Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі від Європарламенту – це виняток для України


Парламент ЄС має допомагати Україні позбутися «старих звичок» – євродепутат

Брюссель – Виняток для України зробили члени Європейського парламенту: з огляду на важливість виборів, що пройдуть у неділю, 25 жовтня, група євродепутатів створила місію спостерігачів, які прибули до Києва й розпочали свою роботу вже у п’ятницю. І це при тому, що на місцеві вибори до країн поза межами ЄС європарламентарі їздити не зобов’язані.

Лише втретє Європарламент відправляє місію спостерігачів саме на місцеві вибори, а до України такі місії відвідали тільки Косово та Грузію, пояснює голова Делегації Європарламенту до Парламентського комітету асоціації Андрей Пленкович, який теж братиме участь у моніторингу виборів.

Європарламент зробив виняток для України – Пленкович
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
Це важливий політичний сигнал підтримки України Європарламентом
Андрей Пленкович

«Крім того, торік наші спостережні місії працювали також на президентських і парламентських виборах в Україні. Це все важливий політичний сигнал підтримки України Європарламентом», – додає хорватський євродепутат.

Загалом, сім членів Європарламенту стежитимуть за перебігом голосувань та підрахунками голосів не тільки в Києві та Одесі, але і в регіонах, близьких до зони конфлікту на сході країни, зокрема, в Харкові та Дніпропетровську.

Україна настільки сьогодні для нас важлива, настільки важливо підтримати її демократичні процеси, що ми вирішили приєднатися
Анна-Марія Корацца-Більдт

Відома своїми проукраїнськими ініціативами та загалом підтримкою України, дружина екс-міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта – Анна-Марія Корацца-Більдт відвідає Харків.

«Ми зробили виняток для України, – каже вона. – Зазвичай, Європарламент направляє свої місії лише на національні вибори. Але Україна настільки сьогодні для нас важлива, настільки важливо підтримати її демократичні процеси, що ми вирішили приєднатися».

Нова влада не застрахована від «старих звичок»

У Європарламенті також вважають, що зареєстровані переселенці мали б отримати можливість проголосувати на місцевих виборах. Українська влада могла б знайти вирішення проблеми, каже Корацца-Більдт.

«Я брала участь, як спостерігач від ОБСЄ та ЄС, у всіх постовоєнних виборах у Боснії. Там також було багато подібних складнощів. Але я сподіваюся, що вирішення цієї проблеми знайти можна», – переконана європарламентар від Швеції.

Інший активний член неформальної Групи друзів європейської України в Європарламенті, бельгієць Марк Демесмекер, хоч і не є в складі спостерігачів, однак, звертає увагу на те, що парламентська місія працює в рамках допомоги українцям позбутися «старих звичок», у тому числі, протягом виборчого процесу.

Ми маємо наполегливо підтримувати українців добрими порадами та ініціативами
Марк Демесмекер

«Одне із завдань Європарламенту – гарантувати, що новий рівень української влади не робить тих же помилок, що ми спостерігали під час минулої влади, що вони покінчили зі старими звичками, – зауважує Демесмекер. – Те, що українці мають нові установи, нову децентралізацію, ще не означає, що вони не працюють по-старому. Ми маємо наполегливо підтримувати українців добрими порадами та ініціативами».

Вибори важливі через децентралізацію – Шубель

Втім, не лише Європарламент приділяє стільки уваги українським місцевим виборам. Ці вибори ще й особливо важливі з огляду на децентралізацію, яку здійснює Київ, зазначає керівник підрозділу «Східного партнерства» Європейської дипломатичної служби Дірк Шубель.

На його думку, «фіскальна децентралізація та ширші повноваження, які отримує місцева влада, означають збільшення їхніх бюджетів, а це відкриває їм нові можливості для справжнього господарювання».

Готові у Європарламенті обговорювати й направлення спостерігачів на майбутні місцеві вибори на сході. Але лише на ті, які визнають Україна та ОБСЄ. Тих, хто самочинно їздив, так би мовити, «спостерігати» за псевдореферендумом у Криму, у Європарламенті карають позбавленням недоторканності. Так сталося з угорським євродепутатом Белою Ковачем. Прокуратура Угорщини інкримінує йому співпрацю з російськими спецслужбами.

Делегація від Європарламенту працюватиме в Україні в рамках довгострокової виборчої спостережної місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Групу євродепутатів-спостерігачів очолює Андрій Пленкович (Хорватія), а власне її членами є Анна-Марія Корацца-Більдт (Швеція), Клер Муді (Великобританія), Тоніно Піцула (Хорватія), Юссі Халла-Ахо (Фінляндія), Кая Каллас (Естонія) та Мілослав Рансдорф (Чехія).

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

XS
SM
MD
LG