Доступність посилання

ТОП новини

Російська кампанія в Сирії не врятує Асада – Олланд


Сирійська біженка у турецькому місті Тал Абйяд, червень 2015 року
Сирійська біженка у турецькому місті Тал Абйяд, червень 2015 року

Туреччина хоче 3 мільярди євро на мігрантів, скасування віз та членство в Євросоюзі. ЄС тим часом спромігся домовитися про міцніші кордони

Брюссель Краще захищати кордони та більше співпрацювати з Туреччиною домовилися у Брюсселі на саміті лідери держав ЄС. Тим часом, Анкара, користуючись нагодою, хоче прискорити впровадження безвізового режиму та переговори про свій вступ до співдружності. Інша вимога три мільярди євро на нагальні потреби мігрантів, які саме крізь турецьку територію намагаються потрапити до об’єднаної Європи.

Прагнучи зробити більш надійним контроль на зовнішніх кордонах Європейського союзу, президенти й прем’єр-міністри країн співдружності напередодні на саміті довго вирішували, як у цьому контексті працювати з Туреччиною. Адже саме через територію цієї країни й потрапляє на Захід більша частина мігрантів з Близького сходу та Північної Африки. Водночас, Анкара, розуміючи, що сама не впорається із напливом біженців, в обмін на допомогу у вирішенні кризи надіслала до ЄС вимогу 3-мільярдної грошової допомоги, а заодно й скасування віз.

Щоб переконати Туреччину спільно протидіяти мігрантській кризі, 28 держав-лідерів ЄС розробили спільний план дій, який передбачає і збільшення фінансової та політичної підтримки, і готовність зробити деякі візові поступки. Останнє не означає, що вже завтра турки зможуть вільно в’їжджати до ЄС, але деякі кроки в цьому напрямку будуть робитися, зокрема, щодо студентів, керівників підприємств чи науковців.

Дональд Туск
Дональд Туск

Голова Європейської ради Дональд Туск, зокрема, заявив, що угода з Туреччиною «має сенс тільки в тому разі, якщо вона допоможе ефективному стримуванні потоку біженців».

Тому ЄС, зокрема, взяв на себе зобов’язання фінансово допомогти турецькій владі відкрити 6 нових таборів біженців на своїй території для, так би мовити, «стабілізації» мігрантських потоків.

Взамін Анкара повинна взяти на себе зобов’язання приймати назад тих, кого у ЄС біженцями не визнали, та стримувати наплив нових мігрантів. Зокрема, йдеться про втікачів із Сирії, де війна, терористична організація «Ісламська держава» та протистояння режиму Башара аль-Асада й опозиції призвели до масової втечі людей за межі держави.

Росія не врятує режиму Асада

Йшлося на саміті й про причини міграції, зокрема, з таких країн, як Сирія. Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що військове втручання Росії в Сирії «не врятує» сирійського президента Башара аль-Асада, і водночас він визнає, що ця інтервенція Москви може «консолідувати його режим».

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд
Російське військове втручання може консолідувати режим, але не врятує Асада
Франсуа Олланд

«Російське військове втручання може консолідувати режим, але не врятує Асада», заявив Франсуа Олланд і додав, що «слід рухатися якомога швидше до зміни влади у Сирії».

На думку лідера Франції, яка також проводить військові дії в Сирії, націлені проти організації «Ісламська держава», «Башар не може бути майбутнім цієї країни».

В Європейському Союзі натомість усе частіше лунають заклики до початку переговорів для політичної зміни влади в Сирії після понад чотирьох років війни, яка призвела до загибелі понад 250000 осіб.

Президент Франції також закликав припинити «бомбардування цивільного населення, й зокрема, опозиціонерів сирійського режиму», бо це не призводить до жодних позитивних змін.

Франсуа Олланд також підкреслив, що шкодує з приводу того, що російські авіаційні атаки не сприяють «боротьбі з тероризмом та викоріненню «Ісламської держави».

Загальна кількість мігрантів, які перетнули зовнішні кордони ЄС за дев’ять місяців 2015 року, склала більше 710 тисяч. За весь минулий рік зафіксували тільки 282 тисячі осіб, повідомляє агентство Європейського союзу з безпеки зовнішніх кордонів Frontex.

За даними цього агенства, тільки у вересні до Євросоюзу в’їхало 170 тисяч мігрантів, у серпні – 190 000, переважно це громадяни охопленої війною Сирії.

XS
SM
MD
LG