Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» і «Самопоміч» закривають Україні дорогу в ЄС (огляд преси)


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Коли доходить до голосування, їхні містечкові та персональні інтереси беруть гору – «Газета по-українськи»

«Батьківщина» і «Самопоміч» закривають Україні дорогу в Європу» – у статті під таким заголовком «Газета по-українськи» нагадує, що більшість народних депутатів були обрані через їхню прихильність до євроінтеграції і вступу до НАТО. Вони позиціонували себе борцями з корупцією. Але коли доходить до голосування, містечкові та персональні інтереси беруть гору, стверджує видання. Так, «Самопоміч» не голосувала за поправку до Трудового кодексу через її лідера – львівського мера Андрія Садового. Він боявся, що коли його фракція проголосує за цей закон, то «свободівці» це використають проти нього під час другого туру виборів у Львові. Так само – з «Батьківщиною», яка не голосує, бо не проходить її закон про зниження ренти на газ. Ці люди через меркантильні інтереси можуть закрити Україні дорогу в Європу. Тому закономірно може виникнути питання дострокових парламентських виборів наступної осені, наголошує «Газета по-українськи».

Українські військові в зоні АТО нарешті отримали наказ керівництва держави відкривати вогонь на ураження в умовах, коли вони є об’єктом нападу. Однак, як цитує президента Порошенка газета «Україна молода», відкриття вогню у відповідь є лише оборонними діями і Україна продовжує «неухильно виконувати домовленості задля встановлення миру». Завдяки цьому наказу, як зазначає видання, бойовики знову несуть втрати при спробі перевірити оборонні позиції української армії на міцність. А тим часом, як повідомили газетярам у штабі АТО, Кремль готує масштабну провокацію проти України для виходу з мінського переговорного процесу та дискредитації Києва.

У цьому ж числі газета «Україна молода» пише, що попереду – головний київський двобій цього року – вихід на ринг претендентів на мерське крісло Віталія Кличка та Борислава Берези. Довгий підрахунок голосів навів на підозри, що суперника Кличку «підбирають» штучним чином, відсіюючи Омельченка, Бондаренка та Гусовського і зупиняючи вибір на Березі як на найменш перспективному кандидатові. Можливо, як припускає видання, подібні побоювання й не мали б під собою ґрунту, просто після 2004 року українці навчені більше вірити екзит-полам, аніж підрахункам ЦВК. А опитування на виході з дільниць відвели Бориславу Березі «почесне» п’яте місце, і аж ніяк не друге. Докладніше з прогнозами – хто переможе у другому турі київських виборів і до чого це приведе, «Україна молода» знайомить в статті «Між планом «Б» і планом «В».

Проблем з організацією голосування у неділю не буде, запевнили «Газету по-українськи» в Комітеті виборців. Буде лише по два кандидати. Тому на дільницях черг не буде, а під час підрахунку бюлетенів – конфліктів. Видання пише, що основні кандидати ведуть кампанії мляво і не яскраво. Ставку роблять на підкуп – прямий і непрямий. Найбільше проблем буде у Дніпропетровську, Білій Церкві та Ужгороді, прогнозує газета.

«США абсолютно віддані підтримці українського народу», – переконує в газеті «День» посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Він наголошує, що головне сьогодні не дозволити Росії переписати історію України. Те, що з березня минулого року відбувається у Криму і на Донбасі, це маніпуляція істини, коли Росія перетворила інформацію на зброю і використовувала її, намагаючись спотворити українську історію. Кремль створив вигадану розповідь про сепаратизм на Донбасі та пригноблення російськомовного населення в Україні. Тому цей феномен та історія Голодомору є найтрагічнішими сторінками в історії сучасної Європи, наголошує Джеффрі Пайєтт в газеті «День».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG