Доступність посилання

ТОП новини

Лідери виборів у Запоріжжі – головний інженер меткомбінату і народний депутат


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

На посаду мера претендують 26 кандидатів

Запоріжжя – Посаду міського голови Запоріжжя виборюють 26 претендентів. За даними соціологів, за менш ніж за тиждень до голосування лідирує представник опозиції, а друге місце посідає народний депутат від пропрезидентського блоку. Соціологи також прогнозують, що без двох турів вибори мера не обійдуться. А готові прийти на дільниці менше половини запорожців.

ЗАВАНТАЖИТИ

«Які рейтинги основних кандидатів у мери міста? З великим відривом лідирує Буряк. Ми бачимо дуже масовану кампанію. На другому місці Фролов з рейтингом 10%. Третє місце – Кальцев, 7%» – такі результати жовтневого опитування запорожців оприлюднив керівник соціологічної кампанії Independent Researching Group Фелікс Хрустальов.

Лідери перегонів у Запоріжжі – представник Блоку Петра Порошенка, народний депутат Микола Фролов та самовисуванець, якого опоненти пов’язують з «Опозиційним Блоком», головний інженер «Запоріжсталі» Володимир Буряк. Значний рівень підтримки цього кандидата місцевий політтехнолог Ігор Громов пояснює системною роботою його штабу.

«Що робить Буряк? Точніше команда Горшеніна, яка веде Буряка. Вона дає виборцям те, що вони хочуть. Для старшого покоління вони дають повернення у молодість, 70-і роки, – каже експерт. – Вони возять їх на концерти до Палацу культури, де пісні 70-х років, підгодовують – люди поринають у молодість, атмосферу опіки, до якої вони звикли за часів Радянського Союзу».


Натомість Володимир Буряк в інтерв’ю, оприлюдненому місцевою газетою «Індустріалка», заявляє про свою безпартійність і «відкритість до діалогу з усіма, для кого інтереси Запоріжжя будуть стояти вище особистих і партійних». Водночас Володимир Буряк стверджує, що «Революція і Майдан викинули на поверхню колосальну кількість праворадикалів…І небезпека у тому, що такі ідеї та дії дуже сильно розколюють суспільство». При цьому цей кандидат уникає коментарів дій президента Росії Путіна стосовно України і не дає оцінок сепаратистам на Донбасі.

Виборчі перегони наче війна – політолог

Не обходиться на виборах у Запоріжжі без конфліктів. Наприклад, провладний висуванець Микола Фролов заявив у Фейсбук про напади на своїх агітаторів з боку опонентів За словами Фролова, «здоровенні бойовики нападають на дівчат-агітаторів, намагаються забрати агітаційні матеріали, погрожують фізичною розправою. Ці люди навіть забувають знімати форму охорони «Запоріжсталі».

Однак наразі інформація про даний інцидент до інтерактивної мапи порушень від МВС України не внесена. Відсутня вона і в офіційних повідомленнях головного управління МВС у Запорізькій області

Виборчі перегони нагадують війну – так характеризує ситуацію у місті декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету Максим Лепський. Каже, у діях політиків бракує раціонального елементу. «Обирати треба, виходячи не з негативу, а з тих програм і завдань, що можуть привести місто до кращого стану. Про це мова не йде. Дуже важко знайти програми всіх кандидатів», – пояснює політолог.

Чи готові ці люди, які зараз кричать у передвиборчі боротьбі і ллють бруд один на одного, потім працювати заради міста?
Максим Лепський

Експерт наголошує: працездатність місцевих органів влади у Запоріжжі залежить не лише від особи новобраного міського голови. Йому так чи інакше доведеться шукати порозуміння з депутатським корпусом міськради та її секретарем. «Чи йдуть вони командою? Як будуть формуватися майбутні депутатські комісії? Чи готові ці люди, які зараз кричать у передвиборчі боротьбі і ллють бруд один на одного, потім працювати заради міста? І як це буде відбуватися?», – ставить запитання Максим Лепський.

Запорізькі експерти прогнозують: вибори міського голови пройдуть у два тури. За їх даними, явка складе менше 40%.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

XS
SM
MD
LG