Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова в зоні АТО: чи покарають винних?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Відсутність правосуддя за утиски прав журналістів – одна з найбільших загроз свободі преси – правозахисник

Діяльність журналістів на сході України обмежується, повідомляють правозахисники. Окрім того, непоодинокі випадки нападів, побиття, незаконних арештів, тримання під вартою та навіть убивств журналістів. До того ж, за словами правозахисників, злочинці часто залишаються непокараними. Натомість у Генпрокуратурі та суді заявляють: розслідування таких справ проводиться і винних карають. Але у відповіді на запит надають інформацію лише про порушення справ за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ст. 171 ККУ).

Свобода слова в зоні АТО: чи покарають винних?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олег Мартиненко
Олег Мартиненко

Минулого року зафіксували мінімум 995 випадків порушення свободи слова, говорить керівник аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко. Це вдвічі перевищує показники 2013 року і втричі – показники 2012 року. За 8 місяців цього року зафіксували 95 випадків порушень свободи слова у тому числі убивство одного українського журналіста, 36 випадків побиття та нападів на журналістів, 48 перешкоджань законній професійній діяльності журналістів та 10 випадків цензури, зазначає Мартиненко.

За статистикою ЮНЕСКО, на сьогодні ефективно розслідують лише кожну 10 справу щодо нападів на журналістів в зоні конфліктів, пов’язаних з професійною діяльністю
Олег Мартиненко

«За статистикою ЮНЕСКО, на сьогодні ефективно розслідують лише кожну 10 справу щодо нападів на журналістів в зоні конфліктів, пов’язаних з професійною діяльністю. У нас статистика виглядає нічим не краще», – каже Мартиненко.

Він також додає, що відсутність правосуддя щодо таких злочинів визнається однією з найбільших загроз свободі преси.

«Мене не повідомляють, що там розслідують і як»

Анастасія Станко
Анастасія Станко

Журналістка Громадського телебачення Анастасія Станко минулого літа пробула у полоні сепаратистів три доби. Після полону пройшло вже більше року і наразі їй невідомо, як просувається розслідування злочину і чи просувається взагалі, сказала Станко у коментарі для Радіо Свобода.

Ось уже півроку чи й більше я навіть не знаю, що відбувається у цій справі
Анастасія Станко

«Мене викликали у вересні, через два місяці після самого полону, а потім ще кілька разів звертались і все. Ось уже півроку чи й більше я навіть не знаю, що відбувається у цій справі. Мене не повідомляють, що там розслідують, як… Знаю, що СБУ займається тими людьми, які нас викрадали, принаймні вони знають їх місцезнаходження, а в прокуратуру нас якось викликали упізнавати обличчя і на цьому все закінчилося», – зазначає Станко.

«Така інформація окремо не виділяється»

Аби дізнатися, чи розслідуються злочини щодо порушень прав журналістів, Радіо Свобода направило запит до Генпрокуратури. У відповіді надали інформацію лише щодо справ, порушених за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Згідно з наведеними даними, по всій Україні впродовж цього року порушили 67 таких справ. За цей період закрили провадження у 39 справах, по 63 поки рішення не ухвалили – йдеться у відповіді.

Зокрема у зоні АТО Генпрокуратура зафіксувала три випадки перешкоджання діяльності журналістів, по всім трьом рішення наразі не ухвалили.

У Державній судовій адміністрації, куди переслали запит для надання інформації про засуджених за злочини щодо порушення прав журналістів, повідомили, що минулого року за фактом перешкоджання журналістській діяльності засудили 6 осіб, а цього року – 2 особи. Натомість щодо інших злочинів проти журналістів інформацію не надали, оскільки «така інформація у звітності судів окремо не виділяється».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG