Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери везуть машини для потреб фронту і мають проблеми


Імпортний автомобіль для потреб АТО (фото машин надані Андрієм Артимом)
Імпортний автомобіль для потреб АТО (фото машин надані Андрієм Артимом)

Львівські волонтери більше року перевозять старі машини з Європи на прохання військових

Львів – Від початку бойових дій на Донбасі львівські волонтери перевозять машини з Європи для потреб військових через українсько-польський кордон. Однак сьогодні вони отримують листи від польських страхових компаній з вимогою застрахувати автомобілі і відповідно оплатити. Хоча машини на передовій, частина з них розбиті. Мають волонтери проблеми і з українською митницею.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Львівський фотограф Андрій Артим, коли розпочались бойові дії на Донбасі, просився добровольцем, але військкомат відмовив. Втім його друзі з мистецького середовища пішли служити, а він зайнявся волонтерством, щоб їм допомогти. Андрій перевіз близько 40 автомобілів через українсько-польський кордон. При собі завжди має підтверджуючі листи для митниці від військових командирів, що саме конкретна машина перевозиться для потреб на передовій.

Акти купівлі-продажу автомобілів оформлені на Андрія Артима. Перевозить їх на іноземній реєстрації і номерах. У Львові волонтери машини перефарбовують, ремонтують і відправляють на Донбас. Але вони й далі залишаються на обліку страхових компаній у Польщі, бо, згідно з польським законодавством, якщо громадян держави продає машину, то має про це повідомити страхову компанію і зобов’язання щодо цивільного страхування бере на себе новий власник, навіть не громадянин Польщі.

«Я отримав два листи від страхових компаній з вимогою застрахувати машини. Я переписувався з представником компанії, надіслав фотозвіт, як машину перефарбували, відправили на Донбас і навіть є фото, як її розбили. Тобто такий волонтерський звіт. Наразі мене не турбують, такий звіт робитиму по другій машині, бо маю фотофіксацію», – каже Андрій Артим.

Однак чи стане такий звіт аргументом для польських фірм – невідомо. Як наслідок, коли волонтер проситиме візу у польському консульстві, то йому можуть виставити рахунок від страхової компанії, а це досить великі суми, до 300 доларів.

На волонтерів «повісили» машини

Львівські волонтери мають не лише проблеми з польськими страховими компаніями, але й українською митницею. Ще до запровадження правил для перевезення машин для зони АТО, на волонтерах залишились машини, які є на обліку митниці, що автомобіль ввезено, але через 5 днів не вивезено з території України. На Андрієві одна машина, на інших волонтерах по 3-4.

Машини перевозять без розмитнення у зону АТО, тобто сідав волонтер чи поляк за кермо і ці машини везли. Митниця вимагає реєстрування будь-якого транспортного засобу
Андрій Артим

«Машини перевозять без розмитнення у зону АТО, тобто сідав волонтер чи поляк за кермо і ці машини везли. Митниця вимагає реєстрування будь-якого транспортного засобу. На мені висить одна машина і при перетині кордону я маю проблеми, коли їду як водій. Хоча везу копії листів від командирів, військової частини, що ця машина на передовій, що вона не для продажу чи базару, попала під обстріл. Мені нагадують, що я ввіз машину і не вивіз, тому не маю права їхати на іншому транспортному засобі, а ось як пасажир, можу. Ніхто не хоче взяти на себе відповідальність і витерти нас з бази даних», – каже Андрій Артим.

Щоразу Андрій віддає копії документів і заяву з проханням зняти його з обліку, його пропускають, вносять дані, але при наступній поїздці все повторюється. Андрій Артим та інші волонтери просять працівників СБУ перевірити всі ввезені ними машини і дозволити їх зняти з обліку.

«Це питання було предметом розмови на апаратній нараді місяць тому, ми обговорювали це з волонтерами», – каже начальник СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук.

Якщо людина везла машини для потреб фронту, не потрібно боятись, втікати
Олег Синютка

«Знаходимо шлях до врегулювання питання, до мене підходили люди і в Самбірському районі. Якщо людина везла машини для потреб фронту, не потрібно боятись, втікати. У нас є людина– директор департаменту соціального захисту, через яку проходять всі організаційні питання і оформлення документів. Всі ці речі врегулюємо», – пообіцяв голова Львівської обладміністрації Олег Синютка.

За час, відколи на Донбасі тривають бойові дії, львівські волонтери викупили в Польщі всі старі машини. Зараз привозять англійські автомобілі, які везуть через Польщу транзитом. Андрій Артиму доводиться перевозити їх на лаветі (причіп-платформа), прикріпленій до його автівки, згідно зі встановленими правилами перевезення машин без розмитнення для потреб військових у зоні АТО.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG