Доступність посилання

ТОП новини

Рада в першому читанні ухвалила новий Трудовий кодекс


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада в першому читанні ухвалила новий Трудовий кодекс. За це проголосували 258 народних депутатів при необхідних 226.

Трудовий кодекс складається з дев’яти книг (368 статей), а також заключних і перехідних положень. Документ регламентує порядок укладання письмового трудового договору, його дії й припинення.

При цьому народний депутат Ірина Геращенко від фракції «Блок Петра Порошенка» виступила за внесення антидискримінаційної норми до тексту законопроекту.

«Ця норма має звучати таким чином: забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження…», – сказала вона.

Проте документ ухвалили без врахування цієї пропозиції.

Як йдеться в пояснювальній записці до закону, норми проекту спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії та інших міжнародно-правових актів, зокрема, Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

Сьогодні Рада розглядає пакет законів щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що Верховна Рада до 9 листопада має ухвалити пакет законів щодо безвізового режиму між Україною та ЄС.

Загалом, згідно з планом, парламент мав розглянути 13 законопроектів, наразі ухвалені лише 4.

На початку жовтня Верховна Рада підтримала пакет законів, які потрібні для лібералізації візового режиму з ЄС. Це закони, які запроваджують фінансування політичних партій з державного бюджету, які вносять зміни до Кримінального процесуального кодексу і регламентують питання арешту майна в разі виникнення корупційних ризиків.

XS
SM
MD
LG