Доступність посилання

ТОП новини

Мера Павлограда таки обиратимуть у другому турі. Провал шахрайства?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

За посаду міського голови змагатимуться кандидати від «Опозиційного блоку» і «Укропу»

Дніпропетровськ – Павлоград на Дніпропетровщині ризикував стати однією з «найгарячіших» точок після 25 жовтня. Там раптом з’ясувалось: у місті нібито не вистачає кілька сотень виборців до належної цифри у 90 тисяч, аби вибори міського голови пройшли у два тури. Однак у середу міська ТВК розставила крапки над «і» й ухвалила рішення про другий тур. Чого очікувати павлоградцям від цих виборів, у кого з двох кандидатів – бійця АТО чи чиновника – більше шансів на перемогу?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Нелегітимна ЦВК – йди додому», «Ні свавіллю в Павлограді!», «Руки геть від патріотів!» – із такими гаслами жителі Павлограда два дні мітингували під стінами міської виборчої комісії, вимагаючи другого туру на виборах міського голови. Ця акція була ініційована партійцями «Укропу», саме їхній представник Євген Терехов, шахтар із місцевої шахти й демобілізований боєць АТО, у випадку непроведення другого туру позбувався шансу на перемогу, адже, за попередніми даними, він посів друге місце. Його конкурент, лідер перегонів Анатолій Вершина висувався від «Опозиційного блоку». Вершина є першим заступником міського голови Павлограда, він уже балотувався на посаду мера в 2010 році від «Батьківщини», але програв.

Євген Терехов (праворуч), кандидат на посаду міського голови Павлограда, боєць АТО, в аеропорту після прильоту з лікування у Литві. 2015 рік
Євген Терехов (праворуч), кандидат на посаду міського голови Павлограда, боєць АТО, в аеропорту після прильоту з лікування у Литві. 2015 рік

Ситуація з виборами загострилась після оприлюднення постанови ЦВК. У роз’ясненні, викладеному на офіційному сайті у вівторок увечері, йшлося про те, що необхідно з’ясувати, скільки саме зареєстрованих виборців є в місті й чи потрібен другий тур. ЦВК, яка влітку внесла Павлоград до 35 міст України, де кількість виборців – понад 90 тисяч і де діятиме «двотурова» система, у своєму рішенні раптом засумнівалась.

«Якщо територіальною виборчою комісією під час складання протоколу про результати виборів міського голови встановлено, що кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях у відповідному єдиному одномандатному виборчому окрузі, є меншою ніж 90 тисяч, підстави для ухвалення рішення про проведення повторного голосування відсутні», – йшлось у роз’ясненні.

Голова ЦВК роз’яснив ситуацію з другим туром виборів у Павлограді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00


ТВК взяла відповідальність на себе

У міській виборчій комісії Павлограда це роз’яснення сприйняли так: остаточне рішення – за їхньою комісією. У середу на своєму засіданні ТВК затвердила ухвалу: другому туру – бути. «За» проголосувало більшість членів. Комісія також оприлюднила результати першого туру виборів: у представника «Опоблоку» Анатолія Вершини майже 35% голосів, у його найближчого конкурента «укропівця» Євгена Терехова – приблизно удвічі менше.

Офіційних коментарів щодо свого рішення комісія поки не надала. Між тим довірена особа кандидата Євгена Терехова Едуард Станько, який був присутній на засіданні комісії, розповів Радіо Свобода, що постанову ЦВК більшість членів комісії вирішила розглядати як роз’яснення, а не офіційне рішення.

«11 осіб із 17 проголосували за другий тур, а треба було мінімум 10. ЦВК склала так свій папір, що вони з себе зняли відповідальність. Це навіть не постанова, а роз’яснення. Дана постанова є на сайті ЦВК, але вона ніким не підписана, відтак не є офіційним документом», – сказав Едуард Станько.

Сам кандидат Євген Терехов заявляв, що проведення виборів в один тур було вигідне «Опозиційному блокові», який, за його словами, лобіював це рішення в ЦВК. В «Опозиційному блоці» ці звинувачення відкинули. Один із лідерів цієї політсили Олександр Вілкул на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «У людей не можна відбирати право вибору. І тим більше, правила гри в перебігу виборчої кампанії не змінюють. Якщо чисельність виборців у місті дійсно менша за 90 тисяч осіб, то вирішувати питання, проводити чи не проводити другий тур у Павлограді, необхідно було до виборів. Тому моя думка: другий тур у Павлограді повинен бути, і перемога повинна здобуватися у чесній боротьбі».

Регіоналам не вигідно, щоб я змінював Павлоград – Терехов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00


Боєць АТО проти посадовця міськради: хто кого?

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов зазначає: якби не рішення місцевої комісії в середу, Павлоград міг би перетворитись на одну з «гарячих» точок післявиборчої мапи України, надто важливим є крісло міського голови великого шахтарського міста для різних політичних сил.

Якщо виборців менш ніж 90 тисяч, це ЦВК мала з’ясувати ще до виборів. А тепер виправляти ситуацію, казати, що за ніч змінилась кількість виборців, – це шахрайство
Андрій Золотарьов

«Це така дурна звичка української політики – змінювати правила гри по ходу самої гри. Ця обставина є кричущим порушенням. Якщо виборців менше ніж 90 тисяч, це ЦВК мала з’ясувати ще до виборів. А тепер виправляти ситуацію, казати, що за ніч змінилась кількість виборців, – це дрібне шахрайство. Вибори мають пройти в два тури, щоб люди не відчули себе обкраденими. Я вважаю, у цьому мав би бути зацікавлений Рінат Ахметов, позиції якого в шахтарському місті досить потужні. Якщо він не бажає понести репутаційні втрати, то він і сили, які підтримують кандидата від «Опоблоку», мали б зайняти конструктивну позицію. Що ж до шансів лідерів перегонів на перемогу, то вони не рівні. Справді, кандидат, який набрав менше голосів, воював на Донбасі, працює на шахті, але вплив тих, хто підтримує кандидата, що набрав більше голосів у першому турі, вищий і у нього більше шансів на перемогу. Але перемагати треба чесно! З іншого боку, «Укроп» надмірно політизує вибори мера Павлограда, і це не найкращий спосіб. Адже морально-ділові якості кандидата йдуть на другий план, а люди мають обрати не політика, а менеджера міста», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Між тим у Павлограді мітингувальники, прихильники кандидата-укропівця, під міською виборчою комісією не поспішають розходитись по домівках. Вони заявляють, що мають на власні очі побачити рішення про другий тур.

За офіційними даними міської територіальної комісії Павлограда, голоси виборців (40918 павлоградців) розподілилися у першому турі так: на першому місці Анатолій Вершина («Опозиційний блок») з 34,53% (14130 голосів), на другому – Євген Терехов («Укроп») з 17,94% (7341 голос), на третьому – Іскандер Іскандеров («Радикальна партія Олега Ляшка») з 12,7% (5198 голосів), на четвертому – Іван Метелиця («Відродження») з 10,82% (4427 голосів). Решта кандидатів набрали менше ніж 10% голосів.


На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG