Доступність посилання

ТОП новини

«Передчасні й легковажні» – опозиція та експерти про послаблення санкцій щодо оточення Лукашенка


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Замість послаблювати санкції режиму, скасували б людям візи – колишній білоруський політв’язень

Брюссель – Санкції, десять років тому впроваджені Євросоюзом проти президента Білорусі Олександра Лукашенка та «лукашенківських» політиків і компаній, 30 жовтня офіційно призупинені на чотири місяці. Рішення щодо цього опубліковане в урядовому бюлетені ЄС. Так Брюссель відреагував на серпневе звільнення білоруських політв’язнів та останні президентські вибори. Однак, і політична опозиція Білорусі, і деякі європейські експерти вважають таке рішення поспішним.

Євросоюз частково припинив дії санкцій проти 170 фізичних і 3 юридичних осіб Білорусі, й це рішення, власне, набуде чинності в суботу. Як кажуть у Брюсселі, такий крок – «відповідь на звільнення 22 серпня білоруських політичних в’язнів і ухвалене воно в контексті покращення відносин між ЄС та Білоруссю».

Тим часом, пролукашенківські політики одразу зраділи звістці про припинення санкцій. Скажімо, кандидат на посаду президента Білорусі, голова Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич радо вітає це рішення Брюсселя.

«Я не раз говорив про те, що санкції нікому не потрібні – ні нашій державі, ні Європі, – каже він. – Зараз мотивація є. І я сподіваюся, що через чотири місяці санкції скасують повністю».

Єдиним позитивним моментом в цьому рішенні є його короткий термін дії – лише чотири місяці
Віталій Римашевський

Натомість, опозиція Білорусі заявила, що такий крок «поспішний». Співголова оргкомітету зі створення партії Білоруської християнської демократії Віталій Римашевський заявляє, що це «не враховує тих політичних реалій, які є зараз у Білорусі, а саме: неприпинення тиску на громадянське суспільство, незалежні ЗМІ, політичні партії та політиків. Переслідування їх триває, як і раніше», каже політик-опозиціонер і додає, що «єдиним позитивним моментом в цьому рішенні є його короткий термін дії – лише чотири місяці».

Переслідування політиків, ЗМІ та активістів тривають – Скребець

Колишній білоруський депутат та політв’язень Сергій Скребець каже, що в цьому рішенні не бачить жодної логіки. Він згадує, що опозиція вже років десять безуспішно просить Брюссель скасувати шенгенські візи для громадян Білорусі.

Переслідування громадських активістів триває, немає жодних підстав для того, щоб призупинити санкції бо, мовляв, наша влада щось поліпшила
Сергій Скребець

«Краще б Євросоюз скасував візи для білорусів, щоб вони могли вільно пересуватися Європою, – зауважує він. – Про це мова йде дуже давно. Переслідування громадських активістів, натомість триває… Взагалі, немає жодних підстав для того, щоб призупинити санкції бо, мовляв, наша влада щось поліпшила. Казати, що білоруська влада зробила кроки в бік демократії, не можна».

Так само, й у експертному середовищі на пом’якшення Брюсселя щодо режиму Олександра Лукашенка дивляться скептично. Войцех Конончук із варшавського Центру східних досліджень зауважує: рішення європейців передчасне та надто примітивне.

Якщо цим намагаються заохотити Мінськ до демократії, то це помилка. Лукашенко не готовий змінювати систему, а гратиме між Росією та ЄС задля власних вигод
Войцех Конончук

«Якщо цим намагаються заохотити Мінськ до демократії, то це помилка. Лукашенко не є політиком-реформатором. Він не готовий змінювати систему, а гратиме між Росією та ЄС задля власних вигод. Ця людина далі обкручуватиме європейців навколо пальця. А змінювати внутрішню систему він не здатний».

Четверо білоруських силовиків залишилися в «чорному списку»

Скасування санкцій, хоч і тимчасове, однак, надто легковажне, вважає експерт: частина політв’язнів хоч і звільнена, однак ще не реабілітована. Тож ЄС має продовжувати тверду політику, а послаблення тиску має бути в пропорційній залежності від стану з демократичними правами і свободами білорусів.

Водночас, як опубліковано в Офіційному журналі ЄС, рішення щодо призупинення санкцій «буде діяти до кінця лютого 2016 року, перебуватиме під постійним контролем та може бути скасоване або доповнене, якщо Рада ЄС визнає це необхідним».

Втім, далі персонами «нон-ґрата» на території співдружності залишаються ще четверо білоруських силовиків, що переслідували опозицію та звинувачені у зникненні людей.

Чинними залишаються також ембарго на постачання зброї та поліцейської спецтехніки, яку режим Лукашенка може використовувати для внутрішніх репресій.


На цю ж тему:

30.10.2015
Краще б скасували візи, ніж санкції – білоруський політв’язень

«Якщо в Брюсселі вважають, що в Білорусі сталася якась істотна демократична зміна, то це брехня» – Скребець далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG