Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк звільнить міністрів від «Блоку Порошенка» чи навпаки?


У грудні 2014 року парламент підтримав програму дій Кабінету міністрів
У грудні 2014 року парламент підтримав програму дій Кабінету міністрів

Чиєю б креатурою не був урядовець, його звільнять, якщо не «тягне реформи» – Тетерук

Київ – Арсеній Яценюк, анонсуючи звільнення міністрів Демчишина і Квіта, чинить некоректно. Таким чином у фракції «​Блоку Петра Порошенка»​ прокоментували заяву глави уряду, що у найближчі два тижні втратять посади міністри енергетики, освіти, а також міністр охорони здоров’я Квіташвілі, відставку якого парламент розглядає ще з літа. У «Народному фронті» наголошують: чиєю б креатурою не був урядовець, його звільнять, якщо він не «тягне реформи». Експерти ж не виключають відставки самого Яценюка. Водночас оглядачі констатують: у прем’єра є козир – нинішня коаліція без його депутатів може розвалитися.

Яценюк звільнить міністрів від Блоку Порошенка чи навпаки?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Протягом найближчих двох тижнів будуть звільнені міністр енергетики (Володимир Демчишин), міністр охорони здоров’я (Олександр Квіташвілі) та міністр освіти (Сергій Квіт). Крім того, в уряді з’явиться нова посада – віце-прем’єр з євроінтеграції. Про це прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив в інтерв’ю виданню POLITICO.

Перший заступник голови фракції «Народного фронту» у Верховній Раді Андрій Тетерук підтвердив Радіо Свобода слова Арсенія Яценюка щодо необхідності зміни найближчим часом складу чинного уряду.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Депутат зазначив, що 12 грудня весь уряд на чолі з головою звітуватиме у Раді. (Саме цього дня закінчується мораторій на вотум довіри нинішньому кабміну, минає рік після голосування за урядову програму). На думку Тетерука, прем’єр налаштований на якісну роботу, є такі міністри як Павло Петренко (Мінюст), Арсен Аваков (МВС), які тягнуть реформи. Однак є міністри, що не справляються з покладеними на них обов’язками. І за словами Тетерука, у нинішньому кабміні втратити портфелі ризикують не лише три названих прем’єром урядовці.

Ми кажемо не про лобіювання певних інтересів президента або прем’єра – Тетерук

На запитання Радіо Свобода, чи не виходить так, що звільняють лише тих, хто опинився в уряді за квотою президента Петра Порошенка, перший заступник голови фракції «Народного фронту» запевнив – немає жодного значення, що, наприклад, Демчишин або Квіт може виявитися чиєюсь креатурою.

Якщо міністри не можуть похвалитися своїми досягненнями, то не варто себе тішити, що колись у них вийде
Андрій Тетерук

«Ми кажемо не про лобіювання певних інтересів президента або прем’єра, а про долю нашої країни. Якщо міністри не можуть похвалитися своїми досягненнями, то не варто себе тішити, що колись у них вийде. Можливо, колись і вийде, але нам потрібен результат навіть не сьогодні, а вже вчора. Тому жодних сентиментів. Будь-яка креатура, якщо вона не справляється з покладеними на неї обов’язками, її звільнять. І на її місце поставлять людину, яка буде спроможна робити реформи і давати результат», – наголосив Андрій Тетерук.

Ольга Бєлькова
Ольга Бєлькова

Зі свого боку, заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від «Блоку Порошенка» Ольга Бєлькова сказала Радіо Свобода, що така заява Яценюка з приводу кадрових змін в уряді є досить некоректною.

Поменше публічних заяв і побільше конструктивної роботи
Ольга Бєлькова

Кабмін є колегіальним органом, як і коаліція, наголосила парламентар від БПП. Тому такі питання треба обговорювати разом. Якщо зараз усі почнуть оголошувати прізвища тих міністрів, якими вони незадоволені, то це призведе лише до посилення конфліктів у Верховній Раді, попередила Ольга Бєлькова.

«Сьогодні ми, члени коаліції, всі повинні зосередитися на тому, щоб формувати спокійні умови роботи як уряду, так і парламенту. І поменше публічних заяв, і побільше конструктивної роботи», – закликала Ольга Бєлькова.

Стосовно самого Яценюка теж можливі варіанти – експерт

Сергій Таран
Сергій Таран

Політичний експерт Сергій Таран не виключає такого переформатування уряду, що у відставку піде і сам прем’єр. Однак у Яценюка є вагомий важіль – нинішня коаліція без депутатів від «Народного фронту» може розвалитися. І на це змушені зважати опоненти чинного глави уряду.

Питання заміни Яценюка обговорюється доволі давно
Сергій Таран

«Очевидно, що Яценюк знає дещо більше і очевидно, що він оприлюднив лише свою думку. Інші члени коаліції теж висловляться з цього приводу і в результаті дискусії якісь міністри поміняються. А стосовно самого Яценюка теж можливі варіанти. Тому що питання заміни Яценюка обговорюється доволі давно. Але депутати від «Народного фронту» становлять доволі значну частину нинішньої правлячої коаліції. Поки що такого рішення немає. І поки говорити про це зарано», – констатував Сергій Таран.

Склад фракції «Народного фронту» – 81 депутат. З урахуванням того, що у БПП зараз непрості стосунки з такими членами правлячої коаліції, як «Батьківщина» та «Самопоміч», пропрезидентській силі поміняти Яценюка на лояльнішого Петрові Порошенку прем’єра буде дуже складно, прогнозують оглядачі.

Відразу після місцевих виборів лідер фракції БПП Юрій Луценко спрогнозував великі зміни в уряді. При цьому Луценко пообіцяв жорстку розмову з Яценюком. Представники партії прем’єра – «Народного фронту» – не забарилися із відповіддю. Вони стверджували, що роботу уряду провалюють міністри, делеговані саме «Блоком Петра Порошенка».

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG