Доступність посилання

ТОП новини

Ярош залишається провідником «Правого сектору»? (Огляд преси)


Іншої рівнозначної фігури у «Правого сектора» немає

Експерт газети «Сегодня» вважає, що рішення Дмитра Яроша піти з посади провідника «Правого сектору» не є остаточним. Його заява лише відображення розбіжностей в організації. Щонайменше він залишиться неформальним лідером, адже іншої рівнозначної фігури у «Правого сектору» немає. Але якщо він піде взагалі, це означатиме початок кінця цієї організації. Що стосується розбіжностей, що призвели до таких заяв Яроша, то, як зазначає видання, йдеться про рівень опозиційності і використання радикальних методів боротьби з керівництвом країни.

Про перспективу призначених на кінець листопада виборів у Маріуполі пише газета «День». Видання наголошує, що необхідно покарати тих винних, хто зірвав вибори в жовтні, адже без відповідальності така ситуація може повторюватися й надалі. З іншого боку, зрив виборів у Маріуполі фактично не дав можливості прорватися до місцевих рад і в мерію представникам «Опоблоку», який очевидно домінує в регіоні. Газета нагадує, що на Донбасі за виборців боротися треба до виборів, а не під час їх проведення. Адже сходу України Київ досі не приділяє належної уваги, віддавши його на поталу місцевим «князькам». Про наслідки і можливі результати місцевих виборів на сході країни «День» розповідає в статті «Я – Донбас, і я – Україна».

Тижневик «Країна» пише, що на часі скасувати в Україні виборчий бар’єр. Держава потребує суттєвого оновлення еліт і притоку свіжих ідей. Натомість бар’єр гарантує потрапляння до Верховної Ради лише тим політичним проектам, які розпоряджаються величезними ресурсами олігархів. Також суспільство краще орієнтувалося б серед кандидатів у президенти, якби кожен із них заявляв, кого пропонуватиме на посади генерального прокурора, голови Служби безпеки, міністрів оборони та закордонних справ, переконує експерт тижневика.

У цьому ж числі експерти газети «День» наголошують, що самовиживання регіонів є одним із найефективніших інструментів піднесення економіки країни. Однак децентралізація повинна мати не так адміністративно-політичний, як політико-економічний характер. В Україні вже неможливо провести реформи згори. Єдиний шлях – це реформи знизу, з регіонів. «Економічна децентралізація, посилення прав місцевої влади і її перетворення на агентів реформ – це шлях, який змінить не лише економіку, а й дизайн державності України», – переконує газета.

Газета «День» розмірковує – чи вдасться Росії «розлучити» Україну з МВФ? Видання інформує, що Росія вивчає можливості блокування подальшого кредитування України Міжнародним валютним фондом у разі дефолту Києва за боргом перед Москвою. Однак, як переконує експерт газети, розмови про можливий зрив Росією надання кредиту – інформаційна війна і залякування. МВФ – організація, яка керується складом акціонерів. Росія не є мажоритарним акціонером. Тому її вплив при ухваленні рішень Фондом – обмежений. До того ж МВФ змінює свої статутні установки, щоб уникнути такого сценарію. Всі розуміють, що, по суті, виданий Росії кредит – приватний, а не державний. Тому питання його повернення мало б вкладатися в рамки досягнутих домовленостей Лондонського клубу кредиторів, нагадує газета у статті «Кредитний трикутник».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG