корупцією Україні не досягнути успіхів в економіці, заявляє сенатор США Елізабет Воррен (Демократична партія, штат Массачусетс). Разом із колегами, сенаторами Ричардом Дурбіним та Джин Шахін, Воррен прибула до Києва для зустрічі з представниками української влади. Сенатори наголосили, що США, як і раніше, на боці України, але влада має продемонструвати, що рухається у правильному напрямку. В українському «Центрі протидії корупції» вважають, що стан справ у сфері боротьби з корупцією в Україні й західна фінансова підтримка – питання, тісно одне з одним пов’язані.

Сенатор США Елізабет Воррен в Україні вперше. Вона у сотні найвпливовіших людей світу за версією журналу Time, відомий у США правник. Під час візиту в Київ наголошує: Україні критично необхідна реформа правового сектору.

Ви маєте найбагатші сільськогосподарські землі, ви маєте високий рівень грамотності, маєте активних людей. Але без правової реформи не можна досягнути успіхів в економіці
Елізабет Воррен

«Я вражена тим, скільки складових Україна має для величі, для того, щоб мати міцну економіку, – зазначає сенатор Воррен. – Ви маєте найбагатші сільськогосподарські землі, які Бог дав цій планеті, ви маєте високий рівень грамотності, маєте активних людей. Але без правової реформи не можна досягнути успіхів в економіці, не можна досягнути процвітання».

«За умов слабкості верховенства права, з системою, яка пронизана корупцією, з судовою гілкою влади, яка не є незалежною і надійною, дуже складно побудувати економіку, яка рухається вперед», – додає сенатор-демократ.

Минулого тижня, виступаючи перед комітетом Сенату США у закордонних справах, помічник держсекретаря Вікторія Нуланд зазначила: певний прогрес у правовій реформі в Україні є. Вона звернула увагу на те, що в низці українських міст уже запрацювала нова поліція, триває оновлення місцевих прокуратур, формується Національне антикорупційне бюро. Рух у напрямку таких змін – надважливий для України, зазначила Нуланд. Вона додала: наразі, наприклад, судовій системі цілковито довіряє лише 5 відсотків українців.

США підтримують Україну, але хочуть від влади результатів

До Києва у понеділок прибули також сенатори-демократи Ричард Дурбін (штат Іллінойс) і Джин Шахін (штат Нью Гемпшир). Вони – члени Українського Кокусу у Сенаті США – об’єднання, утвореного у лютому 2015 року, до складу якого входять законодавці обох провідних американських партій. Дурбін і Шахін наголошують: США, як і раніше, підтримують Україну, засуджують Росію за її агресію, і в цьому єдині і демократи, і республіканці.

Ми хочемо підтримати ваші зусилля з подальшого зміцнення вашої країни
Джин Шахін

«Ви натхнення для нас. І ми хочемо підтримати ваші зусилля з подальшого зміцнення вашої країни, і ми приєднуємося до вас у вашому засудженні дій Росії і Володимира Путіна», – зазначила сенатор Шахін.

Однак, за словами Ричарда Дурбіна, підтримка США стосується не лише боротьби України з російською агресією. Це також – допомога у побудові сильної країни.

Дух Майдану живе у потребі реформ
Ричард Дурбін

«Дух Майдану живе у потребі реформ, змін – саме це відстоював Майдан», – зазначив сенатор Дурбін.

За його словами, США уважно стежать за тим, як в Україні просуваються реформи, наприклад, у комунальній сфері, в енергетичному секторі, а також у банківському й фіскальному секторах, важливих для повернення довіри інвесторів.

Є запитання щодо реформ у сфері боротьби з корупцією. Ми наголосили на необхідності докладати зусиль в цьому напрямку
Ричард Дурбін

«Є запитання щодо реформ у сфері боротьби з корупцією, – зазначив Ричард Дурбін. – Ми наголосили на необхідності продовжувати докладати зусилля в цьому напрямку, щоб США і весь світ відчували, що керівництво України рухається у правильному напрямку, викорінюючи корупцію».

«Найперше, що необхідно для ефективного управління, – це довіра народу. На мою думку, українці досі в очікуванні реформи у сфері боротьби з корупцією», – додав сенатор.

Уряду США дедалі важче звітувати, за що давати гроші Україні – Шабунін

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін зазначає у коментарі Радіо Свобода, що стан справ у сфері боротьби з корупцією в Україні й фінансова підтримка Заходу – це тісно пов’язані питання.

Американському уряду дедалі важче пояснювати платникам податків, навіщо давати гроші країні, яка не може зробити елементарних речей у сфері боротьби з корупцією
Віталій Шабунін

«Гроші, які виділяє уряд США, не є його грошима – це гроші платників податків, і американському уряду дедалі важче пояснювати платникам податків, навіщо давати гроші країні, яка не може зробити елементарних речей у сфері боротьби з корупцією», – наголошує експерт.

Як приклад, Віталій Шабунін нагадує про справи Сергія Клюєва та «діамантових» прокурорів.

Кожна нерозслідувана топ-справа, кожне повідомлення про провал у цій сфері коштує нам конкретних сотень мільйонів неотриманих грошей
Віталій Шабунін

«Кожна нерозслідувана топ-справа, кожне повідомлення про провал у цій сфері коштує нам конкретних сотень мільйонів неотриманих грошей або ж грошей, отриманих під гірші умови», – зазначає він.

Експерт «Центру протидії корупції» звертає увагу на те, що за перше півріччя 2015 року українська правоохоронна система шляхом конфіскації корупційних активів повернула у державний бюджет лише 8 тисяч гривень із грошей, незаконно привласнених колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням.

Віталій Шабунін вважає, що причина такої низької результативності у сфері боротьби з корупцією – відсутність політичної волі найвищого керівництва України.

З делегацією Сенату США у понеділок зустрівся зокрема премʼєр Арсеній Яценюк. За даними прес-служби Кабміну, питання боротьби з корупцією було одним із основних під час зустрічі.

Президент України Петро Порошенко під час церемонії складання присяги детективів Національного антикорупційного бюро, Київ,15 вересня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час церемонії складання присяги детективів Національного антикорупційного бюро, Київ,15 вересня 2015 року

У жовтні 2014 року президент України Петро Порошенко указом утворив Національну раду з питань антикорупційної політики. Наприкінці вересня 2015 року глава держави призначив її головою Мустафу Джемілєва. На першому засіданні ради він визнав, що реальна боротьба із корупцією в Україні досі так і не почалася, і пообіцяв звільнитися з посади у разі, якщо не зможе вплинути на стан справ у цій сфері.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG