Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Садовий втретє стає міським головою Львова


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

За попередніми підрахунками, Андрій Садовий набрав понад 61% голосів виборців, Руслан Кошулинський – понад 37%

Львів – У другому турі виборів міського голови Львова переміг чинний мер Андрій Садовий. Після обробки міською територіальною виборчою комісією 98% протоколів, за Андрія Садового проголосували понад 61%, за Руслана Кошулинського – понад 37%. Недійсними визнані 2% бюлетенів. Явка виборців становить близько 39%.

Андрій Садовий втретє стає міським головою Львова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На виборчих дільницях Львова упродовж дня голосування було спокійно і малолюдно, у скриньках лежали по кілька бюлетенів. Більшість львів’ян не взяли участі у голосуванні, пояснюючи тим, що не бачать гідних кандидатів, а хтось проігнорував, вважаючи, що його голос нічого не вирішить. Однак однією із причин невисокої явки виборців є ще й те, що кандидати не достукались до виборців, особливо до молоді, нічого не зробили, щоб заохотити саме молодих львів’ян прийти на дільниці.

Андрій Садовий
Андрій Садовий

Чинний міський голова Андрій Садовий зауважив, що на явку виборців вплинула і заява міністра Арсена Авакова, що у великих містах, зокрема й у Львові, можливі теракти.

Ми хвилюємось за правильність підрахунку, бо були розмови зірвати ці вибори, зробити масові фальсифікації
Андрій Садовий

Гречку чи інші продукти виборцям не роздавали, а ось члени дільничних комісій від партії «Самопоміч» отримали воду і печиво. Такої турботливості про членів ДВК не було під час першого туру голосування.

«Ми хвилюємось за правильність підрахунку, бо були розмови зірвати ці вибори, зробити масові фальсифікації. Ми розуміли, що членам ДВК не було часу вийти, ми навіть встановили на дільницях камери, які ми позичили, щоб захистити вибір львів’ян», – наголосив Андрій Садовий.

«Солідарність» і «Самопоміч» разом?

За два дні до виборів «Блок Петра Порошенка» підтримав на виборах міського голови кандидатуру Андрія Садового. Це стало певною несподіванкою, адже відоме протистояння у парламенті між фракціями «Самопоміч» і «Солідарність», зокрема у питанні Конституційної реформи, надання особливого статусу Донбасу, відставки генерального прокурора. Президент Петро Порошенко заявляв, що є запитання до Андрія Садового щодо зловживань під час підготовки і проведення «Євро-2012».

Які обіцянки дав Андрій Садовий Петрові Порошенку за підтримку на виборах? Андрій Садовий відповів Радіо Свобода: «Для мене це була несподіванка, що вони мене підтримують. Я не обіцяю того, що не можу виконати. Казав, що працюватимемо всі разом у міській раді».

За словами Андрія Садового, жодних перемовин із новообраним депутатським складом він не проводив. Міська рада суттєво змінилась, жодна політична сила не матиме більшості, а тому, як прогнозують експерти, домовленості між депутатами будуть ситуативними. Тому дуже важливим, на думку експертів, є контроль з боку громади.

Партія Андрія Садового «Самопоміч» отримала 24 депутатські мандати, БПП «Солідарність» – 10, ВО «Свобода» – 8, «Громадянська позиція» – 7, «Народний контроль» – 6, «УКРОП» – 5, Українська галицька партія – 4.

Руслан Кошулинський
Руслан Кошулинський

Тим часом інший кандидат на посаду міського голови Львова Руслан Кошулинський, який став депутатом Львівської облради, заявив Радіо Свобода, що він має намір продовжити військову службу, до завершення якої йому залишилось два місяці.

Сьогодні у Львові дискутують про те, чи варто було проводити другий тур виборів міських голів в Україні. Однак, як показує досвід Львова, це змусило команди кандидатів більше звернути увагу на проблеми громади, довелось більше спілкуватись із львів’янами. Бо на сьогодні відсутня відповідальність політиків перед виборцем.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG