Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська четвірка»: нові переговори про конфлікт на Донбасі


Глави МЗС «нормандської четвірки» під час зустрічі у Берліні 13 квітня 2015 року
Глави МЗС «нормандської четвірки» під час зустрічі у Берліні 13 квітня 2015 року

Франція навряд чи має однозначну позицію, а погляди Німеччини не настільки різкі, як би того хотілось Україні – експерт

Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» зустрічаються у п’ятницю, 6 листопада, в Німеччині для обговорення подальших кроків у вирішенні української кризи. Обговорюватимуть, ймовірно, відведення важкої зброї на Донбасі. Експерти ж радять не переоцінювати майбутні результати цих перемовин, адже Росія досі, навіть під тиском санкцій, не визнає себе безпосередньою стороною конфлікту.

«Нормандська четвірка»: нові переговори про конфлікт на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Глави МЗС Німеччини, Франції, України та Росії планують на зустрічі у Берліні узгодити подальші кроки із врегулювання конфлікту на Донбасі, де наразі тримається відносне перемир’я. Зокрема, речник німецького відомства Савсан Хеблі анонсував, що результатом переговорів може стати відведення важкої зброї. Попередні зустрічі міністрів закінчились успішним відведенням малокаліберної артилерії та мінометів, додав речник.

Озвучуючи позицію відомства, Хеблі говорить, що перемир’я триватиме, лише якщо буде прогрес у політичному вирішенні конфлікту. Україну на переговорах представлятиме міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Не треба чекати чогось несподіваного від зустрічі в Берліні – експерт

Утім Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, не схильний чекати від цієї зустрічі несподіваного «прориву».

На його думку, Франція, яку представлятиме міністр Лоран Фабіус, навряд чи має однозначну позицію щодо російсько-українського конфлікту, і це Києву варто враховувати. А позиція Німеччини, ймовірно, не настільки різка, як би того хотілось Україні. Утім і Кремль прорахувався, каже він, роблячи ставку на те, що ця країна буде на переговорах на його боці.

Досить інтенсивно ведуться дискусії щодо перегляду санкцій. Вони дійсно шкодять європейським економікам – але є розуміння, що це ціна, яку необхідно платити за безпеку
Олексій Мельник

«Зараз у Німеччині досить інтенсивно ведуться дискусії щодо перегляду санкцій. Вони дійсно шкодять європейським економікам – деяким більше, аніж решті, наприклад, Австрії – але є розуміння не лише в політичних колах, але і у бізнесу, що це ціна, яку необхідно платити за безпеку», – говорить він. Водночас, на думку експерта, переговори в цьому форматі були би значно ефективнішими, якби Росія в них позиціонувалась як учасниця конфлікту, а не миротворець. «І тоді можна буде досягати домовленостей, запускати механізми відповідальності обох сторін», – говорить Мельник.

Росію слід посадити за стіл переговорів як сторону конфлікту – експерт

Наразі Росія заявляє, що на Донбасі воюють «добровольці» та відкидає свою участь у бойових діях. Таким чином, Москва стверджує, що не має ніяких зобов’язань за мінськими домовленостями і не мусить виконувати їх. У світі дотримуються протилежної думки й наголошують, що накладені на Росію санкції через її підтримку сепаратизму в Україні будуть чинні, аж доки Москва не виконає до кінця всіх без винятку пунктів Мінських угод і не змусить сепаратистів виконати їх. Саме тому США та Євросоюз підтримують проти Росії санкції.

Санкції – це чутливе питання і для Росії і для тих, хто їх застосовують, каже Мельник. І ті економічні проблеми, які зараз має Росія, пов’язані не лише з цими «штрафними заходами» від світу, а й зі «сніговим комом» проблем, які держава тягнула за собою раніше.

Санкції не досягли своєї ультимативної дії – зміни поведінки Росії на зовнішній арені
Олексій Мельник

«Я не підтримую думку, що ці санкції не діють. Утім, вони не досягли своєї ультимативної дії – зміни поведінки Росії на зовнішній арені», – резюмує він.

Українські військові заявили про 12 обстрілів своїх позицій з боку проросійських бойовиків у вечірні години 4 листопада і вночі 5 листопада. Сепаратисти з угруповання «ДНР» увечері 4 листопада стверджували, що українські військові впродовж минулої доби здійснили 26 обстрілів, але точних часових меж цих дій у Донецьку не вказують.

Попередня зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки» пройшла 12 вересня також в Берліні, вона випереджала саміт в цьому форматі, що відбувся 2 жовтня в Парижі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG