Доступність посилання

ТОП новини

Краще б скасували візи, ніж санкції – білоруський політв’язень


Президент Білорусі Олександр Лукашенко (праворуч) під час зустрічі із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом. Мінськ, лютий 2015 року. Ілюстраційне фото
Президент Білорусі Олександр Лукашенко (праворуч) під час зустрічі із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом. Мінськ, лютий 2015 року. Ілюстраційне фото

«Якщо в Брюсселі вважають, що в Білорусі сталася якась істотна демократична зміна, то це брехня» – Скребець

29 жовтня Євросоюз ухвалив рішення про призупинення на чотири місяці санкцій щодо білоруських держчиновників, бізнесменів і компаній, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі. Рішення набуде чинності після публікації в офіційному виданні Євросоюзу 30 жовтня.

Санкції призупинили щодо 171 зі 175 осіб і щодо всіх 14 компаній з так званого «чорного списку» Євросоюзу.

Чотири особи, проти яких санкції залишаються в силі, – це ті, кого Брюссель підозрює в причетності до зникнення колишнього міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Захаренка, політика Віктора Гончара, бізнесмена Анатолія Красовського і журналіста Дмитра Завадського.

Йдеться про колишнього міністра внутрішніх справ Білорусі Володимира Наумова, колишнього керівника президентської адміністрації Віктора Шеймана, колишнього командира бригади спецпризначення Дмитра Павличенка і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Сивакова. Рішення про заборону на в'їзд цих осіб у країни Євросоюзу було ухвалене 24 вересня 2004 року на підставі резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи згідно зі звітом кіпрського депутата Христоса Пургурідеса про політично мотивовані зникнення людей у Білорусі.

Про це заявив начальник управління інформації – прес-секретар МЗС Дмитро Мірончик, коментуючи інформацію про рішення Євросоюзу призупинити дію санкцій проти Білорусі.

«Розраховуємо, що це рішення призведе до якомога швидшого безпосереднього скасування усіх санкцій і нормалізації відносин між Білоруссю та ЄС. Це відповідає інтересам усіх сторін», – цитує «БелТА» Мірончика.

Сергій Гайдукевич
Сергій Гайдукевич

Колишній кандидат у президенти Білорусі, голова Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич вітає це рішення Брюсселя: «Я не раз говорив про те, що санкції нікому не потрібні – ні нашій державі, ні Європі. Зараз мотивація є. І я сподіваюся, що через чотири місяці санкції скасують повністю. Можливо, це буде не одразу. Як політик я розумію, що в Євросоюзі є певні надії на парламентські вибори. Тому можливо, що санкції будуть скасовані вже після їхнього проведення у вересні 2016 року. Ми повинні вибрати покрокову стратегію. Така стратегія дисциплінує і нас, і їх. До цього все йде. І це дуже хороший момент, яким можна скористатися, щоб відновити діалог усередині країни».

Віталій Римашевський
Віталій Римашевський
Переслідування, як і раніше, тривають
Віталій Римашевський
Ці чотири місяці демократи Європи повинні використати як тест для режиму. Його треба змусити піти на справжні демократичні зміни
Віталій Римашевський

«Поспішним» називає таке рішення Брюсселя співголова оргкомітету зі створення партії Білоруської християнської демократії Віталій Римашевський: «Воно не враховує тих політичних реалій, які є зараз у Білорусі. А це не знижений градус тиску на громадянське суспільство, незалежні засоби масової інформації, політичні партії та політиків. Переслідування їх, як і раніше, тривають. І поки можна говорити лише про зменшення рівня насильства щодо них. Єдиним позитивним моментом в цьому рішенні я бачу його короткий термін дії – чотири місяці. Дуже добре, що не ухвалено рішення про безумовне скасування санкцій. І ці чотири місяці демократичні сили Білорусі і демократи Європи повинні використати як тест для режиму. Його треба змусити піти на справжні демократичні зміни.Якщо ж змін не буде, то санкції потрібно повертати».

Сергій Скребець
Сергій Скребець
Краще б Євросоюз скасував візи для білорусів
Сергій Скребець
Якщо в Брюсселі вважають, що в Білорусі сталася якась істотна демократична зміна, то це брехня
Сергій Скребець

Колишній депутат парламенту і білоруський політв'язень Сергій Скребець говорить, що він не бачить ніякої логіки в цьому рішенні, і згадує, що опозиція вже років десять безуспішно просить Брюссель скасувати шенгенські візи для громадян Білорусі: «Краще б Євросоюз скасував візи для білорусів, щоб вони могли вільно пересуватися по Європі. Про це йдеться дуже давно. А в підсумку стало з візами не легше, а важче. Ще зараз і відбитки пальців потрібно здавати. Та консульський збір чималий треба платити. Чому так відбувається? Для мене це питання більш актуальне. Ось сотні тисяч біженців із Сирії та інших країн тікали до Європи. І їх пропускають, і ніхто у них не питає про відбитки пальців. По-друге, якщо санкції призупинили, виникає законне питання: у зв'язку з чим? Якщо в Брюсселі вважають, що в Білорусі сталася якась істотна демократична зміна, то це брехня. Хтось каже, що зараз у Білорусі немає політв'язнів. А я вважаю, що вони є. Переслідування громадських активістів триває. А за свободою слова, свободою інтернету ми на останніх місцях не те що в Європі, а в усьому світі. Підприємців знищують як клас. Взагалі, немає жодних підстав для того, щоб призупиняти санкції. Говорити, що білоруська влада зробила кроки в бік демократії, не можна».

Повний текст матеріалу – на сайті Білоруської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG