Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори знищать олігархічну партійну систему – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Треба дивитися на вибори до місцевих рад як на тренувальний майданчик на виборах до Верховної Ради – кандидат у депутати

Київ – Результати місцевих виборів, що мають відбутися вже цієї неділі, можуть стати поштовхом до радикальних перемін в Україні, вважають експерти. Вони кажуть про можливість перетворення муніципального господарювання на справжню регіональну політику. Політологи серед перспектив цьогорічних виборів називають і шанс на злам олігархічної партійної системи. Водночас, кандидати у депутати нарікають на недостатні повноваження органів місцевого самоврядування і визнають: у разі отримання мандатів не зможуть зробити багато з того, що вважають за необхідне.

Чи не всі виборці бачили рекламу політичних партій, що беруть участь у цьогорічних місцевих виборах, в якій обіцяють багато ледь не фантастичних речей: створити контракту армію, встановити чесні соціальні виплати, подолати корупцію тощо. Попри такі глобальні обіцянки переважна кількість кандидатів у депутати місцевих рад чи на мерські крісла під час спілкування визнають, що у разі своєї перемоги навряд чи зможуть вирішити менш масштабні питання.

Претенденти на мандати у виборних органах місцевої влади нарікають на недостатні повноваження цих органів. Відтак вони не радять виборцям завищувати свої очікування щодо результатів нинішніх місцевих виборів. Адже хто б не став переможцем у тому чи іншому регіоні, вони не зможуть змінити систему влади чи істотно збільшити надходження до місцевих бюджетів.

Водночас політологи закликають і не применшувати значення нинішніх місцевих виборів. Адже результати голосування 25 жовтня можуть визначити напрямок і динаміку подальших змін у країні. Йдеться про створення підґрунтя для зміни політичних еліт країни, тобто про зміцнення позицій політичних сил у регіонах, де вони мають найбільше симпатиків.

Утім, прогнозувати якість та швидкість створення умов для кардинальних змін у країні практично ніхто не береться. По-перше, що зрозуміло, це буде залежати саме від результатів голосування, а по-друге, партії та їхні кандидати вже витратилися, і так чи інакше намагатимуться повернути свої гроші.

Дмитро Сіманський
Дмитро Сіманський

Дорога виборча кампанія зрештою може вилитися у новий виток зростання корупції, каже кандидат у депутати Київської міської ради від політичної партії «Укроп» Дмитро Сіманський.

Українська політика завжди була занадто капіталізованою. Це й призводить до тих жахливих проявів політичної корупції
Дмитро Сіманський

«Українська політика завжди була занадто капіталізованою. Ми маємо занадто високий поріг входження в українську політику. Це й призводить до тих жахливих проявів політичної корупції, які ми спостерігаємо у діяльності органів виконавчої, законодавчої влади, місцевого самоврядування. Адже багато політиків та політичних сил дуже витратилися, щоб у цю політику зайти. Треба дивитися на ці вибори до місцевих рад, в тому числі, як на тренувальний майданчик виборів до Верховної Ради», – говорить він.

Після місцевих виборів з’явиться нова політична мапа України – Карасьов

Політологи, на відміну від політиків, глибше вдивляються в загальну картину і вбачають неабияку важливість нинішніх місцевих виборів. Їх навіть називають унікальними. Адже від результатів цьогорічних виборів залежить, в який спосіб надалі будуть розгортатися події в країні: чи піде вона шляхом еволюційних змін, чи знову ми побачимо революційний розвиток ситуації. Тобто нині відбуваються вибори того, яка саме політика буде впроваджуватися у тому чи іншому регіоні, що, зрештою, визначатиме і розподіл коштів між центром та регіонами. Так політолог Вадим Карасьов каже, що нинішня система влади має тимчасовий, проміжний характер. За його словами, після обвалу старої політичної системи часів Віктора Януковича має виникнути нова, що матиме регіональний акцент. Тобто мова йде про створення нової партійної конфігурації.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Партії, що виникли вже після Революції гідності, мають шанс закріпити своє становище у регіонах, водночас шанси на реванш мають і політики старого ґатунку. А для політичних утворень, які на сьогодні не мають представництва у Верховній Раді, зараз особливо важливо отримати представництво саме у тих регіонах, які є для них базовими. Такі регіональні електоральні якорі потрібні для подальшого росту до загальнонаціонального масштабу. Зрештою, як кажуть політологи, має з’явитися муніципальна політика, яка раніше зводилася до регіонального менеджменту, тобто обмежувалася лише господарюванням. Тобто експерти вбачають у нинішніх виборах можливість для виникнення регіональної децентралізованої політики, яка перетвориться з тіньової, кулуарної битви за місцеві ресурси на політичну конкуренцію в межах окремих міст чи областей.

Крім того, зазначають політологи, цього разу до списків кандидатів у депутати місцевих рад потрапило багато політиків, які раніше були депутатами парламенту або урядовцями. Таке просочування політиків згори донизу також сприятиме становленню унікальної партійної конфігурації чи не у кожному регіоні України. Має виникнути нова регіональна мапа партій, каже Вадим Карасьов.

«Закарпаття – «Єдиний центр»; Дніпропетровськ – «Опозиційний блок», «Укроп» та інше; Харків – «Відродження», «Наш край» і «Солідарність»; Львів – «Самопоміч», частково «Свобода», «Батьківщина»; Одеса – «Опозиційний блок», «Солідарність», можливо, «Наш край», – припускає експерт.

Чи з’являться у місцевих радах нові обличчя?

За оцінками експертів, мають виникнути регіональні партії, що матимуть міцні позиції у регіоні, але не будуть представлені у парламенті. Наслідком може стати те, що зникне централізована олігархічна партійна система, яку утворювали на рівні Верховної Ради. Адже фінансово-промислові групи, що стоять за певними партіями, будуть контролювати лише той чи інший регіон.

Зрештою, це означатиме створення політики нової якості, яку робитимуть на місцях. Тут навіть не йдеться про закріплений законом перерозподіл повноважень центральних та місцевих органів влади, наголошує Вадим Карасьов.

Такої централізовано-олігархічної партійної системи, яка свідомо збирається у парламенті, вже не буде. Публічно це виглядатиме як представництво тих чи інших партій на місцевому рівні. Фактично формуємо нову політику, тому що на місцях буде робитися політика
Вадим Карасьов

«Такої централізовано-олігархічної партійної системи, яка свідомо збирається у парламенті, вже не буде. У ній немає необхідності. Публічно це виглядатиме як представництво тих чи інших партій на місцевому рівні. Фактично формуємо нову політику, тому що на місцях буде робитися політика. Це як відбувається у багатьох країнах, які є децентралізованими. У політичній боротьбі на місцевому рівні у кожного регіону буде свій козир. Львів – позиціонують як туристичну столицю України, у когось буде земля – на Кіровоградщині, у когось будуть порти, логістика, комунікації, як в Одесі, у когось – середній бізнес та промисловість, як у Дніпропетровську, Харкові. У Києві свої, як кажуть, регіональні «фішки», – каже політолог.

Скільки нових облич прийде у регіональну політику – нині залежить лише від виборців. Але, як зауважують експерти, досвід парламентських виборів 2014 року показує, що це не є вирішальним фактором. Тоді до Верховної Ради потрапили понад 200 людей, які раніше депутатами не були. Крім того, з партій, раніше представлених у парламенті, у 2014 році отримали мандати лише «Батьківщина» і «Опозиційний блок», в якому більшість бачить Партію регіонів у новій обгортці. Решта – це нові політичні утворення. Утім, чи змінилася система законотворення та влади загалом?

Тому серед можливостей, які надають цьогорічні місцеві вибори, називають якісну зміну державних інституцій, яка народить попит не просто на нових людей у владі, а на політиків нової якості. Що у свою чергу поставить питання зміни конституційної системи не лише щодо децентралізації, а й у сенсі зміни відносин між президентом та парламентом, президентом та урядом, а відтак і між центром та регіонами.

Місцеві вибори визначать, чи потрібні дочасні парламентські – Бала

Така глобальна переміна у суспільстві та у системі влади, як кристалізація нової регіональної партійної системи, навряд чи відбудеться одразу після підрахунку голосів на місцевих виборах. Потрібні будуть час і нова Верховна Рада, попереджають експерти. Але саме результати місцевих виборів визначать, скільки часу знадобиться і коли будуть наступні парламентські вибори, будуть вони черговими чи дочасними, каже політолог Віталій Бала.

Віталій Бала
Віталій Бала

«За великим рахунком, від цього залежатиме, чи буде 300 голосів, а значить, чи будуть виконані Мінські домовленості, у пункті особливого статусу Донбасу і децентралізації. Тобто це буде на 2 роки чи буде на 5 років. Від цього залежить, чи буде коаліція, а значить і уряд. Тобто за великим рахунком це і вирішить, чи будуть дострокові парламентські вибори, чи не будуть», – зазначає експерт.

Майже половина українських громадян уже тепер виступає за розпуск та переобрання Верховної Ради, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного групою «Рейтинг». 47% опитаних громадян підтримують ідею дострокових парламентських виборів. А от тих, хто вважає, що чинна Верховна Рада має і надалі працювати, лише 40%. 13%, що залишаються, – це ті, хто не визначився з цього приводу.

Про значення місцевих виборів та очікування від них йшлося в ефірі Ранкової Свободи. Фрагменти програми можна послухати нижче:

Місцеві вибори знищать олігархічну партійну систему – експерт 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Місцеві вибори знищать олігархічну партійну систему – експерт 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Місцеві вибори знищать олігархічну партійну систему – експерт 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG