Доступність посилання

ТОП новини

Вибори є чесними, не враховуючи «пірамід підкупу» – експерти


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

На цьогорічних місцевих виборах краще працюють суди і ЦВК, але є окремі факти адмінресурсу і підкупу – «Опора»

Київ – Підкуп виборців, застосування адмінресурсу, незаконна агітація і суди щодо зняття з реєстрації партій – ці чинники становлять найбільшу загрозу для проведення цьогорічних місцевих виборів, визнають як громадські спостерігачі за перегонами, так і політологи. Однак вони наголошують, що порушень – набагато менше, ніж під час попередніх кампаній, і що ЦВК та суди вирішують передвиборчі конфлікти більш якісно та неупереджено. Водночас на тлі українсько-російського конфлікту та економічної кризи падає популярність провладних політичних сил і зростають симпатії до популістів, констатують політтехнологи.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українські суди ухвалюють рішення здебільшого на користь кандидатів та партійних організацій, знятих з реєстрації, і це відрізняє нинішню передвиборчу кампанію від минулих, мовиться у проміжному звіті мережі «Опора» про перебіг виборів до місцевих рад. Кандидати здебільшого змогли відновити своє право обиратися, і це можна вважати позитивними змінами в судовій системі, розповів аналітик Громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

Однак терміни реєстрації кандидатів та виготовлення бюлетенів завершилися, а в окремих регіонах через судову тяганину досі немає остаточних списків кандидатів, повідомляє Клюжев.

«Це може стати суттєвою проблемою стабільного функціонування виборчих комісій і забезпечення належних умов для голосування. І якщо ми простежимо ситуацію по цих резонансних випадках, ми бачимо, що лише вчора Херсонська виборча комісія включила до виборчого бюлетеня кандидата «Нашого краю» Володимира Сальдо. Невирішеним питанням є реєстрація «Опозиційного блоку» на виборах до Харківської обласної ради і списку Партії вільних демократів до Черкаської міської ради, і, відповідно, кандидата на посаду міського голови (Черкас – ред.). Ті кандидати, які за рішенням суду ще тільки будуть зареєстровані, наразі не можуть здійснювати повноцінну передвиборчу агітацію, а це порушує принцип рівності», – заявив аналітик «Опори».

За словами Клюжева, найактивніше ведуть передвиборну кампанію одразу в багатьох українських регіонах «Блок Петра Порошенка «Солідарність-УДАР», «Батьківщина», «Наш край» та «Опозиційний блок». Лідирують за рівнем активності в окремих регіонах «Укроп» і «Самопоміч».

Водночас щодо більшості з цих сил спостерігачі «Опори» фіксують факти незаконної агітації та застосування адмінресурсу.


Окрім того, є факти безоплатного або пільгового отримання товарів та послуг від представників кандидатів, але, на щастя, ця технологія не є масовою, визнає експерт «Опори» Ольга Коцюруба. Вона наводить приклад того, як в Чернігові реалізується соціальна програма, що одночасно має ознаки і застосування адмінресурсу, і підкупу виборців.

Ольга Коцюруба
Ольга Коцюруба

«В Чернігові нині реалізують місцеву програму допомоги населенню. Вона розрахована до 2018 року, але всі виплати сконцентрувалися у передвиборчий період. І про цю програму інформує не лише міська рада, а і агітатори «Нашого краю», які поруч з власними агітматеріалами поширюють інформацію про благодійну програму міськради. Паралельно благодійну допомогу ця політична сила надає і від свого імені», – розповіла Ольга Коцюруба.


Тим часом політичні симпатії українців поступово змінюються, свідчить соцопитування. Так, лідерство зберігає «Блок Петра Порошенка «Солідарність-УДАР», однак його рейтинг зменшується, а в окремих регіонах на першій позиції опиняються інші сили, свідчать соцопитування.


Вибори під час війни: зростає рейтинг у популістів, а в провладних сил падає – Березовець

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Місцеві вибори відбуваються на тлі війни та кризи, і це впливає як на симпатії виборців, так і на дії політичних сил, визнає в коментарі Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець.

«Нинішня кампанія є досить чесною, порушень – мінімум. Однак найбільше порушень буде в день виборів, і тут криється найбільша небезпека цьогорічних перегонів, – визнає Березовець. – У різних регіонах картина симпатій виборців є дуже різною, але є певні спільні тенденції. Так, скрізь спостерігається падіння рейтингу БПП та «Народного фронту» (який відмовився йти на цьогорічні вибори), найбільше провладні сили втрачають популярність у центрі й на півдні. Одночасно зростає рейтинг «популістичних» проектів, таких, як «Батьківщина», «Укроп» та «Опозиційний блок», – так оцінює ситуацію політтехнолог.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

З іншого боку, Тарас Березовець бачить зростання популярності регіональних проектів – так як це сталося з партією «Відродження», яка, на думку Березовця, має досить яскравих представників у Дніпропетровській та Харківській областях. «Самопоміч» має повторити успіх минулих виборів і, можливо, навіть поліпшити результат, однак на рейтинг партії негативно впливає релігійний скандал з участю її лідера Андрія Садового, підсумовує Березовець.

Олександр Палій
Олександр Палій

Цьогорічна виборча кампанія проходить без масових порушень, здатних докорінно змінити результати голосування, констатує політолог Олександр Палій. Винятком із цієї позитивної тенденції він називає масовий підкуп виборців, до якого вдаються одразу кілька політичних сил.

На жаль, підкуп лишається ключовим порушенням учасників перегорів. Створюються цілі «фінансові піраміди підкупу»
Олександр Палій

«На жаль, підкуп лишається ключовим порушенням учасників перегорів. Створюються цілі «фінансові піраміди підкупу», коли один, готовий голосувати за гроші, приводить своїх знайомих, а ті – своїх. Інші порушення не є масовими і, на щастя, не вплинуть суттєво на результат виборів. Що ж до симпатій виборців – власне, нічого не змінюється: лідери лишаються тими ж, що й на минулих парламентських виборах. Водночас на цьогорічних виборах діє багато місцевих чинників, і голосування виборців буде зумовлене тим, хто має більший вплив саме в їхньому регіоні», – підсумовує Палій.

Вибори місцевих рад та міських голів, які відбудуться 25 жовтня, пройдуть за новою системою: виборці одночасно обиратимуть партію та кандидата, якого вона пропонує, а депутатами стануть найбільш рейтингові кандидати від партій, які здолають 5-відсотковий бар’єр у місті чи районі. Голови великих міст обиратимуться у два тури, якщо у першому ніхто з кандидатів не отримає понад 50 відсотків голосів. Цю виборчу систему експерти вже назвали дуже складною, а опитування засвідчило, що більшість українських громадян досі не розуміють, як вона працює.

Нова система виборів: висування кандидатів та голосування

Нова система місцевих виборів: підрахунок голосів та визначення переможців​

«Сюрпризи» нової виборчої системи: до чого мають бути готові виборці?​

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG