Доступність посилання

ТОП новини

Нова російська суперзброя: витік, злив чи деза?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Російські прокремлівські телеканали пустили в ефір зображення документа про нову таємну ядерну зброю

Два провідні російські прокремлівські телеканали пустили цього тижня в ефір зображення документа про нову таємну ядерну зброю, яку вочевидь розробляє Росія: атомну суперторпеду, що має перетворювати чужі береги на «зони широкого радіоактивного забруднення». Кремль заявив, що таємні дані показали помилково. Та цей показ підозріло добре вписується в нарощування войовничої російської риторики посеред напружених відносин Москви з Заходом.

Нова російська суперзброя: витік, злив чи деза?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У вечірніх випусках новин 10 листопада державний «Перший» телеканал і прокремлівський «НТВ» на кілька секунд показали в кадрі з наради президента Володимира Путіна з чільними військовими таємний документ: план і пояснення про нікому досі невідому «океанську багатоцільову систему «Статус-6». Документ у руках одного з генералів показали так чітко, що на стопкадрі неважко прочитати її призначення: «Ураження важливих об’єктів економіки противника поблизу узбережжя і заподіяння гарантованої неприйнятної шкоди території країни шляхом створення зон широкого радіоактивного забруднення, непридатних для здійснення в цих зонах військової, господарсько-економічної та іншої діяльності протягом тривалого часу».

Цей планований «самохідний підводний апарат» з атомною силовою установкою, як мовилося в документі, повинен мати глибину руху до 1000 метрів, швидкість до 185 кілометрів на годину і далекосяжність до 10 тисяч кілометрів та запускатися з двох типів російських підводних човнів. Створити й випробувати систему мали б до 2020 року.

Росія вживе необхідних заходів у відповідь для зміцнення потенціалу стратегічних ядерних сил
Володимир Путін

А сам Путін у цей час читав свою доповідь про плани переозброєння російських військ: «Ми не раз говорили, що Росія вживе необхідних заходів у відповідь для зміцнення потенціалу стратегічних ядерних сил…»

Наступного ж дня речник Кремля Дмитро Песков заявив, що таємний документ потрапив в об’єктив помилково й через те ці відеозаписи були видалені з сайтів телеканалів.

І от після цих слів Пескова й помітили «помилку» в усьому світі: адже до виступу речника на цей кадр звернули увагу лише кілька блогерів, які встигли зберегти відеозаписи телерепортажів із тим документом.

Тому в оглядачів виникають сумніви: а чи дійсно його показали помилково? Адже залякування «потенційного противника» майбутньою новою суперзброєю так добре вписується в нинішню риторику Кремля й його пропагандистів.

Помилка чи свідомий крок? А чи просто деза?

Один із них, телеведучий і керівник державного агентства «Росія сьогодні» Дмитро Кисельов, іще минулого року прославився словами: «Росія – єдина країна у світі, що реально здатна перетворити США на радіоактивний попіл». Нинішнє завдання «Статусу-6» повторює їх дуже близько…

Російський військовий аналітик Павло Фельгенгауер вважає, що оприлюднення таємного плану могло бути свідомим. Адже, каже він, якщо невідомо, що така зброя існує, то вона не може бути засобом стримування.

А керівник проекту «Стратегічне ядерне озброєння Росії», дослідник Центру міжнародної безпеки і співпраці Стенфордського університету у США Павло Подвиг не певен, чи був показ таємного плану на російському телебаченні справді помилкою, чи свідомим пропагандистським ходом. Він більше схильний думати про помилку, враховуючи, що з офіційних сайтів відеозаписи швидко прибрали.

До того ж, пригадав він, у США кілька місяців тому вже повідомляли, що мають інформацію про плани Росії створити «безпілотний підводний човен», якому Пентагон дав умовну назву «Каньйон». Назва інша, але загальне змалювання проекту дуже схоже, пише дослідник. Тож, припускає він, Москва, ймовірно, не особливо переймалася нинішнім викриттям, знаючи, що у США про проект уже дещо знають, хоча й вирішила, що зайвих деталей усе одно розповідати не варто.

Але висловлюється врешті і ще одна версія: що цей «таємний документ», який ніби помилково показали на телебаченні, може бути і просто дезінформацією – якою так добре вміє займатися Кремль.

Над матеріалом працювали: Tony Wesolowsky, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG