Доступність посилання

ТОП новини

Стан здоров’я комбата Пушкаря, якого ГПУ підозрює в хабарництві, погіршився – адвокати


Володимир Пушкар, позивний «Туча», був звільнений під заставу Приморським райсудом Одеси
Володимир Пушкар, позивний «Туча», був звільнений під заставу Приморським райсудом Одеси

«У нас є докази про його причетність до особливо тяжких злочинів» – прокурор

Стан здоров’я командира одного з батальйонів 28-ої механізованої бригади ЗСУ Володимира Пушкаря, якого ГПУ підозрює в отриманні хабара за пропуск вантажівок на лінії розмежування на Донбасі, погіршився. Це стверджують адвокати комбата. За їхніми словами, даються взнаки бойові поранення, а також перенесений внаслідок кримінального переслідувана стрес. Не завершивши лікування в Одесі, офіцер перебуває у Києві та ходить на допити до Генпрокуратури. Йому загрожує до 12 років ув’язнення. Пушкар і його побратими звинувачення категорично відкидають. Натомість правоохоронці наполягають на тому, що розслідування дій комбата бригади є об’єктивним і їм вдалося зібрати достатньо доказів його причетності до особливо тяжких злочинів.

Командир 1-го батальйону 28-ої окремої механізованої бригади Збройних Сил України Володимир Пушкар із позивним «Туча» кілька днів ходить на допити до Генеральної прокуратури в Києві. Військового підозрюють в отриманні понад мільйона гривень за сприяння незаконному в’їзду 10 вантажівок на тимчасово окуповані території Донецької області. Цей факт, за даними слідства, мав місце у червні нинішнього року. Підозру комбату оголосили у вересні, після того як бригада вийшла із зони АТО. Сам Пушкар винним себе не визнає.

У вересні після кількох засідань у Приморському райсуді Одеси офіцера звільнили під заставу. 5 листопада квартиру «Тучі» обшукали, коли він лікувався в Одеському військовому госпіталі, розповідають адвокати. А потім прямо у відділенні медзакладу повідомили про виклик до Генпрокуратури. Там відбулися два допити. За твердженням адвокатів, стан здоров’я комбата погіршився – даються взнаки бойові поранення, а також перенесений внаслідок кримінального переслідування стрес. Крім цього захисниця підозрюваного Юлія Токаєва розповіла Радіо Свобода про тиск з боку прокурора.

Прокурор досить зухвало себе поводив та здійснював тиск на сторону захисту
Юлія Токаєва

«Прокурор і минулого разу, і цього разу досить зухвало себе поводив та здійснював тиск на сторону захисту. Наприклад, казав, якщо ми не будемо давати свідчень, то змінять запобіжний захід тощо», – розповіла Токаєва про останній допит військового.

Чергові допити Пушкаря призначили на наступний тиждень. За інформацією Юлії Токаєвої, подібні обвинувачення висунуті ще кільком бійцям. Адвокат стверджує, що головний військовий прокурор Анатолій Матіос зарано говорить про викриття злочинної групи.

Натомість сам Анатолій Матіос в ефірі Радіо Свобода наполягав, що у відомства є чіткі докази причетності комбата Володимира Пушкаря до особливо тяжких злочинів.

У нас є чітко зібрані докази, які свідчили про його причетність до особливо тяжких злочинів: незаконний перетин, сприяння у фінансуванні тероризму і отримання неправомірної вигоди
Анатолій Матіос

«У нас є чітко зібрані докази, які свідчили про його причетність до особливо тяжких злочинів: незаконний перетин, сприяння у фінансуванні тероризму і отримання неправомірної вигоди», – заявив військовий прокурор.

Також Анатолій Матіос оприлюднив 22 вересня цього року матеріал негласних розшукових слідчих дій, здійснених військовою контррозвідкою СБУ – телефонну розмову, яка має стати обґрунтуванням підозр, які оголосили Володимирові Пушкарю. Додаткової інформації у цій справі поки що не розголошують.

Деякі волонтери та бійці 28-ї бригади стали на захист комбата

Волонтер Оксана Алєксєєва, яка опікується 28-ю бригадою з липня минулого року, існування контрабанди у зоні АТО не заперечує. Проте переконує, що комбат «Туча» сам активно виступав проти будь-яких неправомірних дій військовослужбовців і через це нібито часто сварився з командуванням бригади. За припущенням волонтера, така кримінальна справа – зведення особистих рахунків.

Допити перенесли в Київ, щоб у людей не було можливості підтримати Пушкаря
Оксана Алєксєєва

В Одесі на акції підтримки Пушкаря кілька разів приходила велика кількість волонтерів та бійців, які воювали під його командуванням. «Зрозуміло, що надалі проводити якісь допити в Одесі було б важко, бо зібралася б велика кількість людей. Тому, я так думаю, це перенесли в Київ, щоб у людей не було можливості підтримати Пушкаря», – вважає Оксана Алєксєєва.

Натомість головний військовий прокурор Анатолій Матіос зазначав, що під час розслідування справи Пушкаря на співробітників прокуратури і суддів чинять шалений тиск. Зокрема, зауважив Анатолій Матіос, до півтисячі осіб у той день, коли в Одесі заарештовували комбата, штурмували Приморський райсуд. І це був справжній штурм. А міліція, яка повинна охороняти громадський порядок, не втручалася у ці події. Зрештою троє суддів взяли самовідвід через «страх перед судом Лінча». Як наголосив Анатолій Матіос, ніякі попередні заслуги героя війни не дають йому права вчиняти злочини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG