Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Одесі: лідирує чинний мер Труханов, проте можливий другий тур з Боровиком


Голосування на одній з виборчих дільниць Одеси, 25 жовтня 2015 року (©Shutterstock)
Голосування на одній з виборчих дільниць Одеси, 25 жовтня 2015 року (©Shutterstock)

Результати екзит-полів щодо виборів в Одесі відрізняються, похибка може мати суттєве значення

В Одесі та області представники громадянської мережі ОПОРА та Комітету виборців України зафіксували численні порушення під час голосування на місцевих виборах. Серед найпоширеніших – підкуп виборців та порушення таємниці голосування. Також спостерігачі наголошують, що низька явка виборців стала традиційною для південного регіону.

ЗАВАНТАЖИТИ

На Одещині у день виборів правоохоронці відкрили 5 кримінальних проваджень за фактами порушень виборчого законодавства. Як повідомили Радіо Свобода в обласному управлінні МВС, загалом до них надійшло більше 200 повідомлень, за якими зараз тривають перевірки.

Важко розрізнити: чи це фотографуються просто, аби викласти світлину у соцмережі, чи для того, щоб потім вже десь за межами дільниці отримати кілька сотень гривень
Анатолій Бойко

Спостерігачі ОПОРИ та Комітету виборців України в деяких випадках фіксували спроби підкупу виборців прямо біля дільниць. Масове фотографування бюлетенів значно ускладнювало їх роботу. «Нам важко розрізнити: чи це фотографуються просто, аби викласти світлину у соцмережі, чи для того, щоб потім вже десь за межами дільниці отримати за неї кілька сотень гривень, які пропонували власне за голос», – пояснює голова одеського осередку КВУ Анатолій Бойко.

За даними ОПОРИ, на 15,7% дільниць було зафіксовано порушення таємниці голосування. Через черги, які почали створюватися вдень, виборці заповнювали бюлетені прямо на підвіконні, хоча робити це за межами спеціальної кабінки заборонено законодавством. Крім цього були спроби організувати так звані «каруселі», а також вкинути в урну порожні листки.

В Одеській області траплялося і таке, що бюлетені видавали виборцям без наявності паспорта. Такий вид порушення спостерігачі зафіксували на 2,2% дільниць.

Вночі під час підрахунку голосів кандидати та спостерігачі також повідомляли про порушення. Зокрема, за інформацією Марії Гайдар, яка балотується в обласну раду, її вигнали з дільниці за те, що вона виявила там більшу кількість бюлетенів, ніж необхідно.

«Члени комісії на дільниці 286, де я була присутня при підрахунку голосів, проголосували за те, що я повинна покинути дільницю і не заважати виборчому процесу. А все почалося з того, що наші спостерігачі вказали на розбіжність у цифрах тих, хто проголосував – різниця між реальною кількістю і тим, що намальовано в бюлетенях, – близько ста», – повідомила Гайдар. Пізніше у Facebook радниця Саакашвілі заявила, що за попередніми даними паралельного підрахунку голосів проходить у облраду.

Були складнощі і у роботі на дільниці, що розташована у Юридичній академії. Там при розкритті скриньок члена комісії запідозрили у вкиданні пачки бюлетенів.

Вибори мера Одеси: можливий другий тур

Результати різних екзит-полів щодо виборів в Одесі дещо різняться. За даними дослідження 3S studio у перегонах на посаду мера чинний голова Одеси Геннадій Труханов отримав 47,6% голосів, а Саша Боровик з команди Саакашвілі – 30,8%. Екс-мер Едуард Гурвіц здобув 9,6% голосів. А за Сергія Ківалова, який зняв свою кандидатури, проте його ім’я залишилося у бюлетені, проголосувало 3,7% одеситів. Якщо подібні результати підтвердяться, то одеситів чекає другий тур. Згідно з цим же екзит-полом, до Одеської міської ради проходять 5 партій: «Довіряй ділам» (політична сила Геннадія Труханова) – 28,6%, «БПП «Солідарність»» – 20,0%, «Опозиційний блок» – 12,9%, «Українська морська партія Сергія Ківалова» – 5,9%, «Самопоміч» – 5,4%.

Проте за результатами іншого екзит-полу, який проводила громадська організації «За чесні вибори», Геннадій Труханов набрав 53% голосів, у Саші Боровика майже 30% голосів, у екс-мера Едуарда Гурвіца – 9%, за Сергія Ківалова проголосували 4% виборців. Такі показники вже виключають проведення другого туру виборів. Представниця ГО «За чесні вибори» Наталя Кондратьєва повідомила, що згідно з їхнім опитуванням до міської ради проходить партія «Довіряй ділам» з 37% голосів, на другому місці – «БПП «Солідарність»» з 20%, а 15% отримав «Опозиційний блок».

Саакашвілі привітав Боровика, а «Оппозиційний блок» заявляє про таємні домовленості серед одеських чиновників

Наразі про фальсифікації під час підрахунку голосів заявляють представники одразу кількох політичних сил. Так, очільник одеського осередку «Опозиційного блоку» Микола Скорик заявив про домовленості між головою ОДА та чинним головою міста. «Ми спостерігаємо типовий виборний «договорняк», коли влада в особі мера і губернатора домовилася про те, якими мають бути результати виборів. Зараз йде фальсифікація результатів голосування по всьому нашому місту», – цитує Скорика прес-служба партії.

Тим часом Міхеїл Саакашвілі подякував одеситам, які взяли участь у виборах, та привітав кандидата на посаду мера зі своєї команди Сашу Боровика. Голова Одеської ОДА також застеріг тих, хто сподівається «вирішити долю Одеси за допомогою фальсифікацій». «Те, що раніше невідомий одеситам кандидат набрав на виборах мера 32% голосів без фантастичного бюджету, без адміністративного ресурсу, це найкращий показник того, наскільки втомилися одесити від болота 90-их років», – заявив Саакашвілі.

Як раніше повідомляла ЦВК, у разі відсутності абсолютного переможця за підсумками голосування 25 жовтня на виборах мерів великих міст, повторне голосування територіальні виборчі комісії призначать на 15 листопада.

XS
SM
MD
LG