Доступність посилання

ТОП новини

Хто проти кого «воює» в медуніверситеті Богомольця?


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

МОЗ продовжує антикорупційну перевірку вишу до 23 жовтня

Київ – Антикорупційна перевірка медичного університету імені Богомольця, ініційована Міністерством охорони здоров’я, зокрема, після протестів студентських організацій, триває. Її продовжили до 23 жовтня, оскільки не змогли охопити всього масиву інформації, кажуть чиновники. Тим часом, ректор вишу Катерина Амосова, відсторонена на час перевірки, заявляє про конфлікт інтересів щодо майна університету із заступницею міністра Олександрою Павленко.

Активісти всеукраїнської молодіжної організації «Студентське братство» звинувачують керівництво медуніверситету імені Богомольця в організації корупційних схем щодо тендерних закупівель і розпорядження університетських майном. Їхнє звернення, серед інших, спричинило міжвідомчу перевірку, яку Міністерство охорони здоров’я разом із представниками правоохоронних органів розпочали 5 жовтня, і яка триває донині. На період перевірки ректора вишу Катерину Амосову відсторонили від виконання обов’язків.

Студенти, тим часом, заявляють про тиск на них і погрози з боку викладачів, лояльних до нинішнього керівництва, говорить представниця організації, керівник проекту «Ні – корупції у медичних вишах» Уляна Ковальчук. Неоднозначною є ситуація і в студентському середовищі.

«Навіть у групах (у соцмережах – ред.) таких як «Типовий НМУ», де майже всі є студентами, наші пости, коли ми показуємо документи, які підтверджують факти корупції, вони просто видаляють, вони блокують студентів, які брали участь в антикорупційному проекті», – зазначає активістка.

Окрім того, зауважують у «Студентському братстві», тиск відчувають і студенти інших вишів, які беруть участь у мітингах проти чинного ректора медуніверситету.

Заступницю міністра вивели зі складу ревізійної комісії

Катерина Амосова
Катерина Амосова

Катерина Амосова називає всі закиди «війною, розв’язаної «Студентським братством» проти неї особисто», оскільки ці активісти хотіли би бачити ректором іншу людину – колишнього викладача університету Віктора Досенка, який тепер очолює один із відділів Інституту фізіології імені Богомольця Національної академії наук.

Також вона висловила недовіру до заступниці міністра охорони здоров’я Олександри Павленко як члена комісії з перевірки і подала на неї в суд.

«Ми отримали зміни до наказу (МОЗ – ред.) щодо ротації пані Павленко зі складу комісії, – сказала Катерина Амосова у коментарі Радіо Свобода. – Але тим не менш, вона є першим заступником міністра, і у нас є певна інформація щодо продовження координації нею роботи комісії. На жаль, ми абсолютно не маємо підстав вважати, що результати роботи комісії будуть віддзеркалювати об’єктивно ту ситуацію, яка в нас є».

Водночас, Віктор Досенко у блозі на «Українській правді» також, зі свого боку, висловив сумнів у результативності перевірки: «Наглядова рада вже підтримала корупційну систему, виходячи з того, що донька Амосова не може красти, депутати Верховної Ради вже тиснуть на міністра на повну».

Перший тиждень перевірки був присвячений організаційним питанням – Павленко

Продовження перевірки – це нормальна практика, розповіла Радіо Свобода перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко.

«Те, що попередньо переглядається – це контрактна робота, договірна робота: куди віддавалися орендні площі, з ким укладалися угоди, легітимність цих угод, проставлені підписи, печатки. Просто потрібно більше часу, аби це провести. Перший тиждень був присвячений організаційним питанням, зараз же триває сама перевірка», – пояснила вона. Окрім того, за словами заступниці міністра, додатковий час потрібен Міністерству внутрішніх справ, СБУ та Держфінінспекції, які також беруть участь у згаданих заходах.

Звинувачення щодо переслідування власних інтересів у цій справі вона відкидає.

«Саме через це, коли міністр запропонував вийти з комісії, я абсолютно спокійно погодилась», – сказала Павленко.

Катерина Амосова прийшла на посаду ректора після того, як її попередник – Віталій Москаленко пішов у відставку після міністерської перевірки, ініційованої внаслідок студентських протестів.

30 вересня близько 20 активістів пікетували будівлі уряду та Міністерства охорони здоров’я з вимогою відставки Амосової та прозорої комплексної перевірки діяльності адміністрації вишу.

До МОЗ принесли свідоцтва про «народження» і «смерть» української медичної освіти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

В акції взяли участь, зокрема, представники студентської профспілки «Пряма дія», громадської організації «Санація медицини», колишні студенти університету імені Богомольця та інших вишів столиці.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG