Доступність посилання

ТОП новини

Я не бачу, хто б міг замінити Путіна наступного року – експерт про рейтинг Forbes


Володимир Путін
Володимир Путін

«Часто в авторитарних країнах лідери користуються набагато більшою підтримкою, ніж в розвинутих державах»

Американське видання Forbes третій рік поспіль найвпливовішою людиною світу назвало російського президента Володимира Путіна. Цю новину суспільство сприйняло неоднозначно. Першість російського керманича є як свідченням його сили, так і слабкості інших світових лідерів, сказав політолог-міжнародник Геннадій Друзенко в ефірі Радіо Свобода.

Я не бачу, хто б міг змінити Путіна наступного року – експерт про рейтинг Forbes
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Якщо ми говоримо про суб’єктивний вплив окремої особи на політику, то, напевно, Forbes має рацію: особистий вплив Путіна більший, ніж має Меркель, Обама, Папа Римський чи інші лідери. Водночас політична система Росії і сама ця країна зараз далеко не найвпливовіші.

– Але коли ми говоримо про політиків, певно крім впливу має бути також зважена відповідальність за їхні дії?

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

– Forbes не зважував відповідальність, власне кажучи, він же не говорить про позитивний вплив чи негативний вплив. Він оцінював, умовно кажучи, силу фізичної інерції. На жаль, Путін сьогодні задає абсолютно негативні світові тренди.

– Це заслуга Путіна чи слабкість Заходу та інших світових лідерів, які не можуть йому протистояти?

Уявити таке свавілля Путіна в часи того ж президента Буша було б просто неможливо

– Обидві відповіді правильні. Заслуги Путіна назвати важко. Століттями вибудувана російська модель – влада однієї особи, яка опиняється в Кремлі. Від неї залежить дуже багато і не тільки в Росії. Це абсолютно архаїчний тренд, який досі живе в Росії. Але це також і слабкість Заходу, адже уявити таке свавілля Путіна в часи того ж президента Буша було б просто неможливо. Це свідчить про те, що Обама слабкий лідер, про те, що він сьогодні є так званою «кульгавою качкою», оскільки через рік будуть президентські вибори в Сполучених Штатах і його більше не оберуть.

– За підсумками 2015 року в Росії прогнозують падіння ВВП близько 4%. Це найбільше падіння за всі роки перебування Путіна у Кремлі. Тим часом зростання ВВП Сполучених Штатів сягає 9% майже щороку. З кризи 2008 року саме за президентства Обами ця країна вийшла. Може, «кульгава качка» саме Путін, а не Обама?

Потребує переосмислення те, як зробити архітектуру світу, особливо безпекову архітектуру світу, такою, щоб такі монстри не могли більше ламати десятиліттями узгоджені правила гри

– Насправді «кульгавою качкою» називають будь-якого американського президента, який закінчує свій строк, особливо другий строк, без перспективи переобрання. До того ж, рівень ВВП прямо не впливає на підтримку тих чи інших лідерів. Ми бачимо, що часто в авторитарних країнах лідери користуються набагато більшою підтримкою, ніж в розвинутих багатих державах. І радше в багатих державах народ ставиться набагато критичніше до своїх лідерів. Я думаю, потребує переосмислення те, як зробити архітектуру світу, особливо безпекову архітектуру світу, такою, щоб такі монстри не могли більше ламати десятиліттями узгоджені правила гри.

– Путін вже третій рік поспіль очолює рейтинг найвпливовіших. Наступного року теж можна очікувати, що він очолить список?

На жаль, поки що на Заході немає лідерів, які могли б з ним (Путіним) конкурувати за масштабом

– Боюсь, з огляду на те, що наступного року президентські вибори в США – я не бачу, хто б міг затьмарити Путіна наступного року. Хіба що Росія в силу якихось несподіванок потрапить в катастрофічну турбулентність. Але, на жаль, поки що на Заході немає лідерів, які могли б з ним конкурувати за масштабом. Тут я згадаю висловлювання нашого гетьмана Павла Скоропадського, який свого часу казав, що в усій Європі не бачить лідера, сумірного Леніну.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG