Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки у свободівців: розслідування справ Небесної сотні чи політичний тиск?


Готель «Україна» у Києві. Архівне фото (©Shutterstock)
Готель «Україна» у Києві. Архівне фото (©Shutterstock)

Хто стріляв у людей на Майдані із горішніх поверхів готелю «Україна»?

Київ – Трьох колишніх депутатів-свободівців Олександра Сича, Олега Панькевича та Ігоря Янкова викликають на допит до Генеральної прокуратури у справі щодо розстрілу Небесної сотні 20 лютого минулого року. У їхніх помешканнях пройшли обшуки. У ГПУ кажуть, що екс-депутати у цій справі фігурують як свідки.

ЗАВАНТАЖИТИ

Помешкання заступників голови ВО «Свобода» Олександра Сича, Олега Панькевича та Ігоря Янкова 12 жовтня обшукали представники Генпрокуратури та СБУ, а їх самих викликали на допит до Генеральної прокуратури 16 жовтня як свідків.

Як зазначається в ухвалі Печерського суду Києва, поширеній пізніше прес-службою партії, йдеться про справу щодо розстрілів на Майдані 20 лютого минулого року. На відео «BBC Newsnight» зафіксовано обстріл людей на Інститутській, зокрема, з боку готелю «Україна», де відчинені горішні вікна, звідки міг працювати снайпер.


В ухвалі суду мовиться, що слідство встановило номери кімнат на одинадцятому поверсі, звідки міг вестися обстріл.


В одній із них, за версією слідства, мешкав депутат минулого скликання Олег Панькевич, оскільки не мав іншого житла в столиці. Окрім того, як розповів екс-депутат у коментарі Радіо Свобода, туди приходили активісти Майдану: «Там душ майданівці приймали, мились, спали»

За словами Панькевича, коли по протестувальниках почали стріляти, він був у номері, а тоді – після дзвінка колеги з партії Ірини Сех – спустився вниз допомагати пораненим. Відеокамеру із записом своєї зйомки Панькевич передав 12 жовтня слідству. Окрім того, у нього вилучили мисливську рушницю.

«Жодного разу я з неї не здійснив жодного пострілу, і була вона у мене, відповідно до закону, у сейфі, як і в багатьох українців», – говорить екс-депутат.

У квартирі Олександра Сича вилучили флешку та іменний пістолет, повідомила прес-секретар партії Лариса Лавренчук.


У помешканні Ігоря Янкова, за його словами, не знайшли і не вилучили нічого. Водночас, він не виключає проведення повторних обшуків. Про це Янков заявив на брифінгу у Львові.

«Ми то (обшуки у трьох партійців – ред.) розцінюємо однозначно як політичний тиск на нас, особливо в період виборів, так як я очолюю, наприклад, виборчий штаб Львівської області, Олег Панькевич балотується до Львівської обласної ради», – сказав Янків.

Свободівці є свідками, а не підозрюваними – Куценко

Генпрокуратура офіційно обшуків не коментує. Радіо Свобода надіслало запит до відомства і очікує на відповідь. Водночас, помічник генерального прокурора Владислав Куценко у коментарі телеканалові «112» підтвердив, що йдеться про справу щодо розстрілу людей на Майдані.

Виникли підстави і необхідність перевірити саме ті приміщення, які були обшукані. Про причини обшуку я поки що в інтересах слідства не можу вам сказати
Владислав Куценко

«І Сич, і Янків, і Панькевич не є підозрюваними у цій справі. Але наразі у слідства виникли підстави і необхідність перевірити саме ті приміщення, які були обшукані. Про причини обшуку я поки що в інтересах слідства не можу вам сказати – саме цих приміщень, але всі обшукові дії погоджені Печерським районним судом, тому все відбувалося на підставі закону», – зазначив він.

Раніше в ефірі цього ж каналу радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив, що обшуки пов’язані із сутичками 31 серпня цього року під Верховною Радою, однак Куценко це спростував.

Речник МВС Артем Шевченко сказав Радіо Свобода, що міліція до обшуків у свободівців стосунку не має.

Стан розслідувань розстрілів на Майдані незадовільний – адвокат родин Небесної сотні

Із усіх справ щодо розстрілу на Інститутській до суду дійшла сьогодні одна – щодо колишніх «беркутівців» Сергія Зінченка й Павла Аброськіна, говорить один із адвокатів родин загиблих Павло Дикань. Тому стан розслідування цих справ протягом понад півтори роки він вважає незадовільним.

«У жодній зі справ у якості затриманого не фігурують особи вищого чину, ніж командир підрозділу (йдеться про Дмитра Садовника, який зараз у розшуку – ред.)», – зазначає юрист.

Наразі відомо про близько 150 проваджень, відкритих СБУ, Генпрокуратурою та міліцією стосовно подій на Майдані та корупції колишніх і нинішніх високопосадовців.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG