Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Корбана» пішла на користь лише його команді й мобілізувала електорат – експерт


Прихильники політичної партії «Укроп» під час акції протесту проти затримання свого лідера Геннадія Корбана перед парламентом у Києві, 3 листопада 2015 року
Прихильники політичної партії «Укроп» під час акції протесту проти затримання свого лідера Геннадія Корбана перед парламентом у Києві, 3 листопада 2015 року

«Якщо влада Порошенка буде хитатись, справи Корбана підуть на краще»

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську вдома в своїй квартирі третю добу поспіль перебуває під домашнім арештом лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан. За словами його адвокатів, правоохоронці одягли йому електронний браслет. Його домашній арешт передбачає цілодобове перебування в помешканні. А втім, як виглядає із допису Корбана в соціальній мережі, політик не відчуває себе надто обмеженим. Тим часом Генеральна прокуратура оскаржила рішення суду й наполягає на більш суворому запобіжному заході щодо політика, а його адвокати, навпаки, заявляють, що домагатимуться пом’якшення, а також звертатимуться до Європейського суду з прав людини щодо порушень з боку правоохоронців. Дехто ж з експертів зазначає, що поки «справа Корбана» пішла тільки на користь йому і його команді – дозволила мобілізувати електорат напередодні другого туру місцевих виборів.

ЗАВАНТАЖИТИ

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан тепер викладає свої фото в домашній обстановці й з гостями. Цими вихідними він написав про застілля в компанії депутатів-однопартійців.

А у понеділок – про гостини Євгена Гендіна, автора театру КВК Дніпропетровського державного університету. Ці дописи вже зібрали тисячі «лайків», сотні прихильників поширили їх на своїх сторінках.


А втім частина користувачів соцмереж не така прихильна до дописів «укропівця». Зокрема, давній опонент «команди Коломойського», голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі на своїй сторінці у Facebook написав, що чимало українців віддали б перевагу умовам такого домашнього арешту, як у Корбана.

«Офіційно ця людина перебуває під арештом. Багато хто в Україні, напевно, надав би перевагу умовам цього домашнього «арешту» своїй теперішній свободі. Яскрава демонстрація імпотенції правоохоронної системи і того, що поки що олігархат (ці та усі інші олігархи) знущається над державою та її громадянами».


Апеляція Генпрокуратури

За рішенням Печерського районного суду Києва, лідер «Укропу» має пробути під домашнім арештом упродовж двох місяців. Однак у понеділок в Генеральній прокуратурі України заявили: до Апеляційного суду Києва вже внесли апеляційну скаргу, аби домогтись для нього більш суворого запобіжного заходу – тримання під вартою, оскільки його підозрюють в тяжких злочинах.

«Обраний слідчим суддею запобіжний захід не відповідає заявленим ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України, не забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного, враховуючи, що відносно Корбана здійснюється досудове розслідування у вчиненні ряду тяжких й особливо тяжких злочинів, у тому числі вчинених у складі організованої злочинної групи», – йдеться в повідомленні Генпрокуратури, яка наполягає на арешті Корбана.

«Як можна оскаржувати те, чого ти в очі не бачив?» – адвокат

Адвокат Геннадія Корбана Оксана Томчук заявляє, що апеляція Генпрокуратури не витримує критики. За її словами, не зрозуміло, що саме намагається оскаржити цей орган, адже тексту ухвали Печерського райсуду столиці сторони процесу поки не мають. Вона також заявляє: захисники дніпропетровського «укропівця» домагатимуться скасування рішення про його домашній арешт, а також звертатимуться до Європейського суду з прав людини.

Для мене велике питання: як Генпрокуратура могла подати апеляційну скаргу, не бачачи мотивувальної частини? Ми вважаємо, що таке формальне оскарження свідчить про те, що стоїть мета – скасувати ухвалу суду й забезпечити перебування пана Корбана за ґратами
Оксана Томчук

«У нас немає жодного сумніву щодо політичної складової цієї справи. В умовах глобального тиску ми навіть таку ухвалу, як домашній арешт, розцінювали як перемогу. Безумовно, ми її будемо оскаржувати, ми готуємо апеляційну скаргу. Щодо оскарження з боку Генеральної прокуратури, ми не сумнівались, що вони це будуть робити. Але є доволі цікавий момент: наразі ще відсутнє рішення суду з мотивувальною частиною, тому для мене велике питання: як Генеральна прокуратура могла подати апеляційну скаргу, не бачачи мотивувальної частини? Як можна оскаржувати те, чого ти в очі не бачив? Ми вважаємо, що таке формальне оскарження свідчить про те, що стоїть мета – скасувати ухвалу суду й забезпечити перебування пана Корбана за ґратами. Ми вже звернулись до прокуратури з низкою заяв про порушення кримінальних проваджень за фактами дій слідчих, у тому числі за фактом викрадення людини, бо друге затримання Корбана було викраденням. Якщо національна судова система нам це питання не вирішить, ми будемо далі звертатись до європейських інстанцій», – сказала в коментарі Радіо Свобода Оксана Томчук.

«Якщо влада Порошенка буде хитатись, справи Корбана підуть на краще»

Тим часом дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов заявляє: від гучного затримання, а потім звільнення під домашній арешт Геннадія Корбана його дніпропетровська команда поки лише виграла. Експерт зазначає: перебування вдома не обмежує участі «укропівця» в координації проведення виборчої кампанії свого однопартійця й соратника Бориса Філатова, який претендує на посаду міського голови Дніпропетровська. Разом з тим, цей арешт мобілізував прихильників політичної сили в регіоні.

«Команда Філатова отримала певний бонус у вигляді мобілізації своїх виборців. А те, що Корбан перебуває за місцем проживання – це мало чим обмежує його функції координатора та людини, яка фактично керує кампанією Бориса Філатова у Дніпропетровську. Центр ухвалення рішень знаходиться в його квартирі тепер. Це – черговий доказ безпорадності й недієздатності української правоохоронної системи: якщо ви висуваєте такі обвинувачення, треба або не починати, або доводити до судового вердикту. Щодо фото з «вечірки Корбана» – дуже комфортна, домашня обстановка. Безумовно, це демонстрація, спроба трошки «потролити» київську владу, як на мене, це трохи недалекоглядно... Я думаю, що в подальшому Корбан залишиться під домашнім арештом, запобіжний захід не змінять. Але ця епопея зі звинуваченнями розтягнеться на багато місяців. А далі все буде залежати від політичної ситуації: якщо влада Порошенка буде хитатись, то справи Корбана підуть на краще», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Тим часом затримання Корбана в Дніпропетровську вже намагаються використати в «чорних» технологіях. У понеділок на вулицях міста з’явились листівки без вихідних даних з написом «Ти захищав наших дітей? Годуватимеш на зоні голубів».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG