Доступність посилання

ТОП новини

Рушій економічних реформ в Україні не уряд, а Захід – експерт


Міністри фінансів США та України Джейкоб Лью і Наталія Яресько під час однієї з попередніх зустрічей
Міністри фінансів США та України Джейкоб Лью і Наталія Яресько під час однієї з попередніх зустрічей

«Українські уряди не хочуть самостійно здійснювати реформи, за винятком окремих міністерств»

Київ – Прикро, що в України продовжує зростати державний борг. Однак тільки завдяки допомозі Заходу держава має шанс на справжні економічні реформи. Це констатували Радіо Свобода експерти напередодні візиту до Києва міністра фінансів США. Він прибуде для переговорів щодо надання Україні додаткових кредитних гарантій. На думку фахівців, українські уряди міняються, але реформи без спонукання Заходу здійснювати не хочуть. Натомість урядовці запевняють, що роблять все можливе для успішних економічних перетворень.

Рушій економічних реформ в Україні не уряд, а Захід – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр фінансів США Джейкоб Лью не вперше цього року прибуває до Києва для переговорів щодо умов надання Україні додаткових кредитних гарантій. Під час попереднього візиту в січні, США та Україна погодили декларацію про відповідну співпрацю. Документ підписали Джейкоб Лью і його українська колега Наталія Яресько. Як і інші українські керівники, вона дякує уряду США.

Уряд Сполучених Штатів надає Україні кредитні гарантії. Це дозволить Україні більш активно впроваджувати вже розпочаті реформи
Наталія Яресько

«Уряд Сполучених Штатів Америки надає Україні кредитні гарантії в обсязі двох мільярдів доларів. Це дозволить Україні більш активно впроваджувати вже розпочаті реформи. Ми дякуємо уряду США за підтримку України. В особливо такий непростий для нас час», – наголосила Наталія Яресько.

Український уряд продовжує рухатися вперед за своєю амбітною програмою реформ і ці зусилля потребують підтримки міжнародного співтовариства
Джейкоб Лью

Захід надає Україні кредити саме за умови реального втілення реформ, підкреслював Джейкоб Лью. Яким би складним не був час для України (а Росія не змінює своєї політики стосовно неї), успіхи в економічних перетвореннях, боротьбі з корупцією є дуже важливими.

«Український уряд продовжує рухатися вперед за своєю амбітною програмою реформ і ці зусилля потребують підтримки міжнародного співтовариства. Як частина цих міжнародних зусиль із надання допомоги, уряд Сполучених Штатів домовився досягти угоди про кредитні гарантії України за умови, що Україна продовжуватиме свою програму реформ», – заявив тоді Джейкоб Лью.

Олександра Бетлій
Олександра Бетлій

На жаль, уряди в Україні міняються, але економічна політика незмінна. Тобто уряди не хочуть самостійно здійснювати реформи, за винятком окремих міністерств. Тому рушієм перетворень є Захід, констатувала Радіо Свобода економіст Олександра Бетлій.

Звичайно, не дуже добре, що в нас зростає державний борг. Але це спонукає уряд України рухатися і здійснювати реформи
Олександра Бетлій

«З року в рік МВФ виступає каталізатором реформ в Україні. Допомагають Україні і Сполучені Штати, і Євросоюз. Тобто, будь-яка допомога збоку надається під певні умови. Причому ці умови зазвичай є дуже корисними для України. Тому, звичайно, не дуже добре, що в нас зростає державний борг. Але, з іншого боку, це спонукає уряд України рухатися і здійснювати реформи», – вважає Олександра Бетлій.

«Всюди – у всіх секторах економіки, за всіма напрямками – у нас падіння»

Андрій Новак
Андрій Новак

Інший економічний експерт Андрій Новак зауважив Радіо Свобода, що Захід у будь-якому разі підтримуватиме Україну, за будь-якого здійснення реформ. Адже, за словами експерта, Україна є стіною, яка зупиняє російську агресію на шляху до Європи. Інше питання – масштаб підтримки. Щоб розраховувати на більші кредити та інвестиції з боку Заходу, Київ мусить показати бодай якийсь позитивний результат в економічній сфері. Наразі, стверджує економіст, похвалитися нічим.

«Всюди – у всіх секторах економіки, за всіма напрямками – у нас падіння. Різниця тільки у темпах падіння», – вважає Андрій Новак.

Натомість українські урядовці запевняють, що роблять все можливе для успішних економічних реформ і позитивні результати є. Зокрема, Міністерство економічного розвитку і торгівлі очікує зростання ВВП України внаслідок досягнення макрофінансової стабілізації вже в цьому кварталі нинішнього року. Про це заявляв міністр Айварас Абромавичус.

Напередодні нинішнього візиту до Києва міністр фінансів США Джейкоб Лью закликав Росію переглянути свою позицію стосовно «боргу Януковича». Про це Джейкоб Лью заявив радіо BBC.

У розпал Майдану, тодішній президент України домовився із російським колегою Володимиром Путіним, що Москва надасть Києву кредит на 15 мільярдів доларів шляхом розміщення українських цінних паперів. Облігації на суму 3 мільярди доларів розмістили на фондовій біржі і їх викупила Росія. Янукович втік до тієї ж Росії, а Кремль вимагає виплати боргу, погрожуючи судом і не погоджуючись на реструктуризацію.

Міністр фінансів США зауважив, що врегулювання суперечки за цими паперами важливе для відновлення платоспроможності України. А Росія отримає можливість повернути свої гроші.

Наразі Москва вивчає можливості для блокування подальшого кредитування Міжнародним валютним фондом України в разі дефолту за цими паперами.

Деякі фахівці зазначили Радіо Свобода, що далі погроз та піару в цьому питанні Кремль піти не може. А інші спеціалісти вважають, що певні важелі вплинути на співпрацю МВФ і України Росія має. І варто виплатити взяту Януковичем позику.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG