Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2015: повільний підрахунок і підготовка до другого туру


Підрахунок голосів на виборчій дільниці у Києві. 26 жовтня 2015 року
Підрахунок голосів на виборчій дільниці у Києві. 26 жовтня 2015 року

ТВК мають час для встановлення результатів виборів мерів до 30 жовтня включно – заступник голови ЦВК Андрій Магера

Експерти та кандидати занепокоєнні тим, що голоси виборців на місцевих виборах рахуються надто повільно. На їхню думку, це дає підстави сумніватися в об’єктивності підрахунку. Натомість у ЦВК запевняють, що хвилюватися наразі немає підстав. Що ж до попередніх результатів голосування, то успіх «Блоку Петра Порошенка» хоча й дозволяє чинній владі втримати ініціативу, але не знімає суперечності всередині парламентської більшості.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявляє, що за попередніми результатами підрахунку голосів, президентська партія перемогла у двох третинах областей, а в решті – показала другий результат. Відтак у більшості обласних рад БПП зможе сформувати більшість, а в меншості – матиме можливість відчутно впливати на ситуацію. Хоча в деяких регіонах це буде непросто.

Очікувати абсолютної лояльності усіх обласних рад не варто. Скоріше, домовлятися доведеться поза межами зали засідань
Володимир Фесенко

«Наприклад, у Дніпропетровську «Блок Петра Порошенка» і керівник ОДА можуть грати на протиріччях між «Укропом» і «Опозиційним блоком»: в одних питаннях домовлятися з однією силою, а в інших – з іншою. Але очікувати абсолютної лояльності усіх обласних рад не варто. Скоріше, домовлятися доведеться поза межами зали засідань», – каже політолог Володимир Фесенко.

Суперечки в коаліції триватимуть – експерти

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Напередодні політики запевняли, що після виборів парламент запрацює ефективніше. Утім, як зазначає політтехнолог Тарас Березовець, місцеві вибори не зняли суперечності всередині парламентської більшості.

«Самопоміч» і «Батьківщина» зараз висунуть більші вимоги до роботи коаліції, за таких умов питання дострокових парламентських виборів може актуалізуватися восени 2016 року
Тарас Березовець

«Посилилася надзвичайно сильно Радикальна партія. Натомість посилилися «Батьківщина», «Опозиційний блок», а «Самопоміч» стала національною партією. Тому «Самопоміч» і «Батьківщина» зараз висунуть більші вимоги до роботи коаліції… Думаю, що за таких умов питання дострокових парламентських виборів може актуалізуватися восени 2016 року», – припускає експерт.

У свою чергу Володимир Фесенко вважає, що опоненти чинної влади не показали результатів, які б стимулювали їх до перевиборів парламенту.

Дніпропетровськ – місцеві вибори всеукраїнського значення

Саша Боровик
Саша Боровик

В абсолютній більшості міст із населенням понад 90 тисяч осіб має відбутися другий тур виборів мера. Наразі невизначеною залишається ситуація в Одесі, де чинний міський голова Геннадій Труханов може перемогти вже в першому турі. Натомість його головний опонент Саша Боровик наголошує, що в такому разі вимагатиме перерахунку голосів.

Найпроблемнішими вибори міського голови обіцяють бути в Дніпропетровську. Тут із незначним розривом у другий тур вийшли близький соратник Ігоря Коломойського – позафракційний депутат Борис Філатов та екс-віце-прем’єр і депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул.

Для «Опозиційного блоку» і для «Укропу» є принциповою не лише посада мера, а й показова перемога. Це будуть місцеві вибори всеукраїнського значення
Олексій Кошель

«У Дніпропетровську була надзвичайно конкурента кампанія із залученням значних ресурсів. Це була кампанія не лише місцевих, але й репетиція дострокових парламентських виборів. Тому і для «Опозиційного блоку», і для «Укропу» є принциповою не лише посада мера, а й показова перемога. Це будуть місцеві вибори всеукраїнського значення», – каже голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Володимир Фесенко також вважає, що в Дніпропетровську «для обох сторін вибори стали питанням принципу».

Особливості підрахунку по-київськи

Хоча голосування пройшло без серйозних порушень, проте зараз чимало кандидатів та експертів нарікають з приводу занадто повільного підрахунку голосів.

Порахувати хоча би попередні результати виборів за цим законом можна просто і швидко. Проте, вже дві доби ідуть мутні процеси
Ігор Попов

«Порахувати хоча би попередні результати виборів за цим законом можна просто і швидко. І в територіальних комісіях спеціальне програмне забезпечення врахує всі формули. Проте, вже дві доби ідуть мутні процеси», – зазначає один із авторів чинного закону про місцеві вибори Ігор Попов.

Непроста ситуація склалася в Києві, де одразу чотири опоненти чинного мера Віталія Кличка мають схожі результати. Відтак експерти та політики припускають, що процес умисно затягується, аби чинному міському голові у підсумку дістався зручний конкурент.

«Була дуже низька явка, і можна було закінчити підрахунок голосів десь станом на вчорашній ранок», – вважає Тарас Березовець, на думку якого в ситуацію мала би вже втрутитися ЦВК.

Андрій Магера
Андрій Магера

Натомість заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що наразі не бачить підстав говорити про порушення в перебігу підрахунку голосів.

Згідно із законом, виборчі комісії мають час для встановлення результатів виборів міського, сільського і селищного голови протягом 5 днів із дня голосування – тобто, не пізніше 30 жовтня, включно
Андрій Магера

«Зараз вівторок, 27 жовтня. А згідно із законом про місцеві вибори, територіальні виборчі комісії мають час для встановлення результатів виборів міського, сільського і селищного голови протягом 5 днів із дня голосування – тобто, не пізніше 30 жовтня, включно», – розповів він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Олексій Кошель також вважає, що хвилюватися з приводу підрахунку голосів у столиці немає підстав.

«У Києві завжди є контроль не лише з боку спостерігачів, а й з боку лідерів партій, народних депутатів і так далі. Тому тут я не маю сумнівів щодо підрахунку», – запевняє експерт.

Другий тур виборів міських голів має відбутися 15 листопада.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG