Доступність посилання

ТОП новини

«Україна відкрила монопольний ринок атомної енергетики» – Westinghouse


Хмельницька атомна електростанція
Хмельницька атомна електростанція

«Україна завжди була ринком-монополією. Для нас зараз відкрилися двері. Ми спробуємо допомогти їм здобути енергетичну незалежність» – Денні Родерік

Домовленість України з американською компанією Westinghouse зменшить контроль росіян над українським атомним ринком та стане значним кроком на шляху енергетичної незалежності України. Так американські медіа коментують згоду Києва на програму американців щодо енергоефективності та безпеки атомних станцій.

Минулого тижня виконавчий директор американської компанії Westinghouse Денні Родерік зустрічався в Києві з президентом України Петром Порошенком та прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком у складі делегації міністра торгівлі США Пенні Пріцкер.

Westinghouse запропонувала українському уряду програму модернізації ядерних реакторів, яка може збільшити виробництво електроенергії.

Успіх цієї програми підвищить обсяг та безпеку виробництва електроенергії в країні, що покращить життя українців
Денні Родерік

«Понад 50% потреб України в електроенергії покриваються за рахунок атомної енергетики. Успіх цієї програми підвищить обсяг та безпеку виробництва електроенергії в країні, що покращить життя українців. Крім цього, це сприятиме подальшій інтеграції України до єдиного енергетичного ринку Європи», – сказав Родерік.

Більшість експорту атомного палива та послуг до України надходить з Росії. З початком війни у Києві почали шукати шляхи зменшення залежності від російських ядерних постачань. У грудні минулого року Westinghouse заявила, що не замінить Росію у забезпеченні українського ринку атомним паливом та послугами, утім може «значно» збільшити кількість палива та сервісу, який уже надає Україні з 1994 року.

Тепер після зустрічі Родеріка з Порошенком та Яценюком заяву підкріпили домовленості. «Ми це називаємо нашим паливом свободи. Це спосіб допомогти Україні стати енергетично незалежною», – сказав Денні Родерік.

За словами Родеріка, програма, в разі її втілення, буде корисна не лише Україні, а й Сполученим Штатам.

«Те, що ми робимо в Україні, має бути дуже добре і для регіону Піттсбурга. Адже чимало продуктів, які ми їм експортуємо, виходять звідси. Усе, починаючи із труб, які ми продаємо до тих реакторів, які вироблені на нашому заводі біля Піттсбурга, до послуг, які ми надаємо», – розповів Родерік американському економічному виданню Business Times.

Виконавчий директор Westinghouse додав, що не хоче перешкоджати планам Росії, але в даному випадку працює в інтересах уряду США.

Американський уряд зацікавлений допомогти Україні здобути енергетичну незалежність
Денні Родерік

«Я намагаюсь ніколи не ставати на шляху таких країн як Росія чи будь-кого іншого, – сказав він. – Але американський уряд зацікавлений допомогти Україні здобути енергетичну незалежність, а ми є постачальником енергетики. То ж я думаю, ми дуже зацікавлені допомогти їм тим, чим можемо», – зазначив голова Westinghouse.

Російські реактори в Україні не вироблені компанією Westinghouse, утім в 2000 році американська компанія придбала активи швейцарської технологічної компанії ABB Ltd. Таким чином американці отримали потужності, щоб працювати на українських реакторах та доступ до професіоналів, які мають досвід роботи з російськими реакторами.

У коментарі виданню Business Times Родерік сказав, що його компанія намагатиметься отримати більше проектів з українцями.

«Україна завжди була ринком-монополією. Для нас зараз відкрилися двері. Ми маємо намір зазирнути туди і спробувати знайти способи допомогти їм, як можемо, здобути енергетичну незалежність. Тому що єдиний спосіб, щоб вони лишалися вільними, це якщо вони зможуть користуватися своєю внутрішньою енергетикою, і не боятимуться, що Росія погрожуватиме припинити постачання електроенергії».

«Ми можемо допомогти їм це зробити», – зазначив виконавчий директор Westinghouse.

Дивіться також: Миргород перейшов з опалення газом на солому

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG