Доступність посилання

ТОП новини

Чеські медіа бояться Росії – чеський документаліст


На майдані у центрі Праги тривають акції на підтримку України
На майдані у центрі Праги тривають акції на підтримку України

«На Майдані я побачив, що означає солідарність, в Криму я відчув, що означає окупація, а на Донбасі побачив початок війни, і як люди вирішували, що робити: братися до зброї чи втікати»

Не шкодуючи грошей і часу, молодий чеський кінодокументаліст їздить в Україну, знімає документальні фільми, показує їх та роз’яснює своїм землякам, що насправді відбувалося на Майдані, в Криму, на Донбасі. Понад 20 лекцій у Чехії провів Лудєк Ондрушка, який говорить, що чеські медіа, і особливо телебачення, грішать на промосковські настрої, а тому чеські громадяни мають викривлену уяву про справжню суть українських подій.

Чеські медіа бояться Росії – чеський документаліст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На чесько-польському прикордонні в невеликому містечку Чеський Тєшин жив собі незалежний журналіст, документаліст та оператор, 32-літній Лудєк Ондрушка. Коли він влітку 2013 року познайомився з першими в його житті українцями, які приїхали до чеського міста Оломоуц, то про Україну знав не більше, ніж пересічний чех, для якого за чеськими кордонами починається великий і незвіданий «Схід».

«Ми подружилися, і вони покликали мене на свої дебати до Києва до своєї гімназії. Це престижна київська «Кловська гімназія», куди ходять і діти нинішнього президента. І завдяки участі в тих дебатах я дещо познайомився з Києвом, який мені дуже сподобався: не лише тим, що це гарне місто, але і тим, які там є чудові люди, бо ще досі ніколи не бачив таких щирих, відкритих людей. І це незважаючи на те, що я живу на кордоні з Польщею, а там уже починається схід і ми вже є трохи східні. А ці люди були як мої брати», – розповідає чеський документаліст.

Візит Лудєка Ондрушки припав на кінець жовтня 2013 року, і разом зі своїми новими українськими друзями він, несподівано для себе, опинився на Майдані. Незважаючи на родинні проблеми, через які він мав повернутися до Чехії, Лудєк упродовж трьох місяців Майдану тричі повертався в Україну і востаннє застав Майдан уже після розстрілів. Те, що він не зміг бути зі своїми друзями в найтяжчий для них час, чеський документаліст сильно переживав. А Україна перетворилася для нього на магніт, який його постійно притягує. За його словами, всі гроші, які заробляє зйомкою рекламних роликів, він вкладає в поїздки в Україну. А обійшлося йому це вже у кругленьку суму, близько 150 тисяч крон, що є майже стільки ж у гривнях.

«Я не міг тоді туди потрапити і дуже цим себе картав. А коли знову зміг поїхати, то їздив уже постійно, і не було дня, щоб я не згадував про Майдан. Потім я був у Криму, на Донбасі, куди їжджу вже понад рік і там знімаю свій документальний фільм. На Майдані я побачив, що означає солідарність, в Криму я відчув, що означає окупація, а на Донбасі побачив початок війни, і як люди вирішували, що робити: братися до зброї чи втікати», – веде далі Лудєк Ондрушка.

Росія має настільки сильний фінансовий вплив, що медіа бояться щось говорити проти Росії
Лудєк Ондрушка

Ці ключові моменти української історії Людєк знімає на камеру, але показати їх на чеському телебаченні, попри професійну якість зйомки, йому не вдається.

«Проблема чеських ЗМІ у тому, що тут є дуже сильний російський вплив. Росія має настільки сильний фінансовий вплив, що медіа бояться щось говорити проти Росії. Вони намагаються поводитися об’єктивно, роблять вигляд, що вони є прозахідні, але коли йдеться про російську державну систему, то поводять дуже обережно, бояться», – розповідає Лудєк Ондрушка, який нині ділить свій час між зйомками своїх документальних стрічок в Україні та розповідями про них у Чехії.

На цю ж тему:

16.03.2015
У Празі показали фільм про Донбас і збирають гроші для сімей АТО

У столиці Чехії Празі відбувся вечір присвячений підтримці України. Щоб допомогти людям, які постраждали від бойових дій на Сході України, вдовам військових, які загинули в АТО, волонтери організували доброчинний аукціон. далі

06.09.2015
Чехи і українці вже рік стоять на власному «Празькому майдані»

Волонтери збирають речі та гроші на фронт, а також показали у Празі фільм про Донецький аеропорт далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG