Доступність посилання

ТОП новини

Без Шокіна Порошенко не отримає лояльного антикорупційного прокурора – Шабунін


Віктор Шокін
Віктор Шокін

Чинний генпрокурор втримається на посаді щонайменше до кінця року – попри критику та компромат

Київ – 117 підписів зібрали у парламенті за відставку генпрокурора Віктора Шокіна, каже голова парламентського комітету з питань запобігання та боротьби з корупцією Єгор Соболєв. Також критика на адресу керівництва генпрокуратури лунає з боку західних союзників України. Між тим, експерти вважають, що Віктор Шокін утримається на посаді щонайменше доти, доки не буде призначено керівництво антикорупційної прокуратури.

ЗАВАНТАЖИТИ

Для того, аби питання винесли на розгляд Верховної Ради, потрібно ще 33 депутатських підписи. Проте депутати та експерти сумніваються, що найближчим часом це питання вдасться порушити.

Без зміни позиції найбільших фракцій це питання не винесуть на розгляд
Юрій Якименко

«Дійсно, цьому сприяє невдоволення західних партнерів України. Але є більшість, яка проголосувала за призначення цього генпрокурора, і в основі цієї більшості пропрезидентська політична сила. Думаю, без зміни позиції найбільших фракцій це питання не винесуть на розгляд», – вважає керівник політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

Непідконтрольний антикорупційний прокурор може посадити соратників президента – експерт

Щоправда, підписів бракувало і за відставку попереднього генпрокурора Віталія Яреми. Але коли президент зробив відповідне подання, то його підтримали.

«Підписів під постановою не вистачає. І тут Порошенко подає подання про звільнення – і його всі голосують! Безумство! Якщо ви проти цього генпрокурора, то чому не поставили підпис за його відставку?! Бо ми маємо не народних депутатів, а маріонеток, які піднімають і опускають лапки так, як їм скаже бос», – зазначає керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Слід зазначити, генпрокуратуру під керівництвом Віктора Шокіна західні союзники України критикують публічно, чого не було, коли відомство очолював його попередник. Проте зараз, навіть попри таку критику, президент не ініціюватиме відставку генпрокурора, принаймні доки не буде призначено керівника антикорупційної прокуратури.

Шокін має призначити підконтрольного Порошенку спеціалізованого антикорупційного прокурора. Для того, щоб не сіли Ложкін і Кононенко
Віталій Шабунін

«Лава запасних у Порошенка не така вже й довга. Чи має він ще одну таку віддану людину, яка виконуватиме всі його накази? Якщо й має, то таких людей небагато. Шокін має призначити підконтрольного Порошенку спеціалізованого антикорупційного прокурора. Фактично, це буде ключова фігура у протидії вищій політичній корупції. І для Порошенка життєво необхідно, щоб цією людиною була підконтрольна йому людина. Хоча б для того, щоб не сіли Ложкін і Кононенко», – вважає Віталій Шабунін. За його словами, призначення антикорупційного прокурора має відбутися в грудні.

«Пільгова» оренда «Мерседеса» для генпрокурора

Натомість неоднозначна інформація щодо самого Віктора Шокіна з’являється дедалі частіше. Днями стало відомо, що Віктор Шокін їздить на броньованому «Мерседесі» вартістю близько 19 мільйонів гривень, який не належить ані йому, ані автопарку генпрокуратури. Щоправда, як заявив помічник генпрокурора Владислав Куценко, броньований «Мерседес» орендує служба охорони через загрозу безпеці генпрокурора. За його словами, оренда коштує близько 10 тисяч гривень на місяць.

Між тим, експерти висловлюють сумнів з огляду на підозріло низьку вартість оренди. Бо ринкова ціна оренди броньованого «Мерседеса» є істотно більшою – від тисячі гривень за годину. Щоправда, тут в ціні враховано також послуги водія, але навіть якщо вони становлять половину вартості, то й без них за місяць набігає значно більше, ніж 10 тисяч гривень.

Коли приватна структура надає державній конторі задешево машини, то це корупція
Олексій Шалайський

«Коли приватна структура надає державній конторі задешево машини, то це корупція. Таких історій було кілька. Свого часу, для Ющенка броньований «Мерседес» орендували взагалі за одну гривню», – згадує редактор інтернет-видання «Наші гроші» Олексій Шалайський.

Раніше з’явилася інформація про земельну ділянку та маєток у селі Забір’я під Києвом, які не були Віктором Шокіним задекларовані. А невдовзі після призначення на посаду генпрокурора він оформив дарчу на це майно.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG