Доступність посилання

ТОП новини

Київ може подякувати ОБСЄ лише за сприяння хиткому перемир’ю на Донбасі – Толкачов


Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ постійно стежить за дотриманням перемир’я на Донбасі
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ постійно стежить за дотриманням перемир’я на Донбасі

В ОБСЄ дивляться, яким є врегулювання на Донбасі й роблять висновки. Зокрема щодо санкцій проти Росії – Черненко

Київ – Якби не допомога ОБСЄ та інших міжнародних організацій, мирне врегулювання на Донбасі було б зірвано. Таким чином прокоментували Радіо Свобода значення візиту в Україну голови Парламентської асамблеї ОБСЄ в українському МЗС та у пропрезидентській фракції Верховної Ради. Візит Ілкки Канерви починається у середу. Натомість деякі експерти вважають, що Київ може подякувати ОБСЄ лише за досягнення хиткого перемир’я на Донбасі. А стосовно іншого, зокрема виборів на окупованих територіях, ОБСЄ не допоможе. Тим більше, якщо наразі не вдалося провести голосування навіть на деяких підконтрольних територіях, зокрема, у Маріуполі. Напередодні Верховна Рада таки призначила вибори в цьому місті на 29 листопада.

ЗАВАНТАЖИТИ

Ілкка Канерва
Ілкка Канерва

Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва є потужним, авторитетним комунікатором. Це зауважив у коментарі Радіо Свобода посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, говорячи про те, який практичний сенс він вбачає для Києва від візиту цієї делегації Парламентської асамблеї (не плутати з ПАРЄ, яка є іншою організацією). Представники парламентів різних держав Європи мають одержувати інформацію про події на Донбасі не лише від Москви, а й від Києва і поширювати її у своїх державах. Це стосується, зокрема, можливості проведення місцевих виборів на не підконтрольних Києву територіях Донеччини та Луганщини – одного з ключових пунктів мінських угод, який Україна та Росія трактують по-різному.

Місяць тому в Мінську на зустрічі Тристоронньої контактної групи представники сепаратистів, які тимчасово контролюють окремі райони цих областей, погодилися перенести проведення виборів на 21 лютого наступного року, відмовившись від псевдоголосування, запланованого спершу на осінь нинішнього року. Ці вибори мають відбутися під спостереженням ОБСЄ.

Проведення виборів на окупованих територіях є питанням консолідованого тиску на Росію – Кулеба

Генсекретар ОБСЄ Ламберто Заньєр допускає, що голосування дійсно вдасться провести в лютому наступного року. Як зауважив Дмитро Кулеба, сам факт проведення цих виборів не є предметом переговорів. Питання в ефективності міжнародного дипломатичного впливу на Росію, щоб вона примусила маріонеток-сепаратистів не гальмувати мирний процес. І в цьому свою роль відіграє також ОБСЄ.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

«Як би Росія не намагалася затягнути цей процес (виконання мінських угод щодо проведення виборів), але для всіх є очевидним, що вона рано чи пізно має дати команду своїм підлеглим у так званих «ДНР» і «ЛНР» погодитися на проведення цих виборів. А коли вони будуть проведені, це – саме питання консолідованого тиску на Росію», – зауважив Дмитро Кулеба.

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Член «Блоку Петра Порошенка», колишній голова Комітету виборців України Олександр Черненко теж вбачає користь від візитів представників ОБСЄ в Україну. Якби не зусилля ОБСЄ та інших міжнародних організацій, у мирному врегулюванні на Донбасі взагалі не було б жодного прогресу, зауважує Олександр Черненко. Хоча цей прогрес іде за принцом один крок уперед, два – назад. Але зрештою і у мирному врегулюванні взагалі, й щодо виборів на Донеччини та Луганщині зокрема завдяки сприянню Заходу Україна зможе відстоювати свої позиції.

«Питання ж не у тому, що ОБСЄ приїде і щось тут змінить. ОБСЄ і його місія зокрема повинні дивитися, як насправді є справи щодо мирного врегулювання на Донбасі й робити відповідні висновки. У тому числі щодо санкцій проти Росії», – сказав Олександр Черненко.

Україна сьогодні із труднощами може провести вибори навіть на юридично підконтрольній території – Толкачов

Натомість політичний експерт Олексій Толкачов зазначив Радіо Свобода, що Київ може подякувати ОБСЄ лише за утримання нинішнього, дуже хиткого, перемир’я на Донбасі. А щодо іншого ОБСЄ нічим не допоможе.

Олексій Толкачов
Олексій Толкачов

«На утриманні перемир’я функція ОБСЄ вже і закінчується. А щодо подальшої користі для відновлення київської влади над східними територіями, ОБСЄ вже не допоможе це зробити. Тим більше, ви бачите навіть на досвіді Маріуполя, що Україна сьогодні із труднощами може провести вибори навіть на юридично підконтрольній території», – вважає експерт.

Напередодні Верховна Рада призначила вибори в Маріуполі та Красноармійську на 29 листопада цього року. 25 жовтня вибори там не відбулися, бо міські виборчі комісії не забезпечили передачу бюлетенів дільничним комісіям.

«…українське керівництво зобов’язане…» – Лавров

Тим часом Росія звинувачує Україну в небажанні співпрацювати із сепаратистами у визначенні умов проведення виборів на Донбасі. Як зауважив, виступаючи у жовтні у Держдумі, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Київ не надає особливого статусу Донбасу, не погоджується надавати амністію учасникам подій у цьому регіоні, не виконує начебто інші пункти й тому нібито саме Україна гальмує Мінський процес.

«Звичайно ж, має бути повноцінна амністія. Мають відбутися вільні вибори, модальності яких українське керівництво зобов’язане погодити з Донбасом», – наполягає глава МЗС Росії.

Якщо підсумувати сказане Лавровим на адресу Києва: спочатку проведіть на Донбасі вибори, узгодивши їх умови із сепаратистами і лише тоді отримаєте контроль над українсько-російським кордоном – визначальний пункт домовленостей «Мінськ-2». При цьому Сергій Лавров не згадав ще один пункт цих угод: «Виведення (з Донбасу) всіх іноземних військових формувань та найманців під контролем ОБСЄ».

Київ готовий провести вибори на Донбасі, однак для цього треба, щоб звідти були виведені іноземні війська, російські війська. Про це не раз заявляв президент Петро Порошенко.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG