Доступність посилання

ТОП новини

Після терактів у Парижі пожвавились політичні протистояння щодо мігрантів у ЄС


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Ми в жалобі разом з Францією, бо втекли сюди в пошуку миру й спокою» – сирійський біженець

Брюссель – Терористичні атаки в Парижі та сирійський паспорт, знайдений на тілі одного з джихадистів, додали напруги в складні європейські дискусії щодо міграції. Тим часом, як помірковані політичні лідери ЄС закликають не плутати терористів із біженцями, серед місцевих політиків-популістів лунають заклики припинити приймати біженців, перекрити кордони ЄС чи примусово висилати мігрантів за межі співдружності.

ЗАВАНТАЖИТИ

У Сирії те, що пережив Париж у п’ятницю 13-го, люди переживають щодня вже протягом 4 років, кажуть європейські очільники, зокрема міністри з питань міграції, закликаючи не створювати хибних ідей. Томас де Мезьєр міністр внутрішніх справ Німеччини зі свого боку застеріг не пов’язувати терористичні дії із мігрантською кризою, яку переживає Євросоюз.

Не плутайте справу міграції зі загрозою тероризму. Це треба дуже добре усвідомити. Будь-яке змішування, будь-яке з’єднання цих речей є вкрай небезпечним та дуже контрпродуктивним
Федеріка Моґеріні

«Не змішуйте й не плутайте справу міграції зі загрозою тероризму. Це треба дуже добре усвідомити. Будь-яке змішування, будь-яке з’єднання цих речей є вкрай небезпечним та дуже контрпродуктивним для нашої громадської думки та нашого континенту», – застерігає голова дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні.

Однак, підґрунтям для порявняння втікачів із зон конфлікту в Сирії чи Іраку стало те, що Белград і Афіни підтвердили: сирійський паспорт, знайдений на рештках терориста поблизу Stade de France у Парижі був при одному з мігрантів, що прибув 3 жовтня на грецький острів Лерос.

«Всі біженці не належать до «Ісламської держави», однак, вважати, що серед них немає жодного бійця цього терористичного угруповання, щонайменше наївно», – одразу заявив баварський політик-консерватор Маркус Сьодер.

Його польський колега Конрад Шиманський додав, що після того, що трапилося, його країна більше не має політичної можливості притримуватися європейських правил щодо розселення біженців. Тим часом, голландський політик-ісламофоб Ґерт Вілдерс прямо звернувся до своєї влади: «Пане прем’єр-міністре, я вас закликаю: закрийте кордони. І негайно».

У німецькому таборі біженців у селищі Еренкірхен, поблизу Фрайбурга, Радіо Свобода поспілкувалося із 43-річним Абделем Мурізом. Він – один із сотень тисяч втікачів із Сирії, де до жовтня мав свій копіювальний салон. Після одного з авіарейдів магазин був зруйнований, тож Муріз вирішив шукати кращої долі в ЄС.

Позаду двотижневі поневіряння, довгі піші переходи, пересування човном, потягом, перетин кордонів Греції, Сербії, Македонії, Угорщини – був готовий на все можливе, щоб втекти від нестабільності та небезпеки. Нині, після кривавих паризьких подій він знову з непевністю дивиться у майбутнє.

Ми всі почували великий сум, дивлячись на ті події, адже тут ніхто нікому зла не хоче
Абдель Муріз

«Майбутнє, моє та моєї родини, – тільки бог знає, яким воно буде, чи зможу я забрати їх сюди до Німеччини? А яким буде майбутнє моєї держави – спитайте у ваших президентів, у європейських урядів… Якщо вони знають, то нехай скажуть і мені. Попереду – темрява. Додайте ще й те, що трапилося у Парижі. Мені, моїм друзям надзвичайно шкода, що таке горе трапилося. Ми всі приїхали сюди в пошуках миру й свободи, але деякі терористи… Я впевнений, ці люди втратили розум. Та ще й в Парижі… Вони хочуть зашкодити місту краси та культури, зашкодити Європі. Всі мріють туди потрапити, зробити фото під Ейфелевою вежею. І хтось хоче це зруйнувати… Навіщо? Ми всі почували великий сум, дивлячись на ті події, адже тут ніхто нікому зла не хоче», – каже Абдель.

Наостанок, Абдель Муріз просить передати всім, що йому та іншим біженцям дорога та допомога й посмішки, які вони отримують від місцевих мешканців. «Сирійці – мирні люди. Ми хочемо жити у мирі та спокої, бажаємо цього кожному та дуже жалкуємо разом із Францією», – каже сирійський мігрант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG