Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати на посаду мера Львова намагаються мобілізувати виборців


Кандидати на посаду міського голови Львова Андрій Садовий (ліворуч) та Руслан Кошулинський
Кандидати на посаду міського голови Львова Андрій Садовий (ліворуч) та Руслан Кошулинський

У другому турі виборів за посаду міського голови Львова борються Андрій Садовий і Руслан Кошулинський

Львів – У неділю львів’яни обиратимуть у другому турі мера міста. Перший тур не визначив переможця. Чинний мер, керівник партії «Самопоміч» Андрій Садовий набрав у першому турі 49,16%. Представник ВО «Свобода», екс-віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський – 12,25 %. Ці два тижні виборчої кампанії у Львові, які минули від 25 жовтня, вирізняються боротьбою кандидатів за виборців.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Андрій Садовий і Руслан Кошулинський активно закликають своїх виборців прийти 15 листопада на виборчі на дільниці і проголосувати. Адже саме від того, хто краще з кандидатів зможе змобілізувати своїх виборців, і залежить результат: хто стане міським головою Львова.

Соціологи до прогнозів не вдаються, не оприлюднюють соціологічних опитувань і команди кандидатів. Зовнішньої реклами претендентів на крісло міського голови у місті не бракує. Особливістю другого туру є, зокрема, білборди Андрія Садового (перед першим туром голосування їх не було). А громадський транспорт, окремі номери автобусів і маршруток зовні і всередині обклеєні фотографіями Руслана Кошулинського.

За словами Романа Кошового, експерта з виборчого законодавства, така агітація є порушенням чинного законодавства – як і факти застосування адмінресурсу, які також виявили у Львові.

Закон забороняє політичну рекламу в будь-якому рухомому громадському транспорті
Роман Кошовий

«Закон забороняє політичну рекламу в будь-якому рухомому громадському транспорті. Це порушення закону. Також у нас є факти, що почали використовувати адмінресурс, почали проводити зустрічі з виборцями у приміщеннях комунальної форми власності – у дошкільних закладах, школах. Ми це моніторимо і досліджуємо», – наголосив експерт.

Зокрема, у період передвиборної кампанії хоч і чинний мер, але також – кандидат на посаду міського голови Львова Андрій Садовий вручив понад 50 вчителям премії по 25 тисяч гривень.

Б’ють по емоціях

Крім того, Андрій Садовий представив свою програму розвитку міста до 2020 року. Руслан Кошулинський лише повідомив, що має також програму. Суті протистояння між двома кандидатами виборець не розуміє, зауважила в коментарі Радіо Свобода політолог Оксана Дащаківська. А у соціальних мережах наймані агітатори обох кандидатів звертають увагу переважно лише на особисті якості претендентів на крісло мера – на кшталт, хто кращий господарник чи патріот. Однак мова не йде про реальні кроки вирішення проблем чи реалізації програми. Андрій Садовий у вигіднішому становищі, ніж його опонент.

Питання в тому, наскільки не довіряють Садовому, а не в тому, хто йому довіряє
Оксана Дащаківська

«Вдаються до таких емоційних способів мобілізації виборців, збільшення в присутності у публічному просторі, у медіа. Додатково виборцям кидатимуть у скриньки агітаційні матеріали. Питання в тому, наскільки не довіряють Садовому, а не в тому, хто йому довіряє. Чи прийдуть ті проголосувати, хто не довіряє», – каже Оксана Дащаківська.

Активісти пропонують пройти тест на детекторі брехні

Експерти прогнозують меншу явку виборців, аніж 25 жовтня, коли у Львові проголосували близько 50% виборці. Кажуть, що розрив між кандидатами буде мінімальний. Однак хто б із обох кандидатів не переміг, він уже не матиме підконтрольної ради. Партія чинного міського голови Андрія Садового «Самопоміч» більшості у міській раді не матиме, відтак при ухваленні рішень депутатам доведеться домовлятись із колегами. І ця домовленість буде ситуативною, каже Оксана Дащаківська.

Не важливо, яка прийшла більшість, а важливо, яка меншість, прийшли молоді люди
Оксана Дащаківська

«Не важливо, яка прийшла більшість, а важливо, яка прийшла меншість, а міська рада таки оновилась, прийшли молоді люди. Меншість робитиме політику у раді, якщо вона ставитиме вимогу публічності до рішень більшості, то ми розумітимемо, які домовленості відбуваються, зменшиться кількість закулісних, кулуарних рішень, зменшиться рішень щодо перерозподілу власності, тобто більше рішень служитимуть на користь громади», – переконана експерт.

Громадські активісти запропонували кандидатам пройти тест на детекторі брехні. Офіційних відповідей про згоду від обох претендентів на крісло міського голови наразі не отримали.

Однак хто б не став міським головою Львова, він змушений буде рахуватися з групою місцевих олігархів, які дотичні до містобудівельного та аграрного бізнесу. Серед таких впливових людей Оксана Дащаківська називає народних депутатів, братів Богдана та Ярослава Дубневичів, Андрія Кота, Андрія Лопушанського. Бо саме вони на сьогодні впливають на політику в області та місті, провели своїх людей у місцеві органи влади, щоб лобіювати власні бізнес інтереси. Тому для громади найбільший виклик, на думку експерта, щоб область не перетворилась на феодальне князівство кількох олігархів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG