Доступність посилання

ТОП новини

Російські спецпризначенці відмовились від попередніх свідчень


Російські військові Євген Єрофеєв та Олександр Александров під час засідання Голосіївського райсуду Києва. 10 листопада 2015 року
Російські військові Євген Єрофеєв та Олександр Александров під час засідання Голосіївського райсуду Києва. 10 листопада 2015 року

У консульстві Росії висловлюють сумнів, що суд на російськими військовими в Україні буде справедливим

Київ – Олександр Александров, один із затриманих українськими силовиками російський спецпризначенеців із ГРУ, в травні 2015 підтвердив, що він – кадровий російський військовий. У понеділок, під час першого засідання по суті справи у Голосіївському районному суді Києва, риторика змінилась. Тепер захисники росіян стверджують: під час першого інтерв’ю вони були у стресовій ситуації, а самі військові від обвинувачень відмовились.

Прокурори висунули обом росіянам однакові обвинувачення: у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя.

«Перебуваючи на окупованій території, а саме у Луганській області, у період з 26 березня по 16 травня 2015 року Єрофеєв та Александров, діючи умисно, з попередньою змовою між собою, з метою сприяння діяльності терористичній організації «ЛНР» виконували завдання командувача Генштабу Російської Федерації Валерія Герасимова щодо ведення бойових дій, здійснення розвідувальної і диверсійної діяльності проти підрозділів українських військових формувань на території України», – зачитав у залі суду прокурор відділу Головної військової прокуратури Олександр Климович.

Захисники обвинувачених не погодились на скорочену версію обвинувачення від прокуратури. На думку захисника Олександра Александрова, текст звинувачення дублюється, хоча мова йде про різні статті Кримінального кодексу, які інкримінують Александрову та Єрофеєву. Зокрема, це частина 3 статті 258 Кримінального кодексу України. Найсуворіше покарання за цією статтею – довічне ув’язнення, як повідомив раніше прокурор Олександр Климович.

«Їх фактично взяли у полон» – адвокат

І Олександр Александров, і Євген Єрофеєв заявили – вони не погоджуються з тим, у чому їх обвинувачують. Водночас адвокати росіян стверджують: зізнання у тому, що вони – військові ГРУ генштабу Російської Федерації під час інтерв’ю одразу після затримання, не можуть сприйматися судом як доказ, бо були порушені їхні права.

«Перше інтерв’ю вони давали в умовах негайного затримання і перебування у стані поранених. Ми не можемо говорити про будь-які свідчення, отримані без захисника, консула або іншої особи, яка може забезпечити нагляд і відсутність стороннього впливу», – каже адвокат Александрова Юрій Грабовський.

Захисниця обвинуваченого Єрофеєва Оксана Соколовська також наполягає на тому, що затримали росіян з порушеннями. Саме тому у залі суду внесли клопотання про визнання їхніх підзахисних військовополоненими на підставі того, що вони служили у так званій «народній міліції ЛНР».

«Вони – військовополонені. І в момент затримання їх мала такими визнати влада України. Не важливо, що на момент затримання Росія вже не визнає їх як військовослужбовців РФ, вони все одно були військовослужбовцями – в «ЛНР». Тому їх фактично взяли у полон, у них стріляли, вони отримали тяжкі тілесні ушкодження, але чомусь ніхто не відкрив кримінального провадження з цієї справи, не проводив експертизи» – сказала Соколовська.

Позиція суду і прокуратури щодо цього клопотання збіглася: і головуючий суддя Микола Дідик, і прокурор Руслан Кравченко наполягли на тому, що зміна статусу – не предмет розгляду судового розслідування.

«Це окупанти і терористи» – потерпілий

Показань свідків, документів та речових доказів достатньо для того, щоб у більшості пунктів обвинувачення було прийняте виправдувальне рішення, каже завідуючий консульським відділом посольства Російської Федерації Олексій Грубий. Водночас він сумнівається, що у цій справі головуватиме суд, а не «якісь інші аспекти».

Один з потерпілих у справі – поранений у бою з російськими військовими боєць «Айдару» Богдан Гаркуша. Він один зі трьох «айдарівців», які отримали ушкодження в день затримання Єрофеєва та Александрова 16 травня.

«Вони виконували своє бойове завдання, прийшли зі зброєю в Україну. Перетнули кордони України, атакували наші позиції, тому я вважаю їх винними. Ми їх захопили саме там. Це окупанти, терористи, які прийшли в Україну. Вони порушують її суверенітет та розгойдують цілісність», – вважає Богдан Гаркуша.

Слухання справи Александрова і Євгена Єрофеєва продовжиться 17 листопада.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

XS
SM
MD
LG