Доступність посилання

ТОП новини

До кінця дня ЦВК повинна отримати остаточні результати місцевих виборів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Місцеві вибори-2015 показали, що партії змагаються саме за опозиційний електорат» – Радчук

Київ – У десятиденний термін з дня голосування, тобто до 4 листопада включно, повинні бути встановлені підсумки виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у місті рад в багатомандатних округах. Такими є норми закону про місцеві вибори в Україні. Радіо Свобода зібрало інформацію про наявні результати волевиявлення 25 жовтня.

ЗАВАНТАЖИТИ

На сайті ЦВК вже оприлюднено інформацію щодо майже 90% персонального складу місцевих рад. З 10 тисяч 562 місцевих рад ще невідомі результати у 1285 з них. Це означає, що досі 33 тисячі депутатських мандатів на місцях умовно залишаються вакантними. Найбільші прогалини на сайті ЦВК у розділах про районні ради у містах та обласні ради. Повністю обласну раду обрали лише у Рівненській області.

Хто входитиме до міських рад Кіровоградської, Миколаївської, Чернівецької та Чернігівської областей поки теж невідомо. Чомусь не внесено на сайті ЦВК склад Київської міської ради, хоча інформацію про розподіл мандатів між партіями вже оприлюднили низка ЗМІ. Мерів міст і сільських та селищних голів обрали у 9410 населених пунктах з 10051-го. Відтак другий тур виборів відбудеться у 26 містах України. Причому міського голову обиратимуть у Києві та 17 обласних центрах. Такими, що не відбулися, оголошені вибори у 13 сільських радах.

Аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев переконаний: підстав для того, щоб процес остаточного підбиття підсумків був зірваний немає. Тож остаточні результати волевиявлення українців будуть відомі вже 5 листопада.

Міжнародних стандартів стабільності виборчої системи і законодавства не дотрималась держава – президент підписав закон лише за місяць до виборів
Олександр Клюжев

«Ключовим викликом цих виборів стало виборче законодавство. У членів виборчих комісії та й у суб’єктів виборчого процесу не було достатньо часу для належного вивчення та аналізу тих положень, які їм треба було застосувати на практиці. З цим здебільшого і пов’язане затягування із наданням результатів, адже люди вникали в процес. Тобто в даному випадку міжнародних стандартів стабільності виборчої системи і законодавства не дотрималась держава – президент підписав закон лише за місяць до виборів. Якщо ж говорити про виклики перед другим туром, то безумовно одним з ключових викликів є підкуп виборців», – наголошує Клюжев.

В свою чергу за словами голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, великомасштабною у другому турі буде «війна псевдо-екзит-полів і псевдо-соціологів», кількість яких напередодні виборів зросла в рази. Чекають українців і технології пониження та підвищення явки.

Одні кандидати будуть працювати на підвищення своєї явки, а інші – на пониження явки
Олексій Кошель

«У Львові та Києві різниця між кандидатами, які отримали перше і друге місця, становить більше 30% голосів. Це означає, що у виборця, який голосував за Кличка, і виборця, який голосував за Садового – в них не буде мотивації для того, щоб прийти на вибори. Іншими словами, для чого мені йти на вибори 15 листопада, якщо фактично результати виборів зрозумілі? І тому, природно, одні кандидати будуть працювати на підвищення своєї явки, а інші – на пониження явки. Чим нижча явка на виборах, тим більша ймовірність використання маніпулятивних технологій з метою отримання результату», – прогнозує експерт.

Разом з тим, низька явка не призведе до необрання міського чи сільського і селищного голови. У цьому випадку виникатимуть запитання лише щодо суспільної, а не законної легітимності переможця.

Що ж до складу Центральної виборчої комісії, про нелегітимність якої вже тривалий час говорять у суспільстві, то заміну старим членам шукатимуть лише після 15 листопада.

«Одразу після оголошення результатів виборів очікую від парламентських фракцій пропозиції щодо кандидатур до нового складу Центральної виборчої комісії. Це питання сьогодні на порядку денному», – йдеться у зверненні президента Петра Порошенка.

Партії змагаються саме за опозиційний електорат
Олександр Радчук

В сухому залишку маємо дуже цікаву тенденцію, зауважує оглядач інформаційного порталу «Слово і діло» Олександр Радчук: «Місцеві вибори-2015 показали, що партії змагаються саме за опозиційний електорат. Наразі сукупний результат усіх опозиційних політичних сил (чи то «внутрішньої», чи то «зовнішньої» опозиції) складає більшість місць у місцевих радах. Тож для того, аби рухатися далі, нинішній владі доведеться на місцях рахуватися із усіма політичними гравцями, відновивши діалог та шукаючи порозуміння із нинішніми опозиційними силами». Місцеві громади від цього можуть лише виграти, вважає Радчук.

Участь у місцевих виборах цього року взяли майже 13,8 мільйона громадян, що становить 46,62% від загального числа виборців. Згідно з інформацією про кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях, лідерами за явкою стали західні регіони країни. Внутрішньо переміщені особи, а таких щонайменше півтора мільйона, права голосу були позбавлені.

Згідно ж з останніми опитуванням фонду «Демократичні ініціативи», 55% українських громадян переконані, що вибори жодним чином не змінять ситуацію на місцях, і 57% – що вибори не вплинуть на ситуацію в Україні.

На цю ж тему:

30.10.2015
«Якщо не подобається хтось із ЦВК – звільняйте, звільняйте невідкладно» – Охендовський

ЦВК має оголосити результати виборів міських, селищних та сільських голів. Її члени заявляють про тиск далі

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG