Доступність посилання

ТОП новини

Через низьку явку новообраний мер Сум нелегітимний – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міському голові Сум доведеться боротись за прихильність сумчан і після виборів – експерт

Суми – У Сумах через низьку явку виборців експерти називають новообраного міського голову від «Батьківщини» Олександра Лисенка мером меншості. Сам Лисенко не реагує на подібні заяви, оскільки вважає, що низька явка у другому турі – це загальноукраїнська тенденція. Тим часом політсили, які пройшли до нової міськради Сум, проводять переговори щодо створення більшості. Експерти прогнозують монополію «Батьківщини» та радять сумчанам не чекати позитивних змін від новообраних депутатів та міського голови.

Через низьку явку новообраний мер нелегітимний – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Найбільшу кількість голосів виборців, 49752, набрав Лисенко Олександр Миколайович», – такі результати оголосили на підсумковому засіданні сумської виборчої комісії. Чинний мер від «Батьківщини» набрав майже 70% голосів, таким чином обійшовши свого суперника Анатолія Єпіфанова від «Волі народу».

«Мер легальний, але свою легітимність йому доведеться доводити»

Експерти одразу заговорили про те, що через явку у 30% новообраний міський голова буде нелегітимний. І що 70% голосів – не показник, оскільки обрала мера більшість від меншості.

Він законний мер, але його легітимність буде постійно піддаватися сумніву, що він мер меншості
Олександр Хоруженко

Політичний експерт Олександр Хоруженко впевнений: завойовувати прихильність громади, щоб стати мером усього міста, Лисенку доведеться і після виборів. «Він легальний мер, він законний мер, але його легітимність на довший період часу буде постійно піддаватися сумніву, в тому числі і депутатським складом, що він мер меншості, при чому домінуючої меншості», – говорить Олександр Хоруженко.

Олександр Лисенко
Олександр Лисенко

Переможець виборчих перегонів Олександр Лисенко подібні заяви не коментує. А щодо низької явки говорить, що порівняно з іншими містами, у Сумах з явкою все добре. «Така тенденція по всій країні, це не тільки наше місто. Але в нашому місті явка не найгірша, ніж по Україні», – сказав Олександр Лисенко.

До коаліції готові?

Тим часом усі 6 партій, які потрапили до нового складу Сумської міськради – «Батьківщина», «Солідарність», «За Україну!», «Самопоміч», «Опозиційний блок» та «Свобода» – висловили готовність до переговорів щодо створення коаліції. Перший номер партії «За Україну!» Андрій Крамченков говорить, що згоден співпрацювати майже з будь-якою політсилою.

«Потенційно з усіма, окрім Опозиційного блоку. А так всі інші більш-менш здатні до переговорів», – сказав Андрій Крамченков.

Небажання розділити коаліцію з «Опозиційним блоком» висловили і представники «Свободи», всі ж інші партії заявили, що співпрацюватимуть з усіма «демократичними силами», не конкретизуючи назви політсил. Про результати переговорів депутати поки мовчать.

«Післявиборчий дрейф» по фракціях ради – в кращих сумських традиціях

Дуже швидко люди, які обирались від одних політичних партій, починають дрейфувати в сторону політичної партії мера
Владислав Івченко

Журналіст і письменник Владислав Івченко говорить, жодної інтриги щодо майбутньої коаліції в новообраній раді немає. Адже для створення більшості «Батьківщині» з 18 мандатами достатньо лише ще 4 депутати. Івченко впевнений, що нові депутати не зрадять «сумським традиціям» – після виборів змінювати політсилу.

«Буде така монополія – «бютівський» мер і «бютівська» більшість. Досвід минулих скликань міськради показує, що дуже швидко люди, які обирались від одних політичних партій, починають дрейфувати в сторону політичної партії мера. За це вони отримують якісь посади в комунальних підприємствах. Дрейф буде такий самий», – говорить Владислав Івченко.

Сумчанам не варто чекати позитивних змін?

Івченко говорить, враховуючи попередні півтора року «мерства» Лисенка при наявності лояльної йому більшості в міськраді, чекати сумчанам від «нової-старої» влади нічого, хіба що – наступних виборів.

«Нічого не буде прийнято, нічого не буде вирішено, не буде якихось програм розроблено чи виконано. Просто будуть якось вирішуватись поточні проблеми. Будуть час від часу спалахувати кризи», – каже Владислав Івченко. Але є і промінь світла у цій темряві, каже Івченко, добре, що до міськради пройшли і нові молоді політики. Журналіст сподівається, що вони зможуть, якщо не чинити спротив, то хоча б викривати корупції та «договірняки».

На свою першу сесію новообрана Сумська міськрада збереться 20 листопада.

XS
SM
MD
LG