Доступність посилання

ТОП новини

Україна обійшла Китай за легкістю ведення бізнесу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У рейтингу Doing Business 2016, який готує Світовий банк, Україна посіла 83-є місце в світі, поліпшивши минулорічний результат

Київ – Україна зміцнила свої позиції в світовому рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку, попри те, що аналітики запровадили більш суворі критерії оцінки. І в Світовому банку, і в українському уряді такий прогрес пояснюють кроками з дерегуляції бізнес-середовища. Водночас неурядові експерти не вважають, що реформи в Україні є недостатньо швидкими й системними, і наголошують, що рейтинг легкості ведення бізнесу характеризує законодавство, але він не відображає всієї економічної ситуації в державі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна посіла 83-є місце з-поміж усіх країн світу за легкістю ведення бізнесу, свідчить рейтинг Doing Business 2016, який оприлюднив Світовий банк. Порівняно з аналогічним дослідженням, оприлюдненим торік, Україна поліпшила свої позиції на чотири пункти.

Рейтинг Doing Business 2016
Рейтинг Doing Business 2016

Дослідження засвідчило, що частина українських реформ із дерегуляції дали результат, зауважив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан.

«Рейтинг цього року розраховувався за суворішими індикаторами. Тим більш показове це зростання. Так, за легкістю започаткування бізнесу Україна піднялася на 30-е місце у світі: раніше на заснування бізнесу в Києві було треба 40 днів, а зараз – 7», – наголосив він.


За словами Чимяо Фана, український уряд спростив умови для малого бізнесу, а також розпочав реформи в газовому секторі та зробив ще кілька позитивних кроків, які не відобразилися в цьому рейтингу.

Україна виросла за показником «легкість реєстрації бізнесу»

У межах рейтингу Україна найбільше зміцнила позиції в категорії «легкість реєстрації бізнесу», піднявшись із 70-го до 30-го місця зі 189 країн світу: нині реальний час для реєстрації бізнесу, який сплачує ПДВ, становить 7 днів, як у Швеції – уточнюють аналітики Світового банку.

В українському Мінекономіки – згадують про електронний документообіг між відомствами, який днями дав змогу реєструвати бізнес за добу.

Маючи одні з найгірших у світі показників щодо доступності електромереж для бізнесу, Україна піднялася за цим критерієм зі 185-го на 137-е місце.

За двома пунктами – світовий рейтинг України погіршився. Так, відчутно ускладнилося отримання дозволів на будівництво, а крім того, Україна скотилася із 43-го на 98-е місце у світі за виконанням контрактів – через кризу на окремих підприємствах і в економіці в цілому.

Чимяо Фан
Чимяо Фан

Чимяо Фан уточнив, що за старою методикою минулого року Україна посіла 96-е місце в рейтингу Doing Business, але після зміни критеріїв оцінки на більш суворі й детальні, минулорічні показники країн світу перерахували. Відтак у 2014 році Україна посідала 87-е місце в оновленому рейтингу, і цьогоріч зміцнила позиції на чотири пункти.

Президент України Петро Порошенко сподівався, що Україна в рейтингу Doing Business 2016 поліпшить позиції щонайменше на 10 пунктів. Порошенко наголосив 27 жовтня, що такий результат його не задовольняє, і необхідно прискорити проведення реформ в Україні.

Економічний результат і закони дещо відстають від рішень уряду – Абромавичус

Водночас директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові наголосив, що зроблено багато, але українцям та їхньому урядові треба зробити ще більше.

Боротьба з корупцією та поліпшення загального ділового середовища потребують ще чимало наполегливої роботи
Чимяо Фан

«Приємно спостерігати, як уряд здійснює такі необхідні кроки для поліпшення умов для бізнесу, – наголошує Чимяо Фан. – Але такі зусилля – це лише початок. Боротьба з корупцією та поліпшення загального ділового середовища потребують ще чимало наполегливої роботи. Ми готові й надалі надавати державним органам підтримку в реформах та в перетворенні України в якомога більш привабливе місце для ведення бізнесу».

Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

Подальше спрощення умов ведення бізнесу обіцяє українським та іноземним інвесторам міністр економіки України Айварас Абромавичус. Про це він заявив 28 жовтня в Києві на презентації результатів рейтингу Doing Business 2016, уточнивши, що кроки уряду з реформування економіки не мають миттєвого ефекту, водночас – парламент часто ухвалює закони щодо умов бізнесу з затримкою.

«Не всі ініціативи уряду цього року пройшли в парламенті, тому на наступний рік буде ще більше зростання. Подаємо до Верховної Ради кілька груп законопроектів для приваблення інвестицій – це стосується оподаткування, дозвільної системи, приватизації», – зазначив Абромавичус.


Cеред проблем міністр назвав складну систему отримання дозволу на підключення до електромереж, яка забирає 270 днів. «Маємо законопроект про спрощення», – додав Абромавичус.

Орієнтиром для українського уряду він назвав Литву, яка цього року посіла 20-е місце у світі за легкістю ведення бізнесу, і є однією з найпривабливіших для інвестора пострадянських країн.

Цього року рейтинг Doing Business очолили Сінгапур, Нова Зеландія і Данія, на останніх позиціях у ньому – Південний Судан, Лівія та Еритрея.

Україна в рейтингу на одну позицію відстала від Саудівської Аравії, на кілька позицій – від Боснії й Герцеґовини, Мальти і Сан-Марино. Водночас, Україна випередила за легкістю ведення бізнесу Китай, а також Узбекистан та ще низку пострадянських держав. Але, до прикладу, Казахстан суттєво випередив Україну, посідаючи 41-е місце у світі. Айварас Абромавичус пояснює це тим, що Астана винаймає західні аудиторські компанії, які цілеспрямовано оцінюють можливості для поліпшення інвестиційного клімату.

Зі свого боку, міністр обіцяє, що зробить все, щоб за рік Україна увійшла до 50 найбільш відкритих економік світу. На його думку, для цього є і економічні підстави: так, Абромавичус підтвердив дані Світового банку і НБУ, що ВВП України продемонстрував зростання у третьому кварталі цього року, і що ця тенденція зберігається.

Україна не перший рік поліпшує свої позиції в рейтингу Doing Business, однак це означає лише певне покращення саме українського законодавства, а не реального становища бізнесу, пояснив Радіо Свобода президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

«Рейтинг характеризує об’єктивні параметри економіко-правової системи в контексті легкості ведення бізнесу. Ми спостерігали поліпшення навіть тоді, коли українська економіка була у стані стагнації. Через те, що рейтинг не охоплює оцінок експертів і практиків, які б не просто характеризували нормативну базу, а й практичну їхню реалізацію. Рейтинг не приховує, він просто не враховує існуючу практику, оскільки є теоретичною оцінкою ситуації», – наголошує аналітик.

Між тим, окремі компанії вже збільшують свої інвестиції в Україну, стверджує Руфат Алімарданов, регіональний директор Міжнародної фінансової корпорації (МФК), що входить до групи Світового банку. Він навів один з прикладів: МФК спільно з Raiffeisen group інвестують у проекти в українському аграрному секторі.


Водночас Айварас Абромавичус визнав, що 2015 рік не покаже значного припливу інвестицій, оскільки від фінансової стабілізації та зміни законодавства до реакції світових компаній на поліпшення умов в Україні має пройти певний час. Водночас, за його словами, після літнього інвестиційного форуму в Берліні, де Україною зацікавилися близько 700 інвесторів, з частиною з них уряд вже веде переговори.

На думку міністра, інвестиційний клімат в Україні поліпшиться зокрема і після очищення лав Державної фіскальної служби (ДФС), де після перевірки Мін’юсту ревізори рекомендували звільнити 42% високопосадовців. Цю вимогу озвучив і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. 28 жовтня голова ДФС Роман Насіров відзвітував, що вже звільнив цих працівників, і додав, що йдеться про 80 осіб.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG