Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» не пройшов до Черкаської обласної ради


Черкаська обласна виборча комісія сьогодні оголосила остаточний протокол результатів виборів. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, згідно із ним, до нового складу Черкаської обласної ради увійдуть вісім партій: БПП «Солідарність», «Черкащани», ВО «Батьківщина», «Радикальна партія», «Відродження», ВО «Свобода», «Укроп» і «Партія ветеранів Афганістану».

Це вже другий остаточний протокол, який упродовж двох днів ухвалила ОВК. Згідно з першим, схваленим уночі 4 листопада, до Черкаської облради пройшли сім партій, зокрема і «Опозиційний блок», який, згідно з попередніми даними, не долав прохідний бар’єр. Також майже на шість відсотків більше голосів виборців отримував БПП «Солідарність». Утім, до нової ради не проходили «Укроп» і «Партія ветеранів Афганістану», які згідно із паралельним підрахунком голосів набирали більше ніж п’ять відсотків. Також менше на одного депутата проводило до обласної ради ВО «Свобода».

Після ухвалення цього протоколу представники політичних сил оголосили про фальшування результатів виборів. Вони вимагали спільного перерахунку голосів обласною виборчою комісією разом із представниками політичних сил і громадськості. Члени ОВК зібралися лише увечері і за присутністю представників ЦВК перевіряли протоколи, які пізніше зійшлися із даними паралельного підрахунку голосів. На засідання ОВК не прийшов голова комісії Микола Свергунов і зникла печатка, яку у сейфі знайшли лише сьогодні.

В обласній виборчій комісії помилки в остаточному протоколі, який ухвалили вночі 4 листопада і згідно з яким проходив «Опозиційний блок», назвали наслідком збою роботи техніки.

«Там щось, швидше за все, сталося з електронним шаблоном. Що з ним трапилося – це загадка. Як тоді нам пояснив голова комісії, він мав інформацію, що зранку наступного дня можливі провокації, які завадять встановити результати вчасно», – зауважив секретар комісії Дмитро Жиляєв.

Ввечері 4 листопада «Опозиційний блок» на своєму сайті розмістив заяву про тиск на членів обласної виборчої комісії.

XS
SM
MD
LG