Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори по-американськи: бюлетені поштою і 10 років за шахрайство


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Від електронного голосування відмовляються через ненадійність, однак голоси все одно підраховує машина

Поки до місцевих виборів в Україні залишається кілька днів і мало не щогодини вибухають нові передвиборчі скандали, в американському штаті Вірджинія, без зайвого галасу і метушні, теж готуються обирати депутатів – Генеральної асамблеї, тобто парламенту штату. У низці міст голосуватимуть також за мерів та голів шкільних рад. Вибори призначені на 3 листопада. Але проголосувати можна ще за 45 днів до цієї дати. Для цього тут передбачена спеціальна процедура.

Поважна причина і дійсне посвідчення особи необхідні для того, аби проголосувати дочасно. На дільниці треба лише заповнити анкету відсутності і отримати бюлетень.

Від електронного голосування американці почали поступово відмовлятись ще у нульових. Експерти розкритикували технологію за ненадійність. Однак голоси все одно підраховує машина.

Цифровий сканер зчитує позначки на бюлетені, зберігає цифрову копію кожного бюлетеня. Якщо система дасть збій – у нас будуть і паперові копії теж
Лінда Ліндберг

«Цифровий сканер зчитує позначки на бюлетені і групує їх відповідно до отриманої інформації. А також він зберігає цифрову копію кожного бюлетеня. Але якщо система дасть збій і доведеться перераховувати голоси – у нас будуть і паперові копії теж», – розповідає голова виборчої комісії Арлінгтонського округу Лінда Ліндберг.

Голосувати онлайн у Вірджинії не дозволено, але в інтернеті можна замовити бюлетень, який прийде поштою. Така собі альтернатива відкріпному талону.

«Найперше, виборець має заповнити аплікаційну форму, вказавши, чому не зможе прийти на вибори. Підписавши її, він тим самим підтверджує, що надає правдиву інформацію під страхом покарання, – пояснює Лінда Ліндберг. – Коли ж він надсилає заповнений бюлетень – має підписати інший документ, підтверджуючи, що голосує саме він. Це має бути засвідчено іншою персоною».

Працівник виборчої дільниці Білл пояснює ще одну важливу деталь. «Якщо хтось не хоче надсилати бюлетень поштою, може принести його особисто. Ми не можемо брати документ в руки. Все вкидається прямо у спеціальну скриню. У кінці дня приходить менеджер, забирає скриню і обробляє бюлетені. Вкинути конверт із бюлетенем може за вас хтось інший. Приміром – сусід».

Якщо виборець продає свій голос – він може сісти за ґрати
Лінда Ліндберг

Шахрайство можливе, але трапляється рідко, кажуть у виборчій комісії. Причина – очевидна, пояснює Лінда Ліндберг. «У разі, якщо виборець продає свій голос, він може сісти за ґрати, отримати великий штраф і абсолютно точно буде позбавлений свого права голосу».

Не важливо, у якій ти партії – є певні стандарти, яких ми намагаємося дотримуватись. І якщо хтось таке робить – його неодмінно спіймають і посадять до в’язниці
Морган Фінкельштейн

До 10 років за ґратами за виборче шахрайство – такі закони у Вірджинії. Теж саме чекає і на політиків у разі підкупу виборців. Тому питання про обмін голосу на крупу і олію відверто дивує речницю вірджинських демократів Морган Фінкельштейн. «Не важливо, у якій ти партії – є певні стандарти, яких ми намагаємося дотримуватись. І якщо хтось таке робить – його неодмінно спіймають і посадять до в’язниці».

Набагато більша проблема для обох партій – переконати власних прибічників прийти і проголосувати. Явка на місцевих виборах – трохи більше 20%. Тому плакатів, які закликають прийти на вибори – більше, ніж агіток за конкретних кандидатів. Кожному виборцю на дільниці тішаться, як рідному. Видають наліпки і просять приходити ще – наступного року.

Дивіться також: Хто приїде спостерігати за виборами в Україні розповіли у діаспорі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG