Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові не можуть належно організувати прийом протоколів ДВК


У Харкові сваряться на ТВК через повільний прийом бюлетенів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

У Харкові сваряться на ТВК через повільний прийом бюлетенів

Вони продають між собою талончики, аби пройти швидше оформлення протоколів – голова міської ТВК

У Харкові підрахунок голосів ведеться зі скандалами і штовханиною. З ночі га понеділок і дотепер у приміщенні міської територіальної виборчої комісії чекають своєї черги для здачі протоколів кількасот представників дільничних комісій. Люди скаржаться на вкрай погану організацію роботи міськвиконкому, бо черга просувається надто повільно. Представники дільничних виборчих комісій (ДВК), яким пощастило знайти місце, сплять, а інші буквально відвойовують або купують номер у черзі до членів міської комісії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Члени Харківської міської територіальної виборчої комісії приймають протоколи і документацію у представників дільничних виборчих комісій за трьома видами місцевих виборів: вибори мера, вибори депутатів до міської ради та вибори до обласної ради. Якщо результати голосування за міського голову та депутатів міськради дільничні комісії оформлюють у районних виборчкомах, а потім передають зведені протоколи до міської комісії, то протоколи з даними про вибори в обласну раду, голови дільничних виборчкомів везуть напряму до міської виборчої комісії, оскільки для виборів в облраду місто Харків – це одномандатний округ. От і склалося так, що до міськвиконкому майже одночасно приїхали представники 601-ї ДВК із протоколами, мішками з бюлетенями та іншою документацією. В залі, де ведеться прийом протоколів, перебуває кількасот людей – втомлених, роздратованих, які не спали по дві доби, організовуючи роботу виборчих дільниць.

«Ми з сьомої ранку. Безлад. Не реально потрапити. Голова каже, що організовано тут все добре, Зараз проходять номери 430 – 440... Я не влізла в ту чергу. Тепер кажуть, що мені потрібен новий талончик у чергу. У кого більше сили, нахабства, та інших рис характеру, той пробивається швидше», – розповідають члени ДВК Київського району Харкова.

Голова міської територіальної виборчої комісії Ганна Биндич запевняє, що в такому безладі винуваті самі члени ДВК. Їх просили приїжджати сюди по черзі, попереджаючи наперед. А вони з мішками приїхали усі одразу. Ганна Биндич каже, що члени комісії в надто складних умовах уже встигли опрацювати більше від половини протоколів, але за підрахунок голосів ще не бралися. Під час інтерв’ю з головою міської ТВК вчергове почали штовхатися люди в черзі, з’ясовуючи, хто кого надурив і обійшов.

«Наша комісія не спить уже четверту добу. Про організацію. Видали талончики, попросили, ось там стоять крісла, присядьте будь ласка! Поки будуть викликати… Ось дивіться – самоорганізація. Коли ми не встигаємо рвати талончики, вони продають між собою талончики. Також приховують талончик, а коли підходять, кажуть, що загубили», – розповіла Радіо Свобода Ганна Биндич.

Радіо Свобода намагалося з’ясувати вартість просування в черзі до столику комісії, але всі співрозмовники від ДВК казали, що про таке не чули. Дехто не приховує, що радий був би придбати місце в черзі заради пришвидшення здачі протоколів.

За словами Ганни Биндич, у приміщенні міської комісії постійно патрулюють поліцейські, їх кличуть при кожній сварці.

Черги в міській територіальній комісії під час прийому протоколів – це явище не нове. Усі з жахом згадують скандальний із величезною штовханиною підрахунок голосів 2010 року, коли рахували голоси тодішніх кандидатів у мери Генадія Кернеса та Арсена Авакова.

Коментуючи ситуацію з безладом у міській ТВК, координатор харківського осередку громадської мережі «Опора» Вікторія Шевчук констатує, що в цьому винні не тільки члени харківської ТВК, а й народні депутати, які в закон про місцеві вибори не включили поради громадських організацій щодо організації роботи міських ТВК.

Голова харківського відділення КВУ Михайло Комчатний до проблеми з законодавством додає нестачу коштів та проблеми із впровадженням сучасних технологій.

«Я думаю, що, в першу чергу, це питання адресується до наших законодавців. Друге запитання – це вже до органів місцевої влади, які, згідно із законом про вибори, мають забезпечити матеріально-технічною базою. Тут відповідь проста: потрібно виділити більше коштів і використовувати сучасні інформаційно-технічні технології», – заявив Радіо Свобода Михайло Комчатний.

Голова міськвиборчкому Ганна Биндич сподівається, що за два-три дні їм вдасться оформити протоколи і взятися за підрахунок голосів.

В очікуванні офіційних даних, свої паралельні підрахунки оприлюднюють громадські організації КВУ та «Опора». За ними Геннадій Кернес перемагає з великим відривом від своїх суперників по виборах.

Спостерігачі громадянської мережі «Опора» уже опрацювали 98 експрес-протоколів паралельного підрахунку. За ними Генадій Кернес має 65,87 відсотка голосів. Паралельний підрахунок КВУ очільнику Харкова дає 63,5 відсотка. Обидва паралельних підрахунки друге місце дають кандидату в міські голови від об’єднання «Самопоміч» Тарасові Сітенку – він набирає на рівні 12 відсотків.

Згідно з паралельним підрахунком «Опори», більшість у міській раді буде у партії «Відродження», яка набрала 53,45 відсотка голосів, за ними йде «Самопоміч», що набрала 12,01 відсотка. «Блок Петра Порошенка» набрав 6,76 відсотка. Також прохідний бар’єр долає «Наш край» – 6,62 відсотка голосів харків’ян. Такі дані оприлюднила координатор громадянської мережі «Опора» Вікторія Шевчук. Її організація не вела паралельного підрахунку голосів виборів до облради. Так само ще відсутня офіційна інформація від облвиборчкому про результати голосування до обласної ради депутатів.


На цю ж тему:

26.10.2015
Результат Боровика базується на здобутках Саакашвілі – політолог

Перемога Боровика на виборах в Одесі може показати весь бруд, який є у системі керування містом – експерт далі
26.10.2015
Серйозні порушення стосуються лише 2% дільниць – спостерігачі

Незначні порушення «Опора» зафіксувала на чверті всіх виборчих дільниць, але вони не впливають на результат далі
26.10.2015
У Львові працювала дільниця для одного виборця, який так і не прийшов

Вибори на Львівщині та у Львові відбулись без суттєвих порушень далі
XS
SM
MD
LG