Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб втаємничено створює спецпідрозділи? (Огляд преси)


Співпраця з натовцями триває, але про це активно не розголошують – Генштаб

Останнім часом почастішала критика кволого процесу співробітництва Генштабу України з НАТО. Йдеться, зокрема, про створення Сил спеціальних операцій, роль яких у нинішній війні – одна з важливіших. Саме такі підрозділи, як нагадує газета «День», використовував Путін для першого етапу окупації частини українських територій. Адже упродовж наступних трьох-п’яти років, поки в країні буде вакуум озброєнь стратегічного рівня, саме підрозділи спецпризначення можуть забезпечити стримування агресора. Утім, як переконують у Генштабі, співпраця з натовцями триває, але про це активно не розголошують, позаяк «створення Сил спеціальних операцій має бути утаємничено». Чи погоджуються з цим експерти газети, йдеться в статті «Генштаб України і НАТО: чи є контакт?»

У цьому ж числі «День» наголошує, що зараз Україні потрібні нові політичні лідери, але ніяк не нові кумири та вожді. Адже в українців є чимале бажання перекласти відповідальність на когось – то в Ющенка закохується суспільство, то в Тимошенко, то на хвилі розчарування обирає Януковича, то потім покладає надії на Порошенка. Варто нарешті усвідомити, що не буває доброго царя, хорошого гетьмана чи мудрого князя, наголошує видання. Українцям потрібно проводити глибинну децентралізацію, реформувати значну кількість повноважень президента, уряду та парламенту в частині місцевих справ та передавати владу людям, переконує газета.

Петро Порошенко передав у Верховну Раду чорновий варіант проекту закону про місцеві вибори на окупованому Донбасі. За грудень, як інформує газета «Сегодня», з нього повинні зробити «цукерку» і офіційно представити депутатам. Поспішають з розробкою документа через вимоги Заходу: там хочуть провести вибори на окупованих територіях вже навесні. Щоб таки заручитися лояльністю колег, і щоб зрушити питання з реінтеграції Донбасу на вигідних для України умовах, у владі придумали хід: не ухвалювати до виборів та амністії «Особливий статус Донбасу» поправкою до Конституції. І таким чином отримати чіткі гарантії від Росії і підтримуваних нею бойовиків, що вони виконають «Мінськ-2»: припинять вогонь, відведуть зброю і допустять на всю територію ОБСЄ. Інакше територію Донбасу, як і раніше, контролюватимуть тільки сепаратисти. Докладніше про це газета розповідає в статті «План Мореля» по-нашому: вибори, але без амністії».

Про недоцільність проведення достроковий парламентських виборів в Україні пише тижневик «Країна». Влада у такий спосіб не очиститься, і ці вибори нічого кардинально не змінять. У Верховну Раду зайде велика кількість популістів, які спекулюватимуть на нетерпінні народу і їх так само фінансуватимуть олігархи. Краще йти вперед із тим, що маємо зараз, головне, щоб у влади запрацював інстинкт самозбереження, наголошує тижневик.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG