Доступність посилання

ТОП новини

Крим – не Єгипет: порожня обіцянка Аксьонова


Шапкозакидальна обіцянка «перетворити Крим на новий Єгипет» – відрижка «совка»

(Рубрика «Точка зору»)

Після трагедії в небі над Синайським півостровом Сергій Аксьонов пообіцяв перетворити Крим на новий Єгипет для російських туристів. І справа навіть не в тому, що це – шапкозакидальна заява, а в тому, що вона, як і сам Аксьонов, – відрижка «совка».

За часів Російської імперії Крим ніхто не збирався перетворювати ні на Єгипет, ні на Туреччину. Імператорська сім'я та аристократія хотіли, щоб Ялта стала другою Ніццою: якщо ми вдивимося в дореволюційні фотографії курортного містечка, ще не спотворені кошмаром радянської забудови, ми дійсно побачимо схожість зі столицею французького Лазурного берега. Фокус у тому, що Ніцца тоді була... зимовим курортом: час масових літніх купань ще не настав, та й сьогодні Ніцца, незважаючи на свою переповненість у літні місяці, залишається центром розваг, а не місцем пляжного відпочинку. Засмагати більша частина відпочивальників воліє на пляжах неподалік, а в Ніццу приїжджає заради приголомшливої атмосфери, ресторанів, фестивалів, музеїв – коротше кажучи, Ніцца – це Ніцца, що тут розповідати. Але коли російська імператорська сім'я полюбила Ніццу, це було місце неспішних зимових прогулянок залитим сонцем морським узбережжям. І Ялта – теж. Про жодний літній масовий туризм в ті роки ніхто й не мріяв.

Сервіс на курортах Середземномор'я і Туреччини не порівняти з кримським або сочинським. Але хто міг це знати в радянські часи? А навіть якби й знав – що міг зробити з цим знанням?

Місцем масового туризму Південний берег Криму зробила влада більшовиків – та сама влада, яка закрила для своїх громадян двері в інший світ. Таким чином, для літнього відпочинку в жителів СРСР залишався не такий вже великий вибір. Крим, Кавказ, чорноморське узбережжя Грузії – і все це лише кілька місяців, навіть не три, а два з половиною. Курортний сезон у таких країнах, як Єгипет, триває набагато довше. Сервіс на курортах Середземномор'я і Туреччини не порівняти з кримським або сочинським. Але хто міг це знати в радянські часи? А навіть якби й знав – що міг зробити з цим знанням?

Крим – не Єгипет просто тому, що в Криму більшу частину року прохолодно і купатися можна лише кілька тижнів, а в Єгипті – тепло і купатися можна практично цілий рік. Саме тому Крим ніколи не зможе конкурувати ні з Єгиптом, ні з Туреччиною, ні з іншими зонами масового морського туризму. Тому що, коли він став такою зоною, це сталося не від хорошого життя.

У Криму завжди будуть переваги, яких ні в якого іншого місця на землі немає. Приголомшливе повітря Південного берега. Чудові краєвиди. Можливість гірських прогулянок. Історичні маршрути – Судацька фортеця чудово вписується в європейське намисто генуезьких і венеціанських укріплень, а пам'ятники Кримського ханства є невід'ємною частиною історії османського світу. Саме тому Крим – місце для індивідуального і лікувального туризму. Індивідуального. Ніяк не масового.

Усі ці спонсоровані державою поїздки бюджетників у кримські санаторії закінчиться дуже швидко, разом із грошима путінської Росії

Все те, що відбувається зараз – всі ці спонсоровані державою поїздки бюджетників у кримські санаторії – закінчиться дуже швидко, разом із грошима путінської Росії. Тому що все це – справжнісінька пропагандистська показуха, нагадування про те, що «Кримнаш», і ми будемо їздити туди безкоштовно. На всьому цьому не заробиш – хіба що відтягнеш крах.

Для того, щоб кримські курорти вижили, необхідно думати про абсолютно новий підхід, залучати закордонні інвестиції, відкривати Крим світу.

Але для початку півострів необхідно звільнити від окупантів. Це перша умова його майбутнього розвитку.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії»

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG