Доступність посилання

ТОП новини

Особливості українських прокурорів: маленька зарплата, великі можливості – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Прокуратура наглядає за додержанням законів, сама веде справу і підтримує обвинувачення в суді, тобто сама за собою наглядає, сама себе підтримує – спостерігається конфлікт інтересів»

Київ – Українська прокуратура має значно більше повноважень, аніж визначила їй Конституція. Це є головною причиною зловживань у відомстві, вважає народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак. В ефірі Радіо Свобода він розповів, чому нинішня прокуратура стала «продуктом попередньої системи» та чим від неї відрізнятиметься новостворена антикорупційна прокуратура.

– На Вашу думку, чи змінилися методи генпрокуратури в боротьбі з корупціонерами за останній час?

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Прокуратура все життя використовується в двох цілях: з метою тиску на політичних опонентів та на бізнесових конкурентів
Віктор Чумак

– Як у будь-якій інституції нашої держави серед прокурорів є і порядні люди, які дійсно живуть на зарплату і справді хочуть змінити ситуацію в самій прокуратурі. Але, на жаль, більшість з тих, хто зараз там працює, є продуктом тієї системи, яка вирощувалася попередні 23 роки. Ця система полягає у спільній безвідповідальності громадян і влади. Ми вимагали від влади бути чесною, проте самі такими не були. Більше того, прокуратура все життя використовується в двох цілях: з метою тиску на політичних опонентів та на бізнесових конкурентів – звідти й ішли ці методи. Тим більше, що прокуратура завжди мала достатньо серйозні повноваження, які були «корупційноємними». Це, зокрема, загальний нагляд, коли можна було відкривати справи, робити акти прокурорського реагування на будь-який, з точки зору прокуратури, незаконний вчинок. А з іншого боку, прокуратура має функцію досудового слідства: право порушувати кримінальне провадження, закривати кримінальне провадження, що теж потенційно може бути корупційним.

– То, можливо, прокуратуру слід обмежити у повноваженнях?

Це наслідок безконтрольності з боку громадян і безкарність влади

– Справа в тому, що це зазначав ще законодавець, який писав Конституцію у 1996 році. У перехідних положеннях було написано, що прокуратура виконуватиме ці функції до створення спеціального органу досудового слідства. За 20 років ми ці органи не створили, і зараз на підході створення Державного бюро розслідувань. Без сумніву, коли маєш такі повноваження, коли маєш можливості використовувати їх не тільки на користь держави, але і на свою власну, коли по суті маєш маленьку зарплату, але великі можливості – ти їх використовуєш. Це головна причина, чому у нас така прокуратура. А з іншого боку, це наслідок безконтрольності з боку громадян і безкарність влади.

– Якщо прокурори не будуть брати хабарів, це збільшить кількість кримінальних справ, це вплине на ефективність їх діяльності?

– Взагалі треба заборонити прокурорам починати або припиняти кримінальне провадження, бо це в нас записано в Конституції. І тоді прокурори просто не братимуть хабарі. Не треба задаватися питанням про збільшення чи зменшення, а треба розглядати – має прокуратура таке право чи ні. В більшості країн прокуратура просто наглядає за додержанням закону під час кримінальних проваджень і підтримує обвинувачення в суді, а в нас вона наглядає за додержанням законів, сама веде справу і підтримує обвинувачення в суді, тобто сама за собою наглядає, сама себе підтримує і сама веде справу – спостерігається постійний конфлікт інтересів. Це треба прибрати, тоді ми приберемо причини.

– Новостворювана антикорупційна прокуратура, яка займатиметься питаннями корупції, як Ви гадаєте, вона може піти тим самим шляхом, що і звичайна прокуратура? Адже спокуси великі, а система в корені не змінюється.

Є сподівання, що буде жорсткий контроль з боку суспільства, що нові методи і способи відбору людей на ці посади дадуть новий результат

– Тут є ризики інші. Спеціальна антикорупційна прокуратура створюється абсолютно на нових засадах: конкурентності, прозорості, підконтрольності. У нас ніколи не було рад громадського контролю. Більше того, ця антикорупційна прокуратура буде тісно працювати з Національним антикорупційним бюро, бо саме для нього вона буде й створена: для того, щоб можна було відкривати справи по високопосадовцях. Є сподівання, що буде жорсткий контроль з боку суспільства, що нові методи і способи відбору людей на ці посади дадуть новий результат. Без сумніву, у нас сподівання дуже великі, але гарантій ніхто не може дати, бо всі ми люди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG