Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті розповіли, що кожного дня втрачає Росія і набуває Україна


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Російська влада розпочала агресію проти України, бо бачила загрози для свого існування в Росії – Блінкен

Вони хочуть, щоб суспільство вірило, що сепаратисти у східній Україні є справжнім феноменом, а не винаходом, створеним Путіним для виправдання своєї окупації Криму та частини східної України
Ентоні Блінкен

Підтримувані Росією бойовики на Сході України сповнені недовіри, страху та ненависті. Вони відкидають міжнародний порядок і намагаються слідувати іншій, альтернативній ідеології, вважає заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен.

«Ми бачимо, що зараз виринає стара, альтернативна ідеологія, яка каже, що демократичні цінності ведуть до насильства та безпорядків. Що, мовляв, для суспільства краще, коли є сильна централізована влада і контроль. Ці люди змушують нас вірити, що політична конкуренція дестабілізує суспільство, – наголошує заступник держсекретаря. – Вони хочуть, щоб суспільство вірило, що сепаратисти у східній Україні є справжнім феноменом, а не винаходом, створеним президентом Путіним після Майдану для виправдання своєї окупації Криму та частини східної України».

Ентоні Блінкен переконаний, що російська влада розпочала агресію проти України, бо бачила загрози для свого урядування в Росії.

«Президент Путін напав на їхню країну, щоб зруйнувати їхній демократичний інструмент. Тому що бачив небезпеку своєму власному експерименту», – каже він.

Про експеримент Кремля над російським народом детальніше розповіла Голосу Америки С’юзан Носсел, колишня помічниця держсекретаря США з питань прав людини, виконавчий директор американського пен-центру.

Ситуація з правами людини в Росії погіршується. Ми бачимо атмосферу страху та репресій, маргіналізацію опозиції
С’юзан Носсел

«Ситуація з правами людини в Росії погіршується. Ми бачимо атмосферу страху та репресій, маргіналізацію опозиції. Чимало громадських організацій викинули з країни. Це дуже складна ситуація. Важко сказати, які інструменти впливу мають Сполучені Штати. У США говорять про ці питання в глобальному масштабі. Я думаю, що справді важливо – так це підтримка їхніх дисидентів», – зазначила С’юзан Носсел.

Стівен Нікс із Міжнародного республіканського інституту додає, що настав час привести демократичну весну в Росію.

«Влада США має робити значно більше у питанні захисту прав людини у Росії. Я насправді думаю, що ми повинні принести боротьбу за демократію до російського народу, у саму Росію. Ми маємо підтримати сміливих лідерів російської опозиції, які продовжують боротися за права людей. Особливо в їхньому намаганні конкурувати на виборах у Думу, що пройдуть через рік», – сказав Стівен Нікс.

Російська диктатура не проживе довго. На цьому сходяться американські експерти. Накопичені запаси країни колись вичерпаються, а великі військові втручання, якими експериментує Росія в Україні та Сирії, не матимуть успіхів.

«Диктатори можуть починати війни. Вони можуть отримувати підтримку людей, приховуючи правду. Але чого вони не можуть робити – так це використовувати справжній потенціал свого народу», – резюмував Ентоні Блінкен.

За словами Блінкена, людські ресурси – виробництво, винаходи, дискусії про злети і падіння – є найважливішими для розвитку і процвітання країни. Це цінність, яку здобула Україна, і яку втрачає з кожним днем Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG