Доступність посилання

ТОП новини

Організатора підкупу виборців оголошено в міжнародний розшук


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Ростислав Білик працював в Чернівецькому університеті і раніше балотувався від Партії регіонів

Про можливі провокації, у тому числі інспіровані проросійськими кандидатами у мери, які пройшли до другого туру місцевих виборів, говорять в МВС. Водночас у відомстві повідомляють, що за громадським порядком у день голосування пильнуватимуть понад 30 тисяч правоохоронців. Нині ж розслідують порушення законів під час першого туру – одного підозрюваного оголосили в міжнародний розшук, ще трьох вже засудили. А громадські спостерігачі нагадують , що з початку виборчої кампанії зафіксували кілька сотень випадків підкупу виборців – не лише грошима, а й навіть знижками на продукти.

15 листопада під час другого туру місцевих виборів правоохоронці припускають загострення оперативної обстановки у великих містах, де кандидати на посаду міського голови набрали більш-менш однакові відсотки голосів виборців. За словами радника міністра внутрішніх справ Івана Стойка, в другому турі обирати міського голову будуть фактично усі великі міста України окрім Одеси, Тернополя та Харкова.

Іван Стойко
Іван Стойко

«В першу чергу це Дніпропетровськ, під час засідання Кабміну особливу увагу на нього звертав і міністр. Там можливі дуже потужні кандидати і великі махінації, вже в першому турі там відбувалися події, які зараз розслідують оперативно слідчі групи цього міста», – наголосив Стойко. Кандидати на посаду міського голови Дніпропетровська набрали близько 38% і 36%. Схожа ситуація у Луцьку – 39% і 34%, у Житомирі – 27% і 25%, в Івано-Франківську – 27% і 23% і ще кількох містах.

За виборчим процесом у неділю слідкуватимуть 31 тисяч 600 правоохоронців і 5 тисяч 800 активістів громадських організацій, що, звісно, набагато менше, ніж під час першого туру – тоді за виборчим процесом спостерігало 75 тисяч міліціонерів і 30 тисяч громадських активістів. До завершення виборів правоохоронці обіцяють працювати цілодобово.

В МВС говорять, що зробили певні висновки щодо своєї роботи під час першого туру виборів і демонструють показники зафіксованих правопорушень. Із 5 вересня по 12 листопада правоохоронці отримали 7 538 повідомлень про порушення під час проведення виборчої кампанії. Більшість із них, близько п’яти тисяч, списали, але за 539 із них розпочато розслідування. Поліція також склала 148 протоколів про адміністративні порушення, передала 12 кримінальних проваджень Службі безпеки України, а сама розслідує ще 14. По одному з них вже є вирок суду.

Оголошено в розшук викладача Чернівецького університету. Він задіював студентів. Зараз втік за межі України і його оголошено в розшук через Інтерпол
Іван Стойко

«В одному з кримінальних проваджень у Чернівецькій області за статтею 160 Кримінального кодексу оголошено в розшук правопорушника – викладача Чернівецького університету. Він задіював студентів. Зараз втік за межі України і його оголошено в розшук через Інтерпол. До суду направлено 11 кримінальних проваджень, один вирок уже винесено», – повідомив Стойко. Вирок отримали три студенти – три роки позбавлення волі із випробуванням на один рік.

Схеми і методи підкупу ми знали з 2010 року – «Опора»

За інформацією громадянської мережі «Опора», фактів підкупу по всій країні було зафіксовано більше ніж три сотні – як грошового, так і шляхом надання товарів чи послуг за заниженими цінами. Координатор виборчих і парламентських програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська говорить, що методики підкупу були загальновідомі й раніше.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«Щодо Чернівців – і учасники, і організатори підкупу нашими спостерігачами фіксувалися з 2010 року. В 2012 році схожа схема використовувалася у тому ж університеті, і в тому ж гуртожитку. Єдине, що не фотографували бюлетені, а використовували червоні ручки», – розповіла Айвазовська.

Як розповів в ефірі Радіо Свобода координатор «Опори» в Чернівецькій області Тарас Прокоп, цього разу вирок отримали не прості студенти, а організатори підкупу – кожен з них відповідав за цілі групи юнаків і дівчат, які продавали свої голоси. Подібні підкупи були й раніше – в 2010 і 2012 роках.

Ми всього за годину виявили п’ять випадків фотографування бюлетенів
Тарас Прокоп

«В 2010 році під час місцевих виборів той самий кандидат балотувався від Партії регіонів. Цього разу, перебуваючи на дільниці, ми всього за годину виявили п’ять випадків фотографування бюлетенів», – наголосив Прокоп.

Затримані студенти розповіли, що Ростислав Білик, кандидат в міську раду від партії «Рідне місто», пропонував їм від 300 до 450 гривень. Він і є викладачем Чернівецького університету, якого оголошено в розшук, говорить координатор «Опори».

Три людини, яких притягнуто до відповідальності – це люди, які організовували скупку голосів в гуртожитку
Тарас Прокоп

«Але ці три людини, яких притягнуто до відповідальності, це є не безпосередні виконавці, які просто продали свій голос. Це люди, які організовували скупку голосів в гуртожитку. За нашою інформацією, це були навіть не десятки, а сотні людей в цьому гуртожитку», – заявив Прокоп.

Прикрим, на думку активіста, є той факт, що наразі партія «Рідне місто» намагається показати себе жертвою. «Це їх політична технологія, тому що їхній кандидат цієї неділі бере участь у другому турі виборів на посаду міського голови», – заявив Прокоп.

Ольга Айвазовська також наголосила, що другий тур вибрів пройде в деяких регіонах-рекордсменах за кількістю порушень, зафіксованих у першому турі голосування, 25 жовтня. Йдеться, знову ж таки, про Дніпропетровськ і про Житомир. Від інших лідерів за кількістю порушень або не чекають сюрпризів, або там не буде другого туру – серед них Одеська область, Київ, Черкаси, Чернівці та інші.

Координатор «Опори» відзначила оперативну роботу правоохоронців і нагадала, що кількість судових вироків і якість кримінальних проваджень після парламентських виборів 2014 року були незадовільними.

Підкуп є величезною і глобальною проблемою цих виборів
Ольга Айвазовська

«Ми тоді відверто сказали міністру, що 14 вироків за таку масштабну кампанію, лише два з яких стосуються підкупу і обоє відбулися штрафом – це несерйозно. Підкуп є величезною і глобальною проблемою цих виборів», – заявила Айвазовська.

За її словами, на місцевих виборах спостерігачі «Опори» стали більш активними – пишуть заяви, збирають докази і виступають свідками, викликають правоохоронців. Таким чином гарантується якісне забезпечення органів слідства матеріалами для проваджень і судів – для вироку. Раніше «Опора» сподівалася лише на правоохоронців, визнала Айвазовська.

Деякі кандидати працюють на агресора – МВС

Ще один радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк звернувся до кількох кандидатів в міські голови, зокрема до Олександра Вілкула, і заявив, що вони за вказівкою Кремля можуть спробувати дестабілізувати політичну ситуацію в Україні.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

«Такі спроби не виключені в місті Дніпропетровськ, про Вілкула я вже говорив. У Миколаєві, де балотується такий собі Дятлов. Мені розказали, що ця людина досить активно закликала до певних процесів і дуже багато розповідала щодо нашого Майдану гідності. Попереджаємо!» – заявив Шкіряк. Також він попередив ужгородського кандидата Богдана Андрєєва, Володимира Буряка із Запоріжжя, Анатолія Вершину з Павлограда і деяких інших кандидатів. На його думку, ці кандидати представляють не проукраїнські політичні сили, а підтримують агресора.

Робити такі різкі заяви щодо виборів держслужбовця примушує ненормальна ситуація із деякими кандидатами, вважає політолог Сергій Таран. Путін дійсно може використати ці вибори для дестабілізації, погодився із Шкіряком політолог.

Сергій Таран
Сергій Таран
Цей режим стояв біля витоків сьогоднішнього збройного конфлікту на сході України
Сергій Таран

«Звичайно, якби йшла мова про ординарну політичну боротьбу між різними партіями, напевно чиновник не міг би коментувати в такому контексті. Але в нас фактично стан війни, і в такий ситуації, якщо зважувати етику і небезпеку для держави, треба обирати питання безпеки, які мають стати пріоритетними», – заявив Таран.

На його думку, участь у виборах кандидатів і політичних сил, пов’язаних із попереднім режимом, є незрозумілою. «І саме ця незрозумілість змушує чиновників робити такі заяви. Цей режим стояв біля витоків сьогоднішнього збройного конфлікту на сході України», – наголосив Таран.

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Проте політолог Віктор Небоженко вважає, що радник міністра внутрішніх справ не мав би робити такі заяви.

Ми усі розуміємо, що Вілкул орієнтований на Москву, але в МВС завжди є тисячі можливостей знайти правові механізми впливу, а не намагатися пропагандою залякати виборців
Віктор Небоженко

«Це просто політична демагогія. Проблема Шкіряка у тому, що він намагається наздогнати за гострою некомпетентністю висловів Антона Геращенка, іншого радника міністра внутрішніх справ. Звісно, ми усі розуміємо, що Вілкул орієнтований на Москву, але в МВС завжди є тисячі можливостей знайти правові механізми впливу, а не намагатися пропагандою залякати виборців», – заявив Віктор Небоженко.

Політолог також заявив, що МВС має займатися господарчою діяльністю міських голів, які можливо виграють вибори за підтримки «Опозиційного блоку», а не їхніми політичними поглядами – це ближче до функцій Міністерства внутрішніх справ.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до прес-служби «Опозиційного блоку» і Олександра Вілкула, але не отримали від них коментарів.

Про порушення, які були зафіксовані на місцевих виборах в Україні та які можуть набути масового характеру під час голосування у другому турі, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Організатора підкупу виборців оголошено в міжнародний розшук 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Організатора підкупу виборців оголошено в міжнародний розшук 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

XS
SM
MD
LG