Доступність посилання

ТОП новини

До чого Янукович може «досудитися» з Україною?


Віктор Янукович. Ілюстративне фото
Віктор Янукович. Ілюстративне фото

Україна вже має шукати хороших адвокатів – британський юрист

Віктор Янукович стверджує, що його права людини порушені чинною українською владою. Екс-президент України вимагає справедливого судового розслідування замахів на його життя. Скаржиться на дискримінацію через свої політичні переконання, каже, що українські суди заангажовані і через лондонських адвокатів подає відповідний позов проти України до Європейського суду з прав людини.

Оцінюючи перспективи розгляду цієї справи європейським судом та «фактор лондонських юристів», партнер британської юридичної компанії Bryan Cave Ірина Тимчишин в ефірі Голосу Америки зазначила, що спершу суд проаналізує, чи виконано низку вимог і критеріїв, необхідних для розгляду справи. Лише у разі позитивного висновку цей позов офіційно буде передано державі Україна.

Зараз дуже рано робити прогнози щодо того, яким може бути кінцевий результат розгляду цієї справи. Це залежатиме від того, наскільки хороших адвокатів найме Україна
Ірина Тимчишин

«Зараз дуже рано робити прогнози щодо того, яким може бути кінцевий результат розгляду цієї справи. Це залежатиме від того, наскільки хороших адвокатів найме Україна», – зауважила експерт. За її словами, ця процедура може тривати кілька місяців, хоча з огляду на резонансність справи не виключає її прискорення.

Відповідаючи на запитання, чому Віктор Янукович вирішив скористатися послугами саме лондонських адвокатів, Ірина Тимчишин зазначила, що лондонські адвокати та англійське право набули великої популярності серед клієнтів зі Східної Європи. «Основне це те, що лондонські адвокати, в даному випадку ми говоримо про баррістерів – судових адвокатів, які є унікальними саме для Англії – вони мають репутацію таких, що можуть досягти бажаного результату за будь-яких умов. Це, мабуть, і стало критичною причиною того, чому Янукович вдався до послуг саме лондонських адвокатів», – вважає вона.

Послуги лондонських адвокатів обійдуться Януковичу в сотні тисяч доларів, каже юристка. Природно, постане питання про джерела надходження цих коштів, тому що в Англії є вимоги щодо того, чи не були гроші отримані шляхом відмивання. «Проте слід зауважити, що майже всі можновладці зі Східної Європи, і Янукович, певно, не є винятком, як правило мають добре налагоджену структуру офшорних компаній, де дуже важко дійти до останнього бенефіціара, – пояснює Ірина Тимчишин. – Можливо, хтось інший, а не сам Янукович, оплачує його рахунки. Адвокати не зобов’язані робити перевірку, навіть якщо вони підозрюють якість порушення, але за офіційними документами все виглядає гаразд». Інформація про те, з яких саме рахунків було оплачено послуги адвокатів Януковича є конфіденційною. Однак, в рамках кримінального розслідування таку інформацію може бути витребувано й оприлюднено.

Лондон став своєрідним притулком для багатих людей з пострадянських країн, які купують там нерухомість і користуються послугами лондонських юристів. І хоча Британія ставиться дещо обережніше до таких клієнтів, будемо відвертими, – вони приносять чималі прибутки багатьом британським юристам та Британській судовій системі. «Це ще досить популярний бізнес», – резюмувала партнер британської юридичної компанії Bryan Cave Ірина Тимчишин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG