Доступність посилання

ТОП новини

Багато виборців не підуть голосувати у другому турі – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Сумчани доведеться обирати між «людьми минулого – експерти

Суми – Результати виборів до місцевих рад на Сумщині експерти називають збалансованими. Проте застерігають щодо відсутності взаємодії між «новими» та «старими» політиками. У другому ж турі прогнозують низьку явку виборців та вірогідну нелегітимність майбутнього мера. Спостерігачі звертають увагу на організаційні помилки комісій. В міськвиборчкомі ж нарікають на недоліки нового виборчого законодавства.

Багато виборців не підуть голосувати у другому турі – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Місця у Сумській облраді вибороли 8 партій. З однаковим відсотком лідирували «Солідарність» та «Батьківщина» – вони отримали по 14 депутатських крісел, на третьому місці партія «Відродження» – 8 місць, далі «Радикальна партія Олега Ляшка» – 7, «Воля народу» – 6 , а «Опозиційний блок», «Свобода», «Укроп» –отримують по 5 мандатів.

До міської ради Сум пройшли 6 партій. Найбільше, 18 мандатів, отримала «Батьківщина» з результатом у 25 % голосів. Також у раду проходять партії «Солідарність», «За Україну», «Самопоміч», «Опозиційний блок» та «Свобода».

У другому турі за посаду міського голови Сум змагатимуться чинний міський голова Олександр Лисенко від «Батьківщини», він отримав 45% голосів, та колишній міський голова Сум Анатолій Єпіфанов від «Волі народу» з результатом у 13%.

«Монополії влади не буде»

Всі хто де міг – там той електорат і урвав
Олександр Хоруженко

Директор Центру досліджень регіональної політики Олександр Хоруженко називає такі результати прогнозованими, а передвиборчу кампанію досить спокійною. Говорить, з одного боку мерські крісла та ради Сумщини оновились, проте з іншого – поки що невідомо, чи зможуть «старі» і «нові» люди співпрацювати.

«Не буде монополії зараз, ні старих людей, ні нових. Такий собі баланс. Можна сказати, що область порвана. Електорально вона порвана. Всі там, хто де міг – там той електорат і урвав», – говорить експерт.

«Обраний мер не буде до кінця легітимним»

Мер, якого оберуть, на жаль, не буде до кінця легітимним в очах всієї громади
Олександр Хоруженко

Щодо змагання за крісло Сумського міського голови, експерт впевнений: зважаючи на результати першого туру, у другому – інтриги не буде. Єдиний інтерес – наскільки низькою буде явка виборців. За словами Хоруженка, обирати сумчанам доведеться між «людьми минулого».

«Половина міста ненавидить і того, і того. Більшість, яку набере переможець, не буде загальною більшістю по місту. Цей мер, якого оберуть, на жаль, не буде до кінця легітимним в очах всієї громади», – сказав Олександр Хоруженко.

Вибори були погано організовані

Організація виборів у Сумах була на дуже низькому рівні
Ірина Стегній

Спостерігачі ж вже слідкують за підготовкою до другого туру і сподіваються, що вибори 15 листопада у Сумах відбудуться так само без фальсифікацій, але будуть краще організовані. Прес-секретар «Опори» у Сумській області Ірина Стегній говорить, що хоча порушень, які б вплинули на результати голосування не було, все ж були суттєві прогалини в організаційних питаннях.

«Організація виборів у Сумах була на дуже низькому рівні. Особливо в першу половину дня, коли не було кабінок для голосування на багатьох дільницях», – говорить Ірина Стегній.

Голосування у розпалі, а кабінки лише ставлять. Суми, 25 жовтня 2015 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Причина непрофесійності членів виборчкомів – «заробітчанство» на виборах

У виборчі комісії приходять люди, які просто думають як би їм заробити копійку
Світлана Ревякіна

Голова Сумської міської виборчої комісії Світлана Ревякіна розповідає, що і під час підготовки, і в день виборів проблем вистачало. Говорить, все це – через недосконалість нового закону «Про місцеві вибори». За її словами багато труднощів виникло саме через збільшення кількості обов’язків в досить короткі строки їх реалізації, покладених на територіальні виборчкоми. Крім того, одна з болючих тем – недостатнє фінансування. Проте найголовнішою проблемою українських виборів називає «заробітчанство» і, як наслідок, непрофесійність членів виборчкомів усіх рівнів.

«У виборчі комісії приходять люди, які просто думають як би їм заробити копійку. Більше ні про що не думають», – говорить Світлана Ревякіна.

Другий тур в Сумській ТВК обіцяють провести вже без проблем, які виникали у день голосування 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG