Доступність посилання

ТОП новини

31 місцева громада на сході України не обиратиме місцеву владу


©Shutterstock
©Shutterstock

Увесь Донбас потрібно виключили з виборчого процесу – голова місцевої адміністрації Шакун

Місцеві вибори пройдуть не на всій території Луганської області, яка підконтрольна Україні. Через сусідство із зоною бойових дій головам усіх районів Луганщини, розташованих на лінії розмежування, рекомендували вибори не проводити. Нині на вільній від окупантів частині області 31 місцева громада не обиратиме місцеву владу. Інші ж, а це 163 громади, все ж таки підуть на вибори.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Новотошківське розташоване на лінії розмежування. Непідконтрольна Україні територія розпочинається просто за селом. Останні «вибори», що проходили тут, демократичними назвати важко, каже місцева жителька Раїса Дмитрівна.

«Як воно називалося? Референдум. Я підійшла, а там стоїть машина і двоє дільничих. Я кажу: можу я не голосувати? Вони: «Будь ласка. Справа ваша». Ну, я й пішла додому!» – розповідає жінка.

Цьогорічні місцеві вибори стануть вже третіми, на які не підуть жителі Новотошківського. Голова військово-цивільної адміністрації Сергій Шакун упевнений, що не лише населені пункти, прилеглі до зони проведення АТО, а й увесь Донбас потрібно прибрати з виборчого процесу.​

«Потерпіти два-три роки – це не така велика проблема, але знову бути меншістю на тлі скуповування грошима та гречкою цієї маси обездоленої, без роботи… Два роки потерепіти і за цей час розбудувати громадянське суспільство. Це було б нормально. Щоб не було знову цих вурдалаків, які притягли сюди війну, щоб вони знову не прийшли до влади і не експлуатували, не тягли з селища», – каже Шакун.

До прикладу, Сергій Шакун демонструє сільський клуб. На його ремонт у 2013 році обласна та районна влада виділила понад мільйон гривень. Але гроші так і лишились на папері. Цього року на реконструкцію вже з Києва надали 700 тисяч гривень. Лише частина грошей пішла на нові вікна, сантехніку. Триває внутрішній ремонт приміщення.

Лисичанськ буде голосувати

Інше місто напівокупованої Луганщини – Лисичанськ. Його мешканці, як і новотошківчани, брали участь у так званому референдумі. Влітку минулого року місто визволили. Оскільки місто розташоване за 40 кілометрів від лінії розмежування, заборона на проведення виборів тут не діє, нагадує, член громадської організації «Сприяння розвитку Лисичанська» Дмитро Михайлов.

«Наразі місто готується до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня цього року, але якою буде явка, зараз сказати складно. Кількість виборців зменшилася на 2500 осіб», – зазначає він.

Михайлов близько десяти років вивчав виборчий процес у рідному місті. Він констатує: активність виборців падає. На торішніх виборах до Верховної Ради явка була трохи більшою за 20 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG