Доступність посилання

ТОП новини

Чи безпечно літати до Єгипту?


На місці падіння російського пасажирського літака в Єгипті, що зазнав катастрофи 31 жовтня 2015 року
На місці падіння російського пасажирського літака в Єгипті, що зазнав катастрофи 31 жовтня 2015 року

Авіакомпані України, Нідерландів, Франції, Німеччини та інших країн тимчасово припиняють прямі перельоти до Шарм-ель-Шейха. США розглядають можливість запровадження додаткових заходів безпеки на авіарейсах

Великобританія та Ірландія вдаються до безпрецедентних дій і першими припиняють полоти до Шарм-ель-Шейха в Єгипті, посилаючись на нові дані розвідки.

«Існує велика вірогідність, що причиною авіакатастрофи міг стати вибуховий пристрій на борту літака», – заявив міністр закордонних справ Великобританії Філіп Гаммонд. Офіційних результатів розслідування доведеться чекати ще не один тиждень, каже Гаммонд, але діяти треба без зволікань. Щодня до єгипетських курортів вирушає понад три тисячі британців.

«Ми не можемо впевнено сказати, що російський літак знищили терористи, але виглядає, що так воно і було. Безпека британських громадян має бути передусім, ось причина мого рішення, – заявив прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. – Ми маємо пересвідчитися, що в тому аеропорту буде посилена безпека. Лише тоді британці зможуть повернутися додому. Це наш пріоритет і над цим ми працюємо нині з єгиптянами».

Одна з версій причин авіакатастрофи, озвучених американськими експертами, – терористи могли обійти аеропортову систему безпеки і пронести вибухівку на борт. Але міг бути і набагато страшніший сценарій.

Терористичні групи, які діють у регіоні, наполегливо працюють над створенням вибухівки, яку не розпізнають аеропортові сканери
Джон Коен

«Терористичні групи, які діють у регіоні, дуже наполегливо працюють над створенням вибухівки, яку не розпізнають аеропортові сканери», – повідомив Джон Коен, експерт з питань безпеки та колишній заступник міністра внутрішньої безпеки США.

Американські і британські дослідні центри неодноразово демонстрували, що може зробити навіть із найбільшим літаком півкілограмова вибухівка: за мілісекунди літак фактично розлітається на шматки. Однак наразі рівень безпеки в аеропортах на Близькому Сході залишається вкрай поганим, кажуть американські експерти. Натомість Сполучені Штати можуть ще більше посилити власну безпеку авіаперельотів.

Щойно подібне трапляється, як представники безпекових відомств США ще раз переглядають всю процедуру безпеки
Стів Геньярд

«Навіть після цього інциденту рівень безпеки в аеропорту Шарм-ель-Шейха залишився надзвичайно низьким, як і у всьому Єгипті, – каже авіаційний експерт, полковник Стів Геньярд. – Але щойно подібне трапляється, як представники безпекових відомств США ще раз переглядають всю процедуру безпеки, аби переконатися, що в ній немає прогалин, які б дали змогу терористам пронести на борт літака неперевірений багаж».

Авіакомпанії України, Нідерландів, Франції та Німеччини теж призупиняють прямі перельоти до Шарм-ель-Шейха. Посольство Сполучених Штатів у Каїрі заборонило власним співробітникам подорожувати Синайським півостровом. Нині ж у Єгипті залишається майже дев’ять тисяч британських туристів. Їм туристичні компанії частково відшкодовують витрати. Мандрівникам, які лише мали вилітати на курорти, повертають гроші або пропонують замінити подорож. Але зашкодити туристичному бізнесу заборона кількох країн навряд чи зможе – російські літаки й надалі курсують до Єгипту, незважаючи на версію про теракт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG