Доступність посилання

ТОП новини

Клименко страждає нарцисизмом – політтехнолог про піар екс-міністра


Олександр Клименко
Олександр Клименко

Екс-міністр-втікач Клименко скаржиться на упередженість європейських структур

Колишній міністр доходів і зборів України Олександр Клименко розпочав піар-кампанію щодо відбілювання свого імені. Упродовж останніх кількох місяців він зняв вже кілька роликів, головними фразами яких є «я повернуся» та «хто, якщо не ми». У новому ж ролику Клименко апелює до ЄС і скаржиться на упередженість європейських структур. На кого і що спрямована компанія урядовця часів президента Віктора Януковича і наскільки дієвою вона може бути?

ЗАВАНТАЖИТИ

«Я Олександр Клименко. За вказівкою української влади ЄС щодо мене запровадив санкції, навіть не розглянувши, не розібравши мою справу. Я вичерпав правові механізми захисту і не сподіваюся на об’єктивність правоохоронних органів України. Саме тому я і подав позов у Європейський суд, щоб змусити українську владу припинити політичне переслідування щодо мене у Європі, дома, на моїй батьківщині» – це уривок з нового ролика розшукуваного в Україні екс-міністра Олександра Клименка, у якому він звинувачує в упередженості європейське правосуддя.

На відео колишній міністр нібито зі своїм адвокатом відкривають двері за дверима – в Європейський суд з прав людини, Європейську комісію, Європейську раду, але повертаються туди ж, звідки почали.

Це вже четвертий піар-ролик Клименка, у більшості з яких головними посилами є те, що «він повернеться» та «не зупиниться». Окрім цього, Олександр Клименко зараз має сайт, створений трьома мовами – українською, російською та англійською. На сайті є розділ «питання-відповіді». Щоправда, питання, поставлене Радіо Свобода, так і залишилося без відповіді екс-урядовця-втікача.

На відміну від інших роликів, останній посил Клименка був розміщений на сайті видання New Europe, яке базується у Брюсселі.

За словами кореспондента Радіо Свобода у Брюсселі Рікарда Юзвяка, ніхто у європейській столиці не сприймає це видання всерйоз. За непідтвердженими даними, за ним стоїть грецька мафія.

Я сумніваюся, що 28 держав-членів ЄС лише слухали українську сторону, запроваджуючи санкції
Рікард Юзвяк

«Я також сумніваюся, що 28 держав-членів ЄС лише слухали українську сторону, запроваджуючи санкції. Деякі держави-члени Євросоюзу мають дуже активні посольства у Києві, які передають велику кількість інформації про політичних особистостей в Україні, вони також зробили важливий внесок у питанні санкцій», – зазначає Рікард Юзвяк.

Ролики Клименка можуть поставити ЄС у складну ситуацію – Поль

На думку експерта з Європейського політичного центру Івана Поля, ці ролики Клименка розраховані на Європу і можуть поставити ЄС у складну ситуацію.

«Очевидно, що Клименко намагається вплинути на людей, які тут ухвалюють рішення щодо продовження чи припинення його перебування у «чорному списку». Для цього залучаються лобістські компанії, наймаються адвокати, позиваються до Європейського суду з прав людини. І часом ЄС через своє рішення опиняється у доволі скрутному становищі», – каже аналітик.

У деяких випадках українське слідство не просувається, і Євросоюз опиняється у складній ситуації щодо тих осіб, які подали позови до Європейського суду
Іван Поль

«Продовження перебування Клименка у цьому списку ЄС ухвалюватиме на основі отриманих з України подальших доказів його вини. Натомість у деяких випадках українське слідство не просувається, і Євросоюз опиняється у складній ситуації щодо тих осіб, які подали позови до Європейського суду. Адже політичне рішення щодо санкцій ухвалене з огляду на дані України, а тим часом в самому українському слідстві прогрес відсутній», – наголошує Поль.

Санкції проти Клименка залишаться – Саріуш-Вольський

Але польський євродепутат із найбільшої та найвпливовішої у парламенті ЄС групи «народників» Яцек Саріуш-Вольський впевнений: і щодо юридичних, і щодо фізичних осіб, проти яких ЄС запровадив санкції та арешт майна, нічого не зміниться. Він переконаний, що ці обмеження залишатимуться.

Я не можу сказати, як діятиме Європейський суд, але переконаний, що наші європейські санкції діють і залишатимуться надалі дієвими
Яцек Саріуш-Вольський

«Я не можу сказати, як діятиме Європейський суд, але переконаний, що наші європейські санкції діють і залишатимуться надалі дієвими. Звичайно, що такі справи, на відміну від санкцій щодо Росії, можуть бути предметом судового контролю, включно зі зверненнями до Європейського суду. Проте рішення щодо санкцій ухвалене, і наразі єдиним шляхом для тих, хто вважає це покарання несправедливим, є звернення до суду», – говорить Саріуш-Вольський в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку ж виконавчого директора Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі Олени Пристайко, така популяризаторська активність колишніх соратників Януковича в європейських колах нічого особливо не змінить. Вся інформація щодо людей, які зловживали державним становищем для власного збагачення, Євросоюзом дуже ретельно перевірялася, каже вона.

Це людина, щодо якої ведуться кримінальні справи, бо він використав державні кошти у власних цілях
Олена Пристайко

«Санкції на Олександра Клименка накладені через те, що це людина, щодо якої ведуться кримінальні справи, бо він використав державні кошти у власних цілях. Якщо він доведе, що він не є корупціонером, що, гадаємо, йому зробити буде дуже важко, то тоді, звичайно, у нього є всі шанси відбілити своє чесне ім’я. А поки цього неможливо зробити, то ці всі ролики не мають насправді великого значення», – вважає Пристойко.

Клименко помилково націлився на протестний електорат

За словами українського політтехнолога Сергій Гайдая, кожен ролик, які упродовж останнього часу випускає Олександр Клименко, коштує кілька десятків тисяч доларів. Метою цієї кампанії, говорить Гайдай, є бажання знову повернутися у політику, використавши протестний електорат.

Українці незадоволені діючою владою, але вони дуже добре розуміють, хто такий Клименко і якою ціною нам далася революція
Сергій Гайдай

«Пан Клименко думає, що він може повернути цей протестний електорат до себе. Це теж помилка. Як у свій час провалився проект «Не так», так і пан Клименко не має ніяких шансів. З одного боку, українці незадоволені чинною владою, але з іншого боку, вони дуже добре розуміють, хто такий Клименко і якою ціною нам далася революція, щоб такі люди, як Клименко, потрапили в Україну», – наголошує Гайдай.

Судячи з його роликів, він просто страждає нарцисизмом
Олексій Голобуцький

Український політтехногнолог Олексій Голобуцький закликає не приділяти багато уваги і не шукати підтексту у піар-кампанії, яку розгорнув Олександр Клименко. Голобуцький не виключає, що таким чином Клименко намагається створити перед Європою образ «політичного дисидента». «Але судячи з його роликів, які я дивився, він просто страждає нарцисизмом», – переконаний Олексій Голобуцький.

«А якщо він труси наступного разу скине у кліпі? То теж обговорюватимуть, що він мав на увазі? Людина розважається. У людини є великі гроші, йому нудно просто. Його ролики обговорюють, а він на це і розраховує. Він видає чергову маячню, а ми сидимо і обговорюємо, що він мав на увазі. Людина сидить у Москві, і робити їй нічого», – пояснює Голобуцький.

Останнім часом колишні посадовці режиму Віктора Януковича масово шукають «справедливості» у Феміди Європейського союзу. Як повідомили у червні Радіо Свобода у секретаріаті Суду ЄС, там розглядатимуть 24 позови громадян України до Ради ЄС. Їхня мета – домогтися скасування індивідуальних санкцій, які ЄC наклав на них у 2014-му й для більшості продовжив у 2015-му.

У грудні 2014 року екс-міністрові доходів і зборів винесли підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 (заволодіння державним майном в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України, що карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.

Олександрові Клименку інкримінували заволодіння державними коштами на суму 616 мільйонів гривень. 29 квітня 2014 року щодо нього було винесено повідомлення про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України, що карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Клименко наразі живе у Москві і заперечує висунуті йому правоохоронними органами України обвинувачення.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG