Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливе нове розслідування обставин Одеської трагедії?


Пожежа у Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2014 року
Пожежа у Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2014 року

Українське розслідування сутичок в Одесі 2 травня 2014 неефективне – Міжнародна дорадча група

Анастасія Москвичова, Ольга Комарова

Київ – Україна не змогла забезпечити незалежного й ефективного слідства щодо подій в Одесі 2 травня минулого року, коли внаслідок сутичок майже півсотні людей загинули. Про це заявили представники Міжнародної дорадчої групи, створеної для моніторингу розслідування з ініціативи Ради Європи. Одеські громадські активісти висловлюють сподівання щодо початку нового розслідування.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українське розслідування сутичок в Одесі відбувалося з порушенням прав людини. Про це, презентуючи у Києві звіт за результатами моніторингу, сказав голова Міжнародної дорадчої групи Ніколас Братца.

Розслідування, проведене на національному рівні, не відповідає вимогам Європейської конвенції з прав людини
Ніколас Братца

«Міжнародна дорадча група з’ясувала, що розслідування, проведене на національному рівні, не відповідає вимогам Європейської конвенції з прав людини, – зауважує він. – Влада зобов’язана зробити всі кроки, щоб переконатися, що розслідування узгоджується із статтями 2 і 3 конвенції (згадані статті декларують право людини на життя і заборону катування – ред.). Але при всій повазі, група з’ясувала, що воно не узгоджується».

Загалом, за словами Братци, йдеться про три розслідування. Перше, яке проводила Генеральна прокуратура, стосувалося дій правоохоронців під час подій 2 травня в Одесі і звільнення затриманих протестувальників після штурму міліцейського відділу 4 травня минулого року. Друге і третє, які проводило МВС, відповідно – стосувалося сутичок між демонстрантами і дій Державної служби з надзвичайних ситуацій із ліквідації пожежі в одеському Будинку профспілок. Ці два розслідування, на думку представників Міжнародної дорадчої групи, не були достатньо незалежними та ефективними. За словами Ніколаса Братци, Україна мала доручити розслідування незалежному органові, оскільки висловлювалися підозри щодо змови між окремими правоохоронцями та мітингувальниками, а також через те, що діяльність Державної служби з надзвичайних ситуацій координується урядом через МВС.

Пожежники біля Будинку профспілок. Одеса, 2 травня 2014 року
Пожежники біля Будинку профспілок. Одеса, 2 травня 2014 року

Як зазначають представники Міжнародної дорадчої групи, їхнє занепокоєння викликало також і те, що всі підозрювані після одеських подій, крім трьох, були представниками одного табору – так званої «профедералістичної групи», одного з них обміняли на офіцерів СБУ, полонених на сході України.

Оприлюднена доповідь – доказ у Страсбурзькому суді – журналіст

«Група 2 травня», створена одеськими журналістами та експертами, проводила незалежне розслідування згаданих подій упродовж останнього півтора року. Частину із зібраних нею матеріалів використали під час підготовки звіту Міжнародної дорадчої групи.

Учасник групи розслідувачів та очевидець протистояння 2 травня журналіст Сергій Дібров у коментарі Радіо Свобода висловив сподівання, що оприлюднений звіт дозволить почати нове розслідування.

«Після публікації цієї доповіді ми вже маємо юридичний факт, юридичний документ, фактично доведений факт, який уже має юридичну силу для Європейського суду з прав людини про те, що українське правосуддя не здатне ефективно та швидко розслідувати цю справу і покарати винних», – вважає Дібров.

Викриття злочинців ускладнювало те, що активні учасники тих подій маскували обличчя, а значна частина тих, кого затримали, а потім випустили під тиском натовпу 4 травня, переховуються за кордоном, повідомили у Міністерстві внутрішніх справ у відповідь на звинувачення. Водночас там заперечують, що до відповідальності притягнули тільки проросійських активістів. Слідство триває досі, його проводить Головне слідче управління без участі місцевих органів.

Сутички в Одесі. 2 травня 2014 року
Сутички в Одесі. 2 травня 2014 року

Рада Європи допоможе організувати незалежні розслідування – Джакомопулос

Рада Європи буде підтримувати зусилля української влади щодо забезпечення незалежності та ретельності розслідувань, зазначає спеціальний радник генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос.

«Це може бути адресовано у рамках допомоги, яку Рада Європи надає українській владі щодо реформи Генеральної прокуратури, а також щодо Національного бюро розслідувань, що за необхідності зможе розслідувати порушення прав людини та злочини, вчинені високопосадовцями. Це також стосується реформи Міністерства внутрішніх справ, зокрема закону про нову поліцію», – говорить він.

Проросійський активіст зі зброєю під час сутичок в Одесі. 2 травня 2014 року
Проросійський активіст зі зброєю під час сутичок в Одесі. 2 травня 2014 року

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю, шістьох учасників маршу вбили. У відповідь проукраїнські демонстранти рушили на Куликове поле до наметового табору опонентів. У процесі сутичок проросійські активісти та їхні прихильники сховалися в Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки із займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Відтак загалом мова йде про 48 загиблих в Одесі 2 травня. Також того дня близько 200 людей було поранено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG